Titluri de stat in valoare de 8 miliarde de lei

Titluri de stat in valoare de 8 miliarde de leiFinalizarea procesului de listare a titlurilor de stat la BVB s-a concretizat dupa eforturile depuse, incepand cu luna martie a acestui an, de BVB, CNVM, BNR, MEF si Depozitarul Central, adoptand solutia care permite tranzactionarea simultana a titlurilor de stat pe piata interbancara si la BVB, in conditiile in care nu vor exista emisiuni de titluri de stat dedicate exclusiv uneia dintre cele doua piete.

Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a explicat ca finalizarea acestui proces a necesitat o activitate ampla a tuturor institutiilor implicate.

Astfel, a fost nevoie de elaborarea actelor normative, de incheierea de conventii, de o testare a sistemelor informatice pentru a nu exista erori si de modificarea regulamentelor. "Cred ca este un semn ca economia romaneasca a ajuns la o maturitate care sa dea consecventa unei piete secundare de titluri de stat", a declarat acesta.

Incepand de luni, vor fi listate titluri de stat din 26 de emisiuni cu maturitate mai mare de un an, cu o valoare nominala de 10 000 de lei, in valoare totala de 8 miliarde lei.

Ministrul a mai explicat ca era nevoie de aceasta perioada de informare intre anuntul lansarii si inceperea tranzactionarii la bursa a titlurilor de stat.

"Este in practica BVB sa anunte o astfel de listare si apoi sa lase sa treaca o perioada in care sa conlucreze cu investitorii, dar si cu Asociatia Brokerilor, pentru buna functionare a sistemului", a declarat presedintele BVB, Stere Farmache (foto), precizand ca piata secundara va merge in paralel cu cea interbancara.

Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) vrea sa ajunga sa listeze pana la 20% din titlurile de stat, a precizat ministrul. Unele titluri nu vor fi tranzactionate pe bursa, printre care obligatiunile indexate la inflatie si titlurile cu maturitate mai mica de 1 an.

Titlurile se vor tranzactiona simultan atat pe piata interbancara, cat si pe cea reglementata administrata de BVB.

Dobanda BNR va influenta succesul titlurilor de stat

Dobanda BNR va influenta succesul titlurilor de statAtractivitatea titlurilor de stat va depinde foarte mult de dobanda de politica monetara a Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a declarat Varujan Vosganian (foto).

"Atractivitatea titlurilor de stat la bursa depinde foarte mult de strategia bancii centrale vizavi de dobanda de referinta", a mai spus ministrul, explicand ca este o relatie inversa intre dobanda de politica monetara si pretul unui titlu de stat.

"Cu cat dobanda este mai redusa, cu atat pretul unui titlu de stat creste", a spus Vosganian.

In prezent, dobanda de politica monetara a bancii centrale, folosita la operatiunile de sterilizare a excesului de lichiditate din piata monetara, este de 10% pe an, dupa sase majorari incepand din toamna anului trecut, cand dobanda cheie era de 7%.

Un alt factor care face titlurile de stat sa fie atractive este faptul ca dobanda nu este impozabila, a mai explicat ministrul Economiei si Finantelor.

CNVM nu percepe comision pentru aceste instrumente

CNVM nu percepe comision pentru aceste instrumenteComisia Nationala a Valorilor Mobiliare nu va percepe, in acest an, comisioane pentru tranzactionarea titlurilor de stat la Bursa de Valori Bucuresti, a declarat ieri presedintele institutiei, Gabriela Anghelache (foto).

Anghelache a spus ca arbitrul pietei de capital vrea ca aceasta masura sa aiba un impact asupra reducerii costurilor suportate de catre investitori.

De asemenea, directorul Depozitarului Central, Adriana Tanasoiu, a spus ca institutia va percepe un comision de 0,001% din valoarea tranzactiei - dar nu mai mult de 70 lei - pentru decontarea tranzactiilor cu titluri de stat.

Depozitarul Central nu va percepe niciun comision pentru admiterea si mentinerea titlurilor si nici pentru transferul catre piata administrata de BVB.
Bursa va percepe un comision mic, de 0,0009% din valoarea tranzactionata pentru titlurile de stat

Avantajele si beneficiile noilor instrumente de la Bursa

Avantajele si beneficiile noilor instrumente de la BursaOficialii celor cinci institutii care au contribuit la finalizarea procesului de listare a titlurilor de stat au explicat multiplele beneficii pe care le vor avea pentru piata, pentru emitenti si pentru investitori.

Astfel, ministrul Vosganian este de parere ca o astfel de piata secundara va creste lichiditatea, transparenta si accesibilitatea investitorilor pentru titlurile de stat.

“Se consolideaza o anumita curba de randament cu consecinte pozitive pentru piata. Aceste titluri vor oferi bursei acea stabilitate de care are nevoie in aceste momente. In viitor, speram sa atragem emisiuni de obligatiuni ale unor emitenti internationali”, a declarat acesta.

Florin Georgescu, prim-viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei, crede ca este foarte important si pentru emitenti, care vor avea o baza investitionala mai larga si financiare mai rapida, in conditii de costuri mai bune.

“Solutia adoptata pentru tranzactionarea titlurilor de stat corespunde atat necesitatii de mentinere a stabilitatii macroeconomice interne, cat si realizarii de progrese pe linia indeplinirii criteriilor tratatului de la Maastricht”, a declarat Georgescu.

Reprezentantii Depozitarului Central au explicat ca vor exista conturi globale pentru toti investitorii, se va renunta la prevalidare, iar decontarea se face la 2 zile.

“ Prin tranzactionarea la BVB a titlurilor de stat, investitorii au posibilitatea sa isi asigure raportul randament-risc care se potriveste cel mai bine profilului lor investitional. Aceasta abordare a tranzactionarii titlurilor de stat in paralel pe piata bancara si pe cea bursiera a fost utilizata cu succes in tari precum Polonia si Ungaria”, a mai declarat Stere Farmache.

Pentru inceput, lichiditatea nu va fi spectaculoasa

Pentru inceput, lichiditatea nu va fi spectaculoasaIn concluzie, listarea este un moment important pentru piata de capital romaneasca, fiind considerata evenimentul anului 2008 de unii brokeri din piata, lichiditatea nu va fi spectaculoasa, cel putin la inceput.

“Chiar daca volumele in care vor fi tranzactionate titlurile de stat nu vor fi la fel de mari ca cele de pe piata interbancara, alternativa pietei secundare reglementate creeaza conditiile necesare achizitionarii obligatiunilor guvernamentale de o paleta mai larga de investitori, de la persoane fizice rezidente pana la investitori sofisticati”, a mai explicat Varujan Vosganian.