WSE are foarte multe companii puternice cotate

WSE are foarte multe companii puternice cotateLa capitolul emitenti, Bursa din Varsovia se remarca printr-un numar foarte mare de companii puternice listate. Ionut Bindea, analist in cadrul departamentului de analiza al Societatii de Investitii Financiare Vanguard a explicat, pentru Wall-Street, care sunt societatile care se evidentiaza la WSE.

In segmentul Bancar, Bank PEKAO, membra a grupului Unicredit, este a doua banca din Polonia si are o capitalizare bursiera de 12.879 milioane euro. “Luna aceasta a inregistrat tranzactii mediii de 40,5 milioane euro/zi”, a mai spus analistul. De asemenea, un emitent interesant este si PKO Bank Polski – cea mai mare banca comerciala din Polonia, cu o capitalizare de 13,4 miliarde euro si o medie de 45,9 milioane de euro tranzactionate zilnic.

In domeniul petrolier este listat PKN Orlen, cel mai mare grup petrolier din polonia, unul din liderii regionali, cu o capitalizare de 4.387 milioane euro si cu inregistrat tranzactii medii de 29,7 milioane euro.

Un alt emitent este PGNIG, liderul local in productia si distributia de gaze naturale. “Capitalizarea societatii este in prezent de 6139 mil.euro, iar in cursul lunii iunie media tranzactiilor a depasit 7,5 mil euro; societatea a ocupat locul 8 in topul “Giants of Central Europe” iar actiunile PGNIG sunt incluse si in indicele MSCI (indice al Morgan Stanley pentru pietele emergente)”, a mai spus analistul de la Vanguard.

Alti emitenti de valoare ai bursei din Varsovia sunt KGHM – al treilea producator de argint si al saptelea producator de cupru din lume si TPSA – este cel mai mare grup din Europa Centrala din domeniul telecomunicatiilor, avand peste 10 milioane de clienti pentru serviciile de telefonie fixa si peste 10 milioane clienti pentru cele de telefonie mobile.

Bursa din Praga emitenti putini, dar buni

Spre deosebire de WSE, Bursa din Praga nu are un numar atat de mare de emitenti (fiind doar 33), dar “se poate lauda cu calitatea emitentilor inscrisi la cota sa”, a afirmat Vlad Doruc, analist al Vanguard.

Acesta a explicat ca, din punct de vedere al capitalizarii cei mai importanti emitenti ai bursei din Praga sunt: Cez (pe primul loc atat ca si capitalizare (33 mld euro), cat si ca lichiditate), Erste Bank (locul 2 in functie de capitalizare si locul 4 ca lichiditate), Telefonica, Komercni Banka (a doua ca lichiditate in luna mai), Unipetrol, Zentiva, Orco, Vienna Insurance Group, New World Resources.

“Cele mai tranzactionate titluri apartin in linii mari emitentilor care au si cea mai mare capitalizare. La cota bursei din Praga sunt prezente noua companii cu o capitalizare ce depaseste un miliard de euro, capitalizarea totala a pietei la sfarsitul lunii mai fiind de 81.06 miliarde euro”, a mai spus Doruc.

Bursa din Sofia: 380 de emitenti din toate domeniile

Bursa din Sofia: 380 de emitenti din toate domeniileCei mai importanti emitenti de la Bursa din Sofia, din punct de vedere al capitalizarii si lichiditatii sunt in acest moment holding-ul Chimimport (capitalizare 763.1 milioane euro), Petrol (retail carburanti, capitalizare 525.1 milioane euro), First Investment Bank (a sasea banca dupa active, capitalizare 408.9 milioane euro), Bulgarian American Credit Bank (capitalizare 407.9 milioane euro), grupul farmaceutic Sopharma (cu o capitalizare de 400.9 milioane euro) si producatorul de baterii si acumulatori Monbat (cu o capitalizare de 265.4 milioane euro), conform datelor furnizate de analistul Antonela Badea, membru al departamentului de analiza Vanguard.

La sfarsitul anului trecut, primele 20 de companii din punct de vedere al capitalizarii reprezentau cca 65% din total (capitalizarea celor 380 de emitenti listati la Sofia in prezent este de cca 12 miliarde euro, in scadere fata de finalul anului trecut cand se situa la aproape 15 miliarde euro).

Lichiditatea medie zilnica a acestor emitenti se situeaza in jurul a 30,000 -36,000 euro (cu exceptia actiunilor Petrol si Sopharma care in ultima perioada au o lichiditate mai scazuta, de 9 – 10,000 euro), a mai explicat analista.


La WSE, Sofia si BVB, sectorul financiar - bancar este cel mai atractiv

La WSE, Sofia si BVB, sectorul financiar - bancar este cel mai atractivDupa valoarea medie saptamanala a tranzactiilor, la Bursa de Valori Bucuresti, in continuare cele mai atractive sectoare raman cel financiar – reprezentat de SIF si banci ca BRD, TLV si mai nou Erste Bank, apoi sectorul petrolier (reprezentat de SNP si RRC) iar mai nou sectorul companiilor de constructii si al materialelor de constructii (IMP, CERE, ARCV etc). Ionut Bindea observa similitudini din acest punct de vedere intre BVB si Bursa din Varsovia. “La WSE, cele mai interesante sectoare sunt cel financiar-bancar si cel extractiv, reprezentate in indicele WIG 20 de cate 5, respectiv 4 societati.

Alte sectoare bine reprezentate sunt cel al constructiilor si dezvoltarilor imobiliare, cu 4 societatati prezente in componenta indicelui si media cu 2”, a explicat acesta.

In cazul Bursei din Sofia, investitorii au mizat in ultimul timp mai ales pe sectorul bancar (First Investment Bank, Bulgarian-American Credit Bank sau Corporate Commercial Bank) si pe cel al companiilor integrate de constructii si engineering (Enemona , Holding Roads, Trace Group Hold, Moststroy) dar si pe holding-uri cu detineri diversificate (Chimimport, Eurohold Bulgaria, Industrial Holding Bulgaria), arata comentariul realizat de analistul Vanguard Antonela Badea.

Bursa de la Praga sectorul energetic este cel mai interesant

“Cel mai interesant sector al Bursei de la Praga este cel energetic, reprezentat de 7 emitenti, dintre care cel mai important este CEZ, companie ce isi desfasoara activitatea si in Romania”, a afirmat Vlad Doruc.

Valoarea tranzactiilor cu titluri ale companiilor ce activeaza in acest domeniu reprezinta 48.4% din totalul tranzactiilor efectuate in luna mai a anului 2008. “Pe locul doi cu 20.1% din tranzactiile efectuate in luna mai se afla sectorul financiar – bancar, sector dinamic si la BVB, reprezentat la cota bursei din Praga printr-un numar de 3 emitenti”, spune analistul.

Un alt sector cu o pondere ridicata in ceea ce priveste valoarea tranzactionata in luna mai este sectorul chimic, (sectorul ce a adus la BVB cele mai mari castiguri si lichiditati in mai), al farmaceuticelor si al cauciucului cu 10.53% din totalul tranzactiilor, sector ce este reprezentat de 5 emitenti.

Doruc a explicat ca, din punct de vedere al numarului de emitenti, serviciile sunt pe primul loc la Bursa de la Praga. Din acest domeniu sunt listati fiind 8 emitenti, insa interesul pentru acest sector este mai redus, in luna mai tranzactiile cu titluri ale prestatorilor de servicii reprezentand doar 2.68%.

WSE vs. BVB: Instrumente financiare diversificate si lichide

WSE vs. BVB: Instrumente financiare diversificate si lichideBursa din Varsovia are 2 mari avantaje fata de cea de la Bucuresti, in opinia lui Ionut Bindea, analistul Vanguard. “In primul rand ofera o paleta mult mai diversificata de instrumente financiare, iar in plus instrumentele lansate si la Bucuresti au si o lichiditate mult superioara celei a BVB”, a afirmat acesta.

De exemplu, piata futures administrata de bursa din Varsovia a fost inaugurata in ianuarie 1998 cu o serie de contracte futures avand ca activ suport indicele WIG 20. “In prezent, aceasta include Futures pe alti 3 indici, dar si pe actiuni individuale, valute si Treasury notes, precum si optiuni. Valoarea acestor tranzactii a depasit 165 miliarde euro in anul 2007, marea majoritate pe contracte futures avand ca activ suport indicele WIG 20”, a mai spus analistul.

Un alt avantaj al WSE ar fi acela ca permite tranzactionarea atat a obligatiunilor corporative, dar si a celor guvernamentale (cu dobanda fixa, variabila sau zero-cupon). “Piata obligatiunilor este una foarte activa, in cursul anului trecut tranzactionandu-se bonduri in valoare de aproximativ 860 mil.euro, primele 6 locuri in top fiind ocupate de obligatiuni guvernamentale de tip zero-cupon”, crede Bindea.

In plus, pe Bursa de Valori din Varsovia exista inclusiv posibilitatea vanzarii in lipsa si care are deja o istorie bogata. “Perioada cu cele mai mari volume de tranzactii short a fost 2002-2004, insa in prezent tranzactiile in lipsa sunt sporadice, in anul 2007 ele nedepasind 30.000 de euro, toate efectuate in luna februarie”, a continuat acesta.

Pe langa acestea, pe WSE se mai pot tranzactiona certificate de investitii emise de diferite fonduri de investitii, dar si produse structurate.






Bursa din Sofia campioana la IPO

Unul din punctele forte ale bursei din Bulgariua este numarul mare de IPO-uri, cel putin comparativ cu BVB. Anul trecut au fost 9 listari de success, iar in 2008, in ciuda conditiilor de piata nefavorabile, au mai intrat la tranzactionare 5 emitenti noi.

“In Bulgaria mai exista si societati de tip holding (este listata compania-mama care detine participatii in mai multe entitati), aceste holding-uri oferind o expunere pe mai multe sectoare economice (constructii, banci, industrie, transporturi), unele fiind chiar axate pe anumite domenii (de exemplu, Eurohold Bulgaria are o expunere mai mare pe sectorul serviciilor financiare si real estate)”, a explicat Antonela Badea.

Un alt sector care nu se regaseste nici macar la celelalte burse din regiune este cel al fondurilor imobiliare listate (Real Estate Investment Trusts, sau REIT).

“Acestea sunt conditionate de listarea la bursa si investesc de obicei ca dezvoltatori in diferite proiecte imobiliare sau cumpara proiecte gata finalizate. Alte REIT sunt specializate pe domeniul agricol, cumparand parcele de teren fie pentru a le inchiria fie in vederea comasarii in suprafete mai mari si revanzarea ulterioara”, a continuat analista. Aceasta a mai explicat ca REIT-urile sunt interesate de asigurarea unui flux constant de cash deoarece 90% din profituri trebuie distribuite ca dividende insa evolutia pretului la bursa nu este de obicei spectaculoasa, ele fiind interesante mai ales pentru investitorii institutionali.

Printre REIT-urile tranzactionate mai des se numara Bulgarian Real Estate Fund, Fair-Play Properties sau Elana Agricultural Opportunity Fund. Capitalizarea celor mai importante fonduri de acest tip se situeaza intre 30 -50 mln EUR iar la Bursa din Sofia sunt listate cca 60 de astfel de fonduri (20 find listate numai anul trecut).

Bursa din Praga volatilitate mai redusa si numar mare de obligatiuni

“Bursa de la Praga se remarca printr-o volatilitate mult mai redusa in comparatie cu cea de la Bucuresti, ceea ce pentru investitorii cu aversiune ridicata la risc poate reprezenta o piata alternativa”, a declarat Vald Doruc.

In ceea ce priveste instrumentele tranzactionate, se remarca numarul mai mare al emisiunilor de obligatiuni - 126, cat si diversitatea mult mai mare in comparatie cu BVB, fiind prezente obligatiuni atat obligatiunile municipale si cele corporative cat si cele guvernamentale si ipotecare. “Valoarea medie zilnica a tranzactiilor cu obligatiuni inregistrata la nivelul anului 2007 a fost de 73.5 milioane euro, iar la nivelul anului 18.38 miliarde euro”, a informat analistul.

Un instrument financiar ce poate fi tranzactionat la Praga este warrant-ul, care momentan nu este prezent la BVB. “Desi in 2007 valoarea tranzactiilor cu acest instrument a fost de doar 44.1 milioane euro, prezenta lui este benefica pentru investitori, carora le sunt oferite mai multe alternative de plasament”, a mai spus acesta.

In ceea ce priveste contractele futures, se pare ca BVB a facut un pas inainte, la Praga fiind disponibile doar trei contracte futures, cu activ suport pe actiunile Cez, Erste si indicele bursier PX. Conform datelor transmise de analistul Vanguard, luna trecuta au fost inregistrate doar 134 de tranzactii cu contracte futures, a caror valoare totala a fost de 1.16 milioane euro.



WSE este cea mai atractiva piata dintre cele 4 analizate

WSE este cea mai atractiva piata dintre cele 4 analizateBursa de la Varsovia este cea mai atractiva piata din varii motive, au explicat analistii Vanguard pentru Wall-Street. In primul rand, “ofera spre tranzactionare un numar mare de produse financiare care beneficiaza si de o lichiditate sporita. Numarul mare de produse financiare este completat de o diversitate de emitenti si emisiuni in cadrul fiecarei grupe”, spun specialistii.

In plus, WSE este gazda a numeroase IPO-uri, numai in acest an avand loc 20 de astfel de oferte.

Un alt avantaj important este acela ca Bursa de la Varsovia a adoptat o politica de dezvolatare prin achizitia de pachete de actiuni emise de Euronext, London Stock Exchange, Deutche Borse, si altele printre care si BMFMS.

In ceea ce priveste raportul cu Bursa de la Sibiu, WSE a achizitionat un pachet de 5% din actiunile acesteia (maximul persmis de reglementarile in vigoare) si a initiat un parteneriat care vizeaza crearea unei a doua piete spot in Romania, au mai explicat reprezentantii Vanguard.