7 / 9

21 martie - Momentul Dinu Patriciu

Pe 20 martie, omul de afaceri Dinu Patriciu declara public ca "bursa romaneasca se afla la inceputul caderii" si "va mai cadea in urmatoarele luni, corelat cu criza financiara globala". Patriciu a mai spus chiar ca valoarea pietei romanesti de capital este de doua ori mai mare decat "nivelul real".

Declaratiile sale au avut un puternic impact asupra sentimentelor investitorilor din piata, care au vandut pe panica. In sedinta care a urmat declaratiilor lui Patriciu, Bursa de Valori Bucuresti a inregistrat o prabusire a cotatiilor, indicele BET pierzand peste 7%, cea mai mare scadere intr-o singura zi din ultimii trei ani. Pe o scadere generalizata a cotatiilor, actiunile Rompetrol Rafinare, principalul activ al The Rompetrol Group, au fost singurele care au inchis sedinta pe verde, cu o crestere de 1,69%, la 0,078 lei.

Desi parerile erau impartite privind impactul spuselor lui Patriciu, specialisti din piata de capital au explicat pentru Wall-Street ca acesta s-a folosit de puterea sa de manipulare a opiniei publice si de vulnerabilitatea investitorilor la astfel de vesti. Adrian Simionescu, directorul Vienna investment Trust, declara atunci ca scopul lui Patriciu a fost sa coboare foarte mult cotatiile actiunilor, pentru a putea cumpara la preturi foarte mici.

De asemenea, Simionescu spunea ca circula un zvon conform caruia afaceristul ar vrea sa genereze, in acest fel, pierderi mari SSIF-urilor, pentru a le cumpara si a putea detine un control direct asupra Bursei.
Uniunea Nationala a Patronatului Roman a cerut Comisiei Nationale de Valori Mobiliare sa demareze o investigatie in legatura cu aceste declaratii.

Ca raspuns, reprezentantii CNVM au trimis un comunicat in care preciza ca afirmatiile lui Patriciu "sunt simple opinii personale, fara a face trimitere la un anumit instrument financiar sau valoare mobiliara".

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri