Capitalurile speculative mari dau tendinta BVB

Capitalurile speculative mari dau tendinta BVBDincolo de toate discutiile din mediul pietei de capital despre evolutia BVB in corelare cu bursele straine, Simionescu o considera total atipica si lipsita de discernamant. Din punctul sau de vedere, cauza acestor scaderi nejustificate este reprezentata de miscarile speculative foarte mari, care dau tendinta pietei.

“Indiferent de rezultatele bune ale emitentilor si de perspectivele macroeconomice promitatoare BVB inregistreaza in continuare scaderi. Nu vad prea multi investitori care sa cedeze si sa vanda acum, cand piata se afla la nivelul anului 2006, ci mai degraba o influentare a pietei de catre capitalurile speculative”, a declarat acesta.

Teoria sa: doua entitati, care controleaza peste 80% din pozitiile short din piata. “Este dificil de crezut ca acestea si-ar fi asumat un asemenea risc daca nu ar fi stiut ca pot influenta piata in directia dorita de pozitiile lor, adica scaderi. Aceasta teorie mi se confirma in continuare. Se observa influente, presiune, a contribuit si contextul international pentru ca au fost corectii majore si au inchis pozitiile cu un profit foarte bun”.

Dovezi clare ale identitatii acestora nu exista. Simionescu sustine ca unii sunt cunoscuti, din raportarile pe care le fac. “In schimb, pe altii nu ii vom afla niciodata. Sunt atatea offshore - uri inregistrate in alte tari care fac tranzactii si pe care noi le contorizam ca fiind capitaluri straine”, a continuat acesta.

Din pacate, pana cand aceste miscari nu vor disparea, evolutia pietei va fi incontinuare imprevizibila si aparent ilogica. “Este dificil de contracarat aceasta miscare, in mod normal, pietele mature se autoregleaza. Dar pe o piata noua, cu investitori cu o cultura investitionala slaba, cu o lipsa a investitorilor institutionali este foarte usor pentru unii sa se foloseasca de mijloacele legale ale pietei pentru a asigura un profit. In acelasi timp, este dificil pentru ceilalti sa contracareze capitalurile speculative”, a continuat directorul Vienna Investment Trust.

La un anumit nivel, capitalurile speculative sunt bune, arata un potential castig pe piata. Cand capitalul investitional este mai mare decat cel speculat, acestia preiau anumite riscuri de la investitori, aduc mai multa lichiditate in piata si merg cu trendul bursei, dar nu il determina. Cand valoarea de capital speculativ o depaseste pe cea investitionala, imprima directia pietei in ce directie vor, iar toti ceilalti practic sunt spectatori, unii dintre ei cedeaza. In orice moment cand in piata sunt fluctuatii foarte mari este clara prezenta capitalurilor speculative, cand in spate, pe fundamente nu exista motive de fluctuatii atat de importante”, a continuat acesta.

Simionescu acuza CNVM de lipsa de corectitudine

Simionescu acuza CNVM de lipsa de corectitudinePana anul trecut, Adrian Simionescu se declara unul dintre cei mai mari sustinatori ai Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare. Acesta ne-a explicat ca pana in 2007 nu a avut nimic de reprosat acestei institutii, care demostrase ca poate, vrea si trebuie sa faca ceva pentru ca BVB sa se alinieze cu bursele straine.

“In ultima perioada insa planeaza prea multe semne de intrebare asupra unor pozitii pe care le ia”, a declarat Simionescu. Indoielile sale au inceput in februarie-martie 2008, complementar cu audierea lui Cristian Sima (foto) si cu declaratiile lui Dinu Patriciu.

“Inainte ca Dinu Patriciu sa faca acele declaratii care au afectat sentimentul investitorilor (n.r. 21 martie), Cristian Sima facea in repetate randuri declaratii asemanatoare, predictii negative privind piata. CNVM-ul l-a audiat si i-a cerut explicatii pentru aceste declaratii. Am spus si atunci ca a fost o miscare buna din partea Comisiei, dar as fi vrut sa continue si cu alte entitati. In schimb, in cazul Patriciu, CNVM a trimis un comunicat sec prin care spunea ca acesta are dreptul sa spuna orice. Acest lucru m-a facut sa cred ca a fost o miscare cu caracter personal impotriva domnului Sima”, povesteste Adrian Simionescu.

Acesta a mai declarat ca asteapta din partea comisiei miscari utile si benefice pietei.” Sunt atatea care se pot face, in afara de a pune biruri, taxe conditii si restrictii, incat mi-e greu sa fac o enumerare”.

Simionescu: BVB face tot ce poate pentru dezvoltarea pietei

Simionescu: BVB face tot ce poate pentru dezvoltarea pieteiDaca CNVM-ul nu ii mai da motive de incredere, Simionescu nu are inca nimic de reprosat institutiei Bursei de Valori Bucuresti.

“BVB a venit cu masuri noi tot timpul, platforme de traznactionare, regulamente noi, inasprirea conditiilor pentru emitenti. Mai sunt o serie de masuri anuntate si care vor avea cu siguranta efecte bune pe termen lung. Pana acum, a aratat ca face tot ce ii sta in putinta pentru dezvoltarea pietei”, spune acesta.

Totusi, daca ar fi fost deja anumite instrumente financiare, lucurile nu ar mai fi fost asa dramatice. “Daca am fi avut anumite instrumente, lucrurile nu ar mai fi stat asa. De exemplu, daca aveam deja listate titlurile de stat, niciun broker nu ar mai fi spus “stai pe cash”, ci “cumpara titluri de stat”, ceea ce ar fi mentiunt banii in sistemul pietei de capital. Odata iesiti din bursa catre sistemul bancar, revenirea este intotdeauna mai greoaie. De asemenea, vanzarile in lipsa ar fi adus un plus de lichiditate si ar fi stabilizat piata”, a explicat Simionescu.

Chiar daca pe termen scurt evolutia BVB este in continuare influentata de acesti “smart money”, Simionescu este sigur ca in 3-6 luni situatia se va stabiliza in strainatate, dar si la noi astfel incat vom intra intr-un ritm firesc. “Important este ca toti emitentii sa isi pastreze linia rezultatelor pozitive, in crestere si ca investitorii sa isi pastreze calmul. Mai ales in perioada aceasta, se tranzactioneaza emotii, sentimente, prea putin fundamente”, a continuat managerul Vienna Investment Trust.

Adrian Simionescu Imaginea brokerului vesnic optimist

Chiar si in momentele cele mai sensibile ale pietei de capital, Simionescu a ramas intotdeauna optimist. Desi, de multe ori, parerile sale erau in contradictoriu cu impresiile generale din piata, acesta ne-a declarat ca nu isi va schimba optimismul, care este practic un principiu de viata.

“Imi voi schimba optimismul cand emitentii vor da rezultate slabe. Investitiile facute in anul 2000 mi-au fost amortizate numai din dividende, acele mici dividende, cum este in cazul SIF-urilor si pot demosntra asta. Nu am cum sa nu raman long, cata vreme pe piata vin rezultate bune. Evident ca analizez contextul actual, ce se poate intampla si imi asum riscurile”, spune acesta.

Managerul Vienna Investment Trust spune ca acest principiu, care se aplica si in piata de capital, i-a ghidat viata si i-a adus intotdeauna rezultate foarte bune.

“Optimismul moderat trebuie sa ne domine in viata. Nu poti sa urci daca privirea iti este orientata tot timpul in jos. Nu vei sesiza scara care se ridica la un nivel superior si care te poate urca”, a incheiat acesta, in aceeasi nota optimista care l-a consacrat.