Activitatile insiderilor trebuie urmarite

Activitatile insiderilor trebuie urmariteDe asemenea, luna iulie a fost luna in care indicii Bursei de Valori Bucuresti au ajuns la noi valorii minime, cel mai afectat fiind BET-FI, indicele care urmareste evolutia celor cinci societati de investitii financiare (SIF). BET-FI a atins pragul suport de 33.000 de puncte in aceasta saptamana dupa ce in 24 iulie 2007 ajunsese la un maxim istoric de 10.813,59 puncte.

Scaderile de pe pietele internationale au panicat investitorii de la BVB care au descarcat in piata actiuni ale societatilor de investitii, impingand indicele BET-FI la minimul ultimilor doi ani. Insa cand toti investitorii vindeau, insiderii SIF-urilor cumparau zeci de mii de actiuni la preturi scazute.

Activitatile insiderilor trebuie urmarite, deoarece devin o sursa mai buna de informatii legata de evolutia anumitor societatii, ne-a explicat Andrei Ciubotaru, broker la Vanguard.
In iulie insiderii au cumparat actiuni SIF Moldova (SIF2), SIF Transilvania (SIF3) si SIF Muntenia (SIF4) in valoare de 3,8 milioane de lei (1,1 milioane euro), pe cand pe emitentii SIF5-Oltenia si SIF1 Banat Crisana, persoanele din interior nu au realizat nicio tranzactie.

“Faptul ca sunt SIF-uri unde nu au fost realizate achizitii de catre insideri, nu inseamna ca interesul pentru acestea ar fi unul mai mic sau ca ar avea un potential de crestere mai mic”, considera Gabriel Aldea, broker la Intercapital Invest.

COMCM, cel mai mare cumparator pe SIF3

COMCM, cel mai mare cumparator pe SIF3Cele mai multe achizitii s-au realizat pe SIF3, insiderii intrand la cumparare imediat dupa decizia Comisiei Nationale de Valori Mobiliare de a debloca actiunile gratuite acordate actionarilor dupa mai bine de un an.

Din valoarea totala a actiunilor cumparate, de 3,5 milioane de lei, cele mai mari tranzactii au fost realizate de catre diorectorul adjunct al societatii de investitii financiare, Floriean Firu si de catre compania de constructii COMCM Constanta (CMCM). Firu a cumparat actiuni in valoare de 1,16 milioane de lei, detinand 0,1% din societate, in timp ce CMCM a achizitionat titluri de 2,02 milioane de lei, ridicandu-si participatia la 0,18%.

“De obicei, cumparaturile insiderilor pe un anumit simbol indica faptul ca acestia stiu ca societatea asteapta rezultate bune. Am putea spune ca acest lucru are loc si la SIF Transilvania”, afirma Ciubotaru.

De asemenea, membrii Consiliului de Administratie al SIF-ului cat si directorii societatii au cumparat actiuni: Gheorghe Lutac, membru CA -40.000 de actiuni, Mihai Fercala, presedinte – 60.000 de actiuni, Tutuianu Petre – 100.000 de actiuni. Vanzarile insiderilor in luna iulie au fost foarte scazute fiind de doar 45.500 lei.

Achizitiile insiderilor pe acest SIF au doua explicatii

Achizitiile insiderilor pe acest SIF au doua explicatiiBrokerul de la Intercapital ne-a declarat ca tergiversarea deblocarii actiunilor gratuite in cazul SIF3 a creat o nervozitate in randul investitorilor si asteptari nu tocmai pozitive.

“De aceea, consider ca achizitiile importante de actiuni facute de insideri pe SIF Transilvania ar trebui tratate diferentiat fata de celelalte SIF-uri, logica realizarii acestora avand o dubla semnificatie, mai ales ca aceste actiuni au inregistrat de la inceputul anului cea mai mare scadere dintre societatile de investitii financiare, iar momentul realizarii acestor achizitii a coincis cu deblocarea actiunilor gratuite", spune Aldea.

Astfel, prin aceste achizitii s-a vrut probabil sa se transmita in piata un semnal pozitiv in legatura cu actiunile emitentului si increderea persoanelor din interiorul societatii in potentialul lor de crestere. In acelasi timp, insa efectuarea achizitiilor nu putea fi realizata daca acele persoane nu erau convinse ca pretul este unul foarte bun, pentru ca erau implicate propriile resurse financiare, continua Aldea.

SAGA a vandut actiuni SIF Moldova de 133.000 euro

SAGA a vandut actiuni SIF Moldova de 133.000 euroPe simbolul SIF2, omul de afaceri, actualul director general al societatii de investitii, Catalin Chelu, a achizionat in iulie actiuni in valoare de doar 53.300 lei, in timp ce compania de turism din Bacau Saga a vandut actiuni in valoare de 470.000 lei (133.000 euro).

Insiderii au cumparat actiuni SIF4 de 267.720 lei, dintre care cea mai mare valoare au avut cele 80.000 de actiuni achizitionate de membrul Consiliului de Administratie a societatii, Gabriel Burlacu pentru 100.000 lei, urmat de Trandafir Florica, presedinte la Casa Bucovina-Club de Munte (BCM), cu 78.000. Presedintele CA SIF Muntenia, Plumb Ion, a cumparat in iulie, 12.500 actiuni, pentru 15.500 lei.