Comisioane mai mici, o lichiditate mai mare?

Comisioane mai mici, o lichiditate mai mare?Vor aduce noile reduceri o lichiditate mai mare pe aceasta piata? Presedintele BVB, Stere Farmache, precizeaza ca flexibilitatea stabilirii tarifelor de tranzactionare de catre bursa, in functie de valoarea activului-suport al contractului futures, este menita sa stimuleze activitatea de tranzactionare a contractelor futures listate la BVB. “Aceasta flexibilitate în stabilirea tarifelor are rolul de a dinamiza activitatea de tranzactionare pe Piata Derivatelor“, continua acesta.

Brokerii intervievati de Wall Street au opinii diferite in aceasta privinta, spunand ca nu comisioanele sunt problema majora care descurajeaza investitorii sa tranzactioneze pe piata derivatelor, ci noutatea acestui segment la Bucuresti.

“Probabil ca aceste derivate, BET, BET-FI si TEL, vor deveni mai atragatoare, mai ales daca agentiile de brokeraj vor transmite aceasta reducere catre clientilor sai. In perspectiva, am putea venea mai multe contracte futures tranzactionate pe piata de la BVB”, considera Andrei Ciubotaru, broker la Vanguard.

Analistii sunt circumspecti

Analistii sunt circumspectiPe de alta parte, Andreea Ciobanu, sef departament de analiza la Intercapital Invest, considera ca, nu crede ca momentan vom asista la o crestere sesizabila a lichiditatii instrumentelor derivate tranzactionate ca urmare a reducerii comisioanelor, insa e posibil ca acest lucru sa se intample treptat intr-o perioada mai lunga de timp.

Nici analistii Prime Transaction nu se asteapta ca derivatele de la BVB sa fie mai atragatoare ca urmare a reducerii comisioanelor. “Sunt un pic circumspect ca aceste reduceri de comisioane vor creste lichiditatea pe piata derivatelor de la BVB. Din pacate, interesul pentru futures pe indici nu s-a aratat si nici nu cred ca va aparea chiar daca se opereaza astfel de strategii“, afirma Adrian Barbulescu, analist la Prime Transaction.

Va depasi Bursa de la Bucuresti, Sibiul pe piata derivatelor?

Va depasi Bursa de la Bucuresti, Sibiul pe piata derivatelor?“Cred ca o promovare mai buna a derivatelor de la Bucuresti in randul investitorilor ar fi bine venita si ar avea efecte pozitive asupra lichiditatii. Momentan este dificil de estimat daca piata derivatelor de la BVB va depasi din punct de vedere cantitativ piata Sibex. Pe termen lung si o data cu dezvoltarea pietei de capital romanesti, orice este posibil, piata derivatelor BVB fiind practic o alternativala Sibex”, declara Andreea Ciobanu.

“Nu se poate prognoza o perioada anume in care BVB va ajunge sa rivalizeze cu BMFMS. Bursa de la Sibiu a fost prima care a intrat pe piata derivatelor, acum lupta dintre cele doua poate fi purtata la nivelul competitivitatii, a interfetei de tranzactionare, a comisioanelor de tranzactionare, dar si multe altele”, continua brokerul de la Vanguard.

“Singurul impediment pe care le au contractele futures la BVB este legat de timp. Investitorii stiu ca bursa de la Sibiu a intrat prima pe acest segment de piata, iar noile instrumente de la BVB nu atrag atat de mult in principal din cauza noutatii lor. La BVB exista un impediment legat si de numarul contractelor futures fata de BMFMS. Dar daca ar fi sa fac o analiza pertinenta as spune ca totusi nici Sibiul nu are diversitate, vedetele futures pe actiuni de acolo fiind SIF5 si SIF2”, a precizat analistul de la Prime Transaction.

Primele rezultate ale derivatelor la BVB nu sunt imbucuratoare

Primele rezultate ale derivatelor la BVB nu sunt imbucuratoareDe la lansarea de la inceputul anului, pe piata derivatelor de la BVB au fost incheiate 8.045 contracte, cu o valoare notionala totala de aproximativ 8,55 milioane de lei (2,34 milioane euro), din care numarul contractelor futures pe scadenta lunii iunie 2008 a fost de 7.343, in valoare de 7,7 milioane de lei. In schimb pe piata de la Sibiu, au fost incheiat 235.000 de contracte futures cu scadenta in iunie.

Din aceste valori rezulta faptul ca piata derivatelor de la Bucuresti, inca in faza incipienta, nu prezinta destul interes pentru investitori, nefiind vazuta ca o alternativa pentru piata de la Sibiu. La Sibex pot fi tranzactionate 19 contracte futures pe actiuni, fata de 8 contracte la BVB, diferenta reiese si din valoare tranzactionata pe toate derivatele.

Pentru a face mai buna comparatie, putem spune ca ieri pe piata de la BVB au fost incheiate 461 de contracte futures pe o lichiditate de 64.900 euro, pe cand la Sibex au fost incheiate 10.515 contracte futures si 163 contracte options pe o lichiditate de 6,67 milioane de euro.