Numarul de IPO-uri, influentat de climatului nefavorabil

Numarul de IPO-uri, influentat de climatului nefavorabilAnalistii estimau anul trecut ca 2008 va fi un an de succes pentru pietele de capital internationale in contextul finalizarii anului precendent pe un trend ascendent.

Totusi, inca de la inceputul anului s-a putut observa o diferenta majora intre ceea ce sperau specialistii si evolutia burselor. Intrarea intr-un tunel descendent al burselor internationale din cauza pierderilor inregistrate de anumite companii pe fondul crizei creditelor, inflatia in crestere in anumite state, reducerile succesive ale ratei dobanzii de referinta din SUA, scaderea consumului si a increderii populatiei in industrie, precum si scumpirea materialelor prime a inlaturat nu doar investitorii de pe pietele de capital, dar si multe companii.

“Din cauza climatului nefavorabil general al burselor internationale, numarul ofertelor publice initiale s-a redus considerabil. Odata cu inceperea crizei creditelor din vara anului trecut, investitorii au inceput sa nu mai aiba incredere in piata de capital si deci nici in IPO-uri”, a declarat, pentru Wall-Street, Andrei Ciubotaru, broker la Vanguard.

Bursa din Varsovia a avut 57 de IPO-uri in primul semestru al acestui an

Bursa din Varsovia a avut 57 de IPO-uri in primul semestru al acestui anTendinta nu este una singulara, ci are loc pe toate pietele de capital din lume. Spre exemplu, in Europa Centrala si de Est, Bursa de Valori din Varsovia (WSE) se astepta la 60-70 de oferte publice initiale pe piata principala si circa 80 pe platforma alternativa NewConnect, insa conditiile nefavorabile internationale, lipsa investitorilor sofisticati si inflatia in crestere a redus numarul ofertelor publice.

In prima jumatate a acestui an, la WSE au avut loc doar 23 de IPO-uri – din care 3 au fost companii straine – si 34 pe platforma NewConnect, potrivit datelor furnizate Wall-Street de reprezentantii Bursei din Varsovia.

Din punctul de vedere al sumei stranse in cadrul ofertei publice initiale cea mai importanta a fost cea a companiei straine New World Resources – 1,6 miliarde de euro, iar dintre firmele locale Cyfrowy Polsat, cu 253,5 milioane de euro.

La Bucuresti e loc si de mai bine

La Bucuresti e loc si de mai bineLa sfarsitul anului 2007 si dupa incheierea IPO-ului Transagaz, toti analistii prognozau ca 2008 va fi anul ofertelor publice initiale. Pana acum nu au avut loc decat 5 IPO-uri din cele anuntate, printre care si o listare de tip passporting, cea a Erste Bank.

Cea mai mare oferta publica din primul semestru al anului a fost cea a Teraplast. Compania, una dintre cele mai mari din sectorul procesatorilor de PVC din Romania, a oferit spre subscriere 49,6 milioane de actiuni, ce reprezentau 20% din capitalul social al companiei inaintea majorarii. Investitorii au subscris 51,42 milioane de actiuni, in valoare totala de 15,5 milioane euro (56,04 milioane lei).

In continuarea anului, cele mai asteptate IPO-uri sunt cele ale companiilor controlate de stat, dintre care singura ca re afla in linie dreapta este Aeroportul International Henri Coanda.

Bursa din Viena la egalitate cu Budapesta

Bursa din Viena la egalitate cu BudapestaDesi la sfarsitul primul trimestru Wiener Borse nu avea niciun IPO, luna mai a adus doua oferte publice intiale. Prima a fost cea a AT&S, numarul unu in Europa si India si pe locul al treilea in lume intre producatorii de circuite imprimate, si un fond de investitii, C-QUADRAT Investments.

Bursa din Budapesta a avut in primul semestru doar doua oferte publice initiale, TC Befektetesi Nyrt si Externet Nyrt, companie de telecomunicatii care dorea sa stranga 96.000 euro din IPO.

“Am putea asista la o remediere a scaderii numarului de IPO-uri, dar revenirea s-ar putea sa fie de o amploare asemanatoare cu cele precedente. Eu consider ca atunci cand o companie va realiza ca va trebui sa faca sacrificii, printre care se numara si reducerea pretului actiunilor, pentru a veni a se lista, investitorii ar putea privi mai increzator noile companii care incearca sa intre la tranzactionare”, explica brokerul de la Vanguard.

Deutsche Borse, campioana in 2007, nu a avut niciun IPO

Deutsche Borse, campioana in 2007, nu a avut niciun IPOBursa din Franfurt a inregistrat in 2007 un an foarte bun in privinta numarului de oferte publice initiale. Pana in data de 27 decembrie au avut loc 230 noi listari pe toate segmentele de piata din cadrul Deutsche Borse.

Valoarea totala a ofertelor din anul precedent a fost de 7,8 miliarde de euro, cea mai mare IPO fiind de 2 miliarde de euro a companiei producatoare de motoare diesel, Tognum. Anul trecut Bursa din Frankfurt a avut sapte oferte initiale din partea companiilor chineze si una din partea companiei CIS din Rusia.

Insa anul acesta, Bursa germana nu a avut decat un singur IPO in primul trimestru, dar care nu a fost subscris.