1 / 6

Anuitatile

Ce sunt


In loc de anuitati puteti sa va ganditi la niste plati anuale, sau la niste rente. O anuitate reprezinta o serie de plati fixe facute la intervale regulate de o companie - in general una de asigurari.


Anuitatile sunt de mai multe tipuri: o anuitate datorata presupune ca societatea de asigurari efectueaza platile la inceputul unui interval stabilit. Acesta este populara in randul celor care vor sa aiba un venit suplimentar dupa pensionare. De cealalta parte, o anuitate imediata se depune de anuiant printr-o prima unica si se incaseaza la sfarsitul unui interval (semestrial, trimestrial) convenit. Mai multe detalii despre diferitele tipuri de anuitati puteti gasi pe website-ul UNSAR.


Unele anuitati sunt pe viata, asa ca daca traiti mult compania de asigurari trebuie sa va plateasca in continuare rentele. Practic, companiile de asigurari “pariaza” ca veti deceda pana cand intreaga valoare a anuitatii va fi platita.

Obiective si riscuri


Anuitatile sunt in general trecute cu vederea de micii investitori, deoarece oamenii in general nu sunt constienti de beneficiile acestora. Anuitatile sunt avantajoase pentru cei care sunt in cautarea unei investitii cu risc redus si care vor sa beneficieze de acumularea dobanzii compuse. Dezavantajul este acela ca daca vreti sa va retrageti banii la un moment dat, veti fi serios penalizati.

Cum se pot cumpara sau vinde


Companiile de asigurari sunt principalii distribuitori de anuitati, urmate uneori de banci. Clientii care cumpara anuitati platesc in general un comision de administrare si/sau subscriere.

Plusuri

  • Nu platiti taxe anuale pana cand incepeti sa incasati anuitati
  • Riscul foarte scazut. Anuitatile sunt considerate investitii sigure

Minusuri

  • Anuitatile cu plati fixe sunt susceptibile la riscul inflatiei
  • Daca decedati prea devreme, nu veti fi primit inapoi toti banii pe care i-ati investit

Foto: Shutterstock

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri