5 / 9

Un plus la IPO - uri - 5 in primul semestru

Daca anul 2007 a adus o singura oferta de listare la BVB, Transgaz, in 2008 s-au anuntat inca de la inceput un numar foarte mare de IPO-uri atat din sfera sectorului privat dar si a celui public. Pana la finalul primelor 6 luni s-au desfasurat 6 IPO, toate companii private, desi reprezentantii companiilor de brokeraj spun ca multe oferte au fost amanate sau anulate din cauza conditiilor nefavorabile ale pietei.

Casa de Bucovina a derulat in perioada 4 decembrie 2007 - 17 ianuarie 2008 o oferta publica initiala in vederea admiterii la tranzactionare a actiunilor pe piata reglementata a Bursei de la Bucuresti. Oferta a cuprins 45,5 milioane actiuni, cu o valoare nominala de 0,10 lei si un pret de vanzare de 0,20 lei, valoarea totala fiind de 9,1 milioane lei. IPO-ul s-a incheiat cu un grad de suprasubscriere de 42%, ceea ce a condus la un coeficient de alocare de 70%.

Investitorii au primit astfel 7 actiuni ale societatii turistice pentru 10 subscrise, iar contravaloarea actiunilor subscrise si nealocate a fost returnata. Titlurile au intrat la tranzactionarea la BVB pe 12 mai la sectorul titluri de capital, categoria a doua.

Urmatoarea oferta, in ordinea desfasurarii, a fost cea derulata de STK Emergent, primul fond inchis de investitii de la cota bursei. Aceasta s-a derulat in perioada 19 februarie-10 martie. Investitorii au subscris numai 42,8% din titlurile puse in vanzare pe cumparand 76.121 unitati de fond STK Emergent, in valoare de 21,39 milioane lei (5,78 milioane euro).

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri