1 / 6

Titluri de stat in valoare de 8 miliarde de lei

Finalizarea procesului de listare a titlurilor de stat la BVB s-a concretizat dupa eforturile depuse, incepand cu luna martie a acestui an, de BVB, CNVM, BNR, MEF si Depozitarul Central, adoptand solutia care permite tranzactionarea simultana a titlurilor de stat pe piata interbancara si la BVB, in conditiile in care nu vor exista emisiuni de titluri de stat dedicate exclusiv uneia dintre cele doua piete.

Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a explicat ca finalizarea acestui proces a necesitat o activitate ampla a tuturor institutiilor implicate.

Astfel, a fost nevoie de elaborarea actelor normative, de incheierea de conventii, de o testare a sistemelor informatice pentru a nu exista erori si de modificarea regulamentelor. "Cred ca este un semn ca economia romaneasca a ajuns la o maturitate care sa dea consecventa unei piete secundare de titluri de stat", a declarat acesta.

Incepand de luni, vor fi listate titluri de stat din 26 de emisiuni cu maturitate mai mare de un an, cu o valoare nominala de 10 000 de lei, in valoare totala de 8 miliarde lei.

Ministrul a mai explicat ca era nevoie de aceasta perioada de informare intre anuntul lansarii si inceperea tranzactionarii la bursa a titlurilor de stat.

"Este in practica BVB sa anunte o astfel de listare si apoi sa lase sa treaca o perioada in care sa conlucreze cu investitorii, dar si cu Asociatia Brokerilor, pentru buna functionare a sistemului", a declarat presedintele BVB, Stere Farmache (foto), precizand ca piata secundara va merge in paralel cu cea interbancara.

Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) vrea sa ajunga sa listeze pana la 20% din titlurile de stat, a precizat ministrul. Unele titluri nu vor fi tranzactionate pe bursa, printre care obligatiunile indexate la inflatie si titlurile cu maturitate mai mica de 1 an.

Titlurile se vor tranzactiona simultan atat pe piata interbancara, cat si pe cea reglementata administrata de BVB.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri