1. Stirile externe pozitive

1. Stirile externe pozitiveSpecialistii in domeniul financiar invoca, la unison, criza financiara globala drept cea mai importanta cauza a situatiei bursei romanesti. Brokerii consultati de Wall-Street au explicat ca venirea unor stiri pozitive dinspre bursele extern este cel mai important reper care ar ajuta la cresterea pietei.

“Este suficient sa avem cateva stiri bune pe extern, pietele sa se stabilizeze iar in acest context si piata locala se poate aseza relativ creind premisele unor reveniri pozitive”, a explicat Adi Lupsan, director adjunct la Intercapital Invest.

Implicit, ca principala cauza a scaderii, evolutia pietelor externe in sens pozitiv va influenta implicit si bursa romaneasca.

“Pe plan international au inceput sa apara stiri pozitive dinspre sectorul financiar, in urma publicarii rezultatelor JP Morgan peste asteptarile pietei, si vor fi luate in considerare si eforturile bancilor centrale de a stopa criza financiara. Pretul petrolului sub 135 USD poate fi considerat o stire pozitiva de catre piata, considerand ca acesta nu va mai pune o presiune inflationista. Implicit evolutia pietelor externe va influenta si piata noastra”, a declarat, pentru Wall-Street, Rodica Monica Manea, broker la Carpatica Invest.

Gabriel Necula, director adjunct de operatiuni la Prime Transaction, considera desfasurarea evenimentelor si a stirilor de pe pietele externe drept principalul factor care conteaza acum la BVB.

“Investitorii care inca sunt activi pe piata, in lipsa stirilor interne si in contextul unor evenimente de amploare pe pietele straine tranzactioneaza in aceeasi nota si astfel vedem o corelare foarte accentuata. Daca pana acum stirile au venit negative, ma astept ca in perioada urmatoare seria de stiri sa creeze un sentiment optimist”, a declarat acesta.

2. Indicatori macroeconomici pozitivi

2. Indicatori macroeconomici pozitiviIndicatorii macro sunt factori esentiali si atent monitorizati mai ales de investitorii straini. In momentul in care acestia iau in calcul investitia intr-o tara emergenta, starea economica a tarii este importanta in decizia investitionala.

Necula crede ca indicatorii macroeconomici buni sunt esentiali pentru intrarea investitorilor straini.

“Acestia se ghideaza dupa starea economiei per ansamblu pentru a vedea daca exista un context bun si solid pentru o crestere a activelor si o dezvoltare a afacerilor. Romania cred ca se afla pe in fruntea listei tarilor cu potential ridicat, dar sufera inca la capitole care conteaza pentru multi investitori”, afirma Gabriel Necula.

Directorul adjunct al Intercapital a explicat ca, in ultima vreme, acesti indicatori au mai scazut ca importanta, desi raman un factor important in revenirea bursei.

“Indicatorii macroeconomici sunt atent monitorizati de jucatorii institutionali nerezidenti. Ceilalti investitori din piata iau in calcul alte variabile precum analiza fundamentala sau tehnica. Avand in vedere ponderea in scadere la tranzactionare a nerezidentilor, analiza macro scade ca importanta in luarea deciziilor investitionale. Desigur ca fluctuatii mai mari asupra cifrelor macro poate aduce imediat un efect direct si asupra pietei de capital”, crede acesta.

3. Rezultatele financiare bune ale emitentilor

3. Rezultatele financiare bune ale emitentilorIntr-o piata matura, datele financiare bune ale emitentilor insufla optimism si ritm de crestere. Deocamdata, la BVB sunt mai importante vestile si turbulentele internationale, desi specialistii spera ca raportarea unor rezultate pozitive va contribui la revenirea pietei.

“Rezultatele financiare semestriale vor oferi o imagine a realitatii economice in comparatie cu asteptarile negative si evolutiile foarte slabe.Vom vedea daca avem o confirmare a unei economii suferinde sau daca avem o divergenta intre perspective si realitate si astfel bursa se poate inscrie pe un nou trend”, a mai explicat Necula.

In schimb, Adi Lupsan nu crede ca impactul rezultatelor financiare va fi foarte mare, desi se asteapta ca cea mai mare parte a acestora sa fie positive. “Este suficient sa ne reamintim rezultatele bune si la trimestru si impactul relativ minor pe care acestea l-au avut”, a argumentat acesta.

4. Intrarea de bani straini la BVB

4. Intrarea de bani straini la BVBUn alt factor important care ar ajuta la revenirea pietei romanesti este reprezentat de banii strainilor, desi o reintrare semnificativa la cumparare a jucatorilor nerezidenti poate veni abia dupa confirmarea stabilizarii pietelor internationale.

“Odata cu intrarea fondurilor straine in piata vom asista la o asezare a lucrurilor deoarece acestea vor cumpar a pentru a investi si nu a specula si astfel vom vedea trasarea unui trend ascendent. Dar acest lucru nu cred ca se va intampla foarte curand deoarece e nevoie de o asezare a economiei mondiale dupa aceasta criza si apoi ochii investitorilor se vor orienta catre tarile unde pot obtine randamente mai bune datorita dezvoltarii accelerate a acestora”, a explicat Gabriel Necula.

5. Introducerea de instrumente financiare si emitenti noi

5. Introducerea de instrumente financiare si emitenti noiShort-selling-ul sau titlurile de stat sunt doar doua din instrumentele financiare de care bursa romaneasca are nevoie si care ar fi ajutat la o reorientare a banilor din portofoliu tot spre piata de capital. Institutia Bursei discuta introducerea de noi instrumente iar titlurile de stat sunt asteptate si promise de mult la cota bursei.

“Introducerea unor instrumente noi pe piata de capital este o chestiune de calitate ce tine de gradul de dezvoltare al Bursei”, a explicat directorul adjunct de operatiuni al prime Transaction.

In ce priveste numarul de emitenti, exista o interconectare. Pentru maturizare, piata de capital are nevoie de companii puternice la cota. Pe de alta parte, finantarea companiei prin bursa este o decizie a manageriatului care se ia in functie de performante asemanatoare. Performante nu exista, cel putin in 2008, cand succesul IPO-urilor a fost conditionat de evolutia bursei. Dar, unul din reperele importante care ar ajuta la cresterea lichiditatii, a pietei, este prezenta mai multor emitenti la bursa.

“Listarea unor noi companii cu siguranta va aduce pe piata fonduri banesti noi care sunt mult asteptate pentru a intra in circuitul bursier, dar asa cum am vazut investitorii penalizeaza orice listare care nu se adapteaza climatului pietei. Probabil cand piata financiara va oferi mai multa incredere decat acum vom vedea si noi companii cautand dezvoltarea pe piata de capital”, a mai spus Necula.

“Avem o piata mica, cu un numar restrans de emitenti listati. Lichiditatea medie zilnica se pastreaza inca modesta daca ar fi sa o raportam la alte piete regionale. Listarea unor emitenti noi de calibru ar putea genera mult astepta „decuplare” de celelalte piete globale”, a declarat Adi Lupsan.