Fondurile mutuale nu reprezinta nici 1% din PIB

Fondurile mutuale nu reprezinta nici 1% din PIBUnul din indicele de dezvoltare a pietei fondurilor mutuale este comparabilitatea volumului investitiilor in fondurile mutuale cu Produsul Intern Brut al tarii. Astfel, Florin Dolea a declarat ca acest indice este sub 1%.” Daca nu gresesc, suntem undeva la 0,2% din PIB”.

Acesta a comparat cifrele cu cele ale statelor din Europa. Astfel, In Europa de Vest, volumul banilor investiti in fonduri este in jur de 50% din PIB, in timp ce in tarile din Europa Centrala si de Est acest indice este in jur de 10%.” In aceasta zona volumul investitiilor este mai mic, pietele sunt mai putin sofisticate. Totusi, o crestere pana la 1% din PIB in Romania ar insemna o apreiere de 5 ori. Nu se va intampla peste noapte, sunt destule piedici si probleme de reglementare”, a explicat Dolea.

Este greu de spus, raportat la timpul fizic, cand se vor dezvolta fondurile mutuale in tara noastra. “Vorbim de ani de zile. In 2007, unii colegi spuneau ca vad indicele fondurilor mutuale la 1% din PIB in 2010, dar eu nu cred. Suntem foarte jos, este mult loc de crestere”. Volumul total al fondurilor de investitii la sfarsitul anului trecut a fost de 315 milioane de euro. Managerul ne-a mai spus ca in Polonia, numai divizia Pioneer administra la sfarsitul anului trecut peste 8 miliarde de euro.

Rata dobanzii monetare - Principala piedica

Rata dobanzii monetare - Principala piedicaIn opinia managerului, cea mai importanta piedica in dezvoltarea pietei fondurilor mutuale este rata dobanzii de politica monetara, si implicit dobanzile mari ale bancilor.

“Cand rata dobanzilor este mare, alternativa fondurilor nu este interesanta, pentru ca este greu sa obtii un randament de 10-12%, asa cum dau anumite banci la depozite. Daca in anii trecuti, cand dobanzile scadeau s-a vazut ca volumul fondurilor a crescut foarte mult, astazi piata stagneaza, suntem la acelasi nivel ca la inceputul anului, cand toti ne asteptam la un boom. Cata vreme aceasta nu va scadea, pana la 5% si chiar mai jos, nu cred ca piata fondurilor mutuale va decola serios”, a continuat acesta.

Florin Dolea este totusi optimist. El vede o dezvoltare, mai ales ca sunt semne de crestere, in ciuda conditiilor actuale ale bursei.

Inflatia, cursul si bursa afecteaza fondurile mutuale

Inflatia, cursul si bursa afecteaza fondurile mutualeAlte elemente ce influenteaza fondurile sunt inflatia si cursul valutar. Astfel, Florin Dolea sustine ca inflatia afecteaza mediul de afaceri si implicit pietele. “Acum cateva luni as fi spus ca pana la sfarsitul anului cotele inflatiei se vor domoli. In acest moment sunt mai retinut. E posibil sa asistam doar la inceputul unui ciclu de crestere a inflatiei, ce ar putea sa mai dureze”.

Riscul valutar este considerat de Dolea un obstacol impotriva investitiei in fonduri. “Poti sa ai randament de 10% pe bursa, dar sa pierzi o buna parte din ei pe curs. Cursul RON/ EUR a revenit la nivelul de acum 3 ani”, a declarat acesta.

Piata de actiuni, “motorul fondurilor mutuale din anii trecuti” are un impact semnificativ. O mare parte a investitorilor din fondurile mari spunt expusi la piata de capital si sunt afectati in momentul de fata, dar este un aspect de conjunctura”, crede Dolea. Volumul fondurilor a scazut, ca urmare a deprecierii bursei.

Nu toti investitorii sunt afectati de scandalurile din trecut

Nu toti investitorii sunt afectati de scandalurile din trecutDolea crede ca lispa de incredere, generate de crizele SAFI si FNI din 1996, respectiv 2000 nu afecteaza decat o anumita categorie de investitori, cei care au pierdut in acea perioada.

“Este adevarat, cand te arzi cu ciorba, sufli si in iaurt, drar nu se aplica tuturor investitorilor. De data aceasta, nu mai avem nicio caracteristica ce ne-ar apropia de acea perioada. Piata este reglementata, exista control pentru toate detaliile, legea este armonizata cu legislatia europeana. Nu exista riscul unei crize de acel gen”, a continuat Florin Dolea.

Un alt factor care contribuie sau impiedica dezvoltarea fondurilor este distributia.” Cat timp banca vede un business, o posibilitate de a face venituri intr-un segment, eforturile bancii se vor indrepta in acea directie. Este legat tot de rata dobanziii si de restul pietei financiare. Vad niste semne de revigorare la UniCredit Tiriac, inca de la sfarsitul anului trecut si sper ca acest trend sa se consolideze”, a mai spus managerul fondului.

Pioneer va lansa fonduri administrate centralizat

Pioneer va lansa fonduri administrate centralizatFlorin Dolea ne-a dezvaluit ca societatea gandeste o noua gama de produse, care sa contina atat fonduri locale cat si fonduri administrate centralizat de Pioneer.

“Sunt produse testate, au o istorie, se vand in mai multe tari. O sa venim cu 10 fonduri care au mers bine, cu rating bun si sunt reglementate pe o piata cu mai multa experienta. Aceste fonduri internationale vor completa gama locala, oferind strategii investitionale ce acopera Europa Centrala si de Est dar si restul Europei, America sau Asia”, a continuat acesta, spunand ca acestea ar putea fi lansate chiar in cateva luni.

“Luptam cu CNVM sa schimbam regulamentul si sa aducem imbunatatiri, cand de fapt libera ciruclatie a serviciilor si capitalurilor ne permite sa venim cu servicii internationale in Romania. Ne intereseaza in primul rand clientii nostri, ca ei sa primeasca un produs bun”, seful Pioneer Asset Management.




Pioneer Asset Management 4 fonduri cu orientari diferite

Compania este divizia romaneasca a Pioneer Investements, un grup infiintat in 1928, la Boston, care a intrat pe piata poloneza la sfarsitul anilor ‘90. In anul 2000 a fost preluat de grupul UniCredit si au inceput extinderea in Europa. “Noi am intrat in Pioneer ca urmare a fuziunii dintre grupul UniCredit si HVB”, a explicat Dolea.

Pioneer are 4 fonduri in Romania. Stabilo, este un fond conservator care investeste aproape in exclusivitate in afara pietei de aciuni. Premio investeste numai actiuni si Integro este undeva la mijloc, un fond echilibrat. Europa Obligatiuni se orienteaza catre obligatiuni europene, guvernamentale, de unde si profilul conservator dar si randamentele foarte mici, crescand cu 3 procente de la inceputul anului. “Europa Obligatiuni e mai potrivit pentru cei care au aversiune la riscul de curs. El are rolul de protectie. Cand cursul s-a depreciat, a avut o performanta buna pentru ca a fost ajutat de obligatiunile europene. Cand leul se intareste, Europa Obligatiuni nu mai reprezinta un randament apetisant”, descrie Dolea.

“Daca fondurile de actiuni si cele echilibrate au fost afectate de scaderea bursei si sunt pe minus acum, fondul de instrumente de venit fix locale Stabilo are o performanta foarte buna, printre cele mai bune din piata, in jur de 5% de la inceputul anului”, a mai spus managerul fondului.

Cnad piata de actiuni, respective fondurile care investesc aici au fost afectate, distributia s-a orientat catre fondurile de obligatiuni. “Acestea sunt mai apropiate de deprinderile de economisire ale oamenilor, inca obisnuiti cu depozitele bancare. De la inceputul anului avem intrari de peste 14 milioane de RON in Stabilo.”