Victor Ponta: Nu ma pricep

Specialistii in burse spun ca politicienii nu au suficiente cunostinte in domeniul financiar pentru a se ocupa direct de o investitie. In schimb, trei dintre deputatii consultati de Wall-Street au invocat motive diferite pentru lipsa investitiilor in piata de capital din averile lor.
Contactat de Wall-Street, deputatul Victor Ponta a fost singurul care a raspuns sincer ca nu investeste in piata de capital romaneasca din simpul motiv ca nu se pricepe.
Deputatul social-democrat a declarat ca nu poate face niciun comentariu pe aceasta tema. “Este un defect profesional de-al meu sa nu vorbesc despre lucruri la care nu ma pricep”, a mai spus Ponta.
Victor Ponta, in varsta de 35 de ani, a intrat in politica in 2002.
Boureanu: Sunt locuri mai sigure unde se poate investi

“In primul rand, am stiut ca exista alte oportunitati unde se poate investi si se poate castiga mai mult decat la bursa. Apoi, nu am suficient timp la dispozitie sa urmaresc si nici nu vreau sa dau banii pe mana unui broker care sa ii gestioneze cum crede el. In plus, cred ca bursa romaneasca nu este suficient de matura si foarte usor de influentat. Sunt locuri mai sigure unde se poate investi”, a spus acesta.
Deputatul spera ca, dupa mai multi ani, sa aiba suficient timp sa investeasca la bursa, in primul rand din pasiune, si isi doreste sa vada o clasa medie a romanilor care sa dipuna de suficienti bani pentru a face astfel de investitii.
Gratiela Iordache crede in maturizarea bursei

“Eu nu investesc in piata de capital, dar nu pentru ca nu am incredere in bursa romaneasca, ci pentru ca nu mi se parte corect sa fac acest lucru in calitate de membru a comisiei de buget-finante”, a declarat aceasta, pentru Wall-Street.
Deputatul PD se numara printre putinii politicieni romani care au facut demersuri in procesul de sustinere si dezvoltare a pietei de capital romanesti. In mai 2006, aceasta a initiat o propunere legislativa privind facilitarea finantarii societatilor comerciale prin intermediul pietei de capital, dar a fost respinsa definitiv.
Gratiela Iordache a mai explicat ca, in opinia sa, dezvoltarea si maturizarea bursei romanesti va veni in momentul in care vom asista la mai multe oferte de listare ale companiilor.
“Cred ca maturizarea pietei de capital va veni in timp, dar mi-e greu sa spun cand. Procesul se va face atat din perpectiva lichiditatii cat si a apetitului investitorilor. Cred ca atunci cand bursa isi va indeplinii rolul de intermediar intre companii si investitori, deci atunci cand vom asista la mai multe IPO-uri vom putea vorbi de o bursa matura”, a declarat aceasta.
Disponibilul de cash din contul SSIF-ului nu trebuie declarat

Adrian Simionescu, directorul Vienna Investment trust ne-a dezvaluit ca stie inca de la aparitia acestei legi ca disponibilul de numerar din contul societatilor de brokeraj nu trebuie declarat. “Daca depozitele bancare, detinerile, participatiile, terenurile si masinile trebuie declarate, conturile in bani de la SSIF-uri nu trebuie trecute in declaratiile de avere, conform legislatiei actuale. Stiu de acest aspect de la inceput, nu am mai facut public, poate am gresit ca nu am spus asta de la inceput, poate le-as fi deschis ochii multora care acum se plimba pe la DNA”, a declarat Simionescu. Acesta a mai spus ca e posibil ca multi sa isi deschida conturi la societati de investitii financiare, pe baza acestui aspect.
“Acest lucru i-ar aduce mai aproape de piata de capital. Poate in cadrul discutiei cu brokerul, care este obligatorie la deschiderea unui cont, acesta sa ii puncteze si posibile plasamente sau oportunitati de investitii”, a continuat Simionescu.
Lipsa de cunostinte isi spune cuvantul

“Motivul real este ca nu inteleg si nu stiu nimic despre piata de capital”, a concluzionat Simionescu.
Si Adi Lupsan (foto), directorul adjunct al Intercapital Invest crede ca sunt multi politicieni care nu au cunostinte.” Este un domeniu complex, in care ai nevoie de anumite cunostinte financiare, de o perspectiva destul de complexa asupra acestui domeniu. Poate multi dintre ei nu au aceasta cultura. Sunt si politicieni care investesc in piata de capital, dar sunt putini”, a declarat acesta.
O alta voce din piata de capital, care a preferat sa ramana sub protectia anonimatului a explicat ca investitia la bursa necesita o oarecare transparenta cu care multi dintre demnitari nu sunt obisnuiti. In plus, ideea de investitie la BVB implica un orizont investitional mai lung, de minim 6 luni - un an, aspect ce nu este pe placul tuturor.
Silvi Enache: Bursa nu e la indemana oricui

“Oricum investitiile de pe piata de capital nu sunt atat de concrete precum alte oportunitati la indemana politicienilor, instrumentele bursei sunt mult mai abstracte necesitand un efort intelectual pentru o atenta aprofundare a lor, nefiind un instrument atat de facil la indemana oricui”, a declarat, pentru Wall-Street, managerul KD.
Acesta este de parere ca piata de capital nu poate fi mai matura decat restul economiei romanesti, posibilitatile de maturizare fiind date si de gradele de libertate de ordin legislativ oferite de alesii nostri. “La imaturitatea pietei de capital o contribuite importanta au avut si politicienii nostri. Uneori, neincrederea oamenilor politici poate fi de bun augur, poate fi un semnal ca interesele politice nu afecteaza semnificativ acest domeniu”, a conchis Enache.