Profit Petrom: T2 sub estimari, S1 avans de 88%

Profitul anuntat ieri de Petrom a fost sub asteptarile analistilor din ultima perioada. Estimarile acestora au fost cuprinse intre 651 milioane lei si 1,38 miliarde lei, media fiind de 935 milioane lei, potrivit NewsIn.

Cifra de afaceri a companiei a avansat in al doilea trimestru din 2008 cu 70% fata de aceeasi perioada din 2007, pana la 4,555 miliarde lei (1,25 miliarde euro). In primul trimestru din 2008, cifra de afaceri a Petrom a fost de 3,719 miliarde lei.

“In al doilea trimestru din 2008 am inregistrat din nou rezultate pozitive, semnificativ imbunatatite fata de aceeasi perioada a anului trecut, datorita performantelor operationale si favorizate de preturile ridicate la titei", a declarat directorul general executiv al Petrom, Mariana Gheorghe(foto).

Pentru prima jumatate a anului, Petrom a afisat un profit net de 1,664 milioane lei (453,4 milioane euro), in crestere cu 88% fata de acelasi interval din 2007, pe fondul avansului afacerilor cu 52%, la 8,724 miliarde lei (2,38 miliarde euro).

Profitul companiei inainte de deducerea dobanzilor si a impozitelor a avansat cu 53% in al doilea trimestru fata de perioada martie-iunie 2007, pana la 838 milioane lei, in timp ce castigul operational a urcat cu 70%, pana la 1,3 miliarde lei.

"Profitul operational a fost mai scazut decat in T1 din 2008 din cauza productiei de gaze mai reduse si a provizioanelor si deprecierii mai mari", a comentat Mariana Gheorghe.

Rezultatele au fost obtinute de Petrom intr-o perioada in care si-a sporit investitiile cu 74% fata de intervalul echivalent din 2007, pana la 1,338 miliarde lei.

"Am facut investitii cu 74% mai mari fata de perioada similara din 2007, am mentinut productia de titei la nivelul la care a fost stabilizata in cursul anului trecut, am crescut eficienta pe segmentul de rafinare si avem o crestere considerabila la vanzarile de produse petroliere", a mai spus Gheorghe.

Investitorii au vandut SNP, coborand cotatia cu 4,51% in sedinta BVB de ieri

Investitorii au vandut SNP, coborand cotatia cu 4,51% in sedinta BVB de ieriRezultatele pozitive anuntate de compania de petrol si gaze nu au insuflat optimism in piata. Din contra, anuntarea unui profit sub estimarile analistilor din ultima perioada a determinat vanzari si scaderea cotatiei cu peste 4,5 procente.

“Petrom a afisat un profit bun, dar era deja inclus in pretul care a crescut in ultimele saptamani. Faptul ca au anuntat un profit mai mic decat cel estimate de analisti s-a resimtit ieri in vanzarile multor investitori. Multi au considerat ca pretul actual nu reflecta adevarata valoare si au iesit la vanzare”, a declarat, pentru Wall-Street, Mihai Chisu, broker la IFB Finwest(foto).

Chisu compara aceasta situatie cu cea aunor emitenti internationali care au afisat cresteri dupa anuntarea unor rezultate finanicare negative, dar cu scaderi sub cele preconizate.

Marius Pandele, head of research la Vanguard este de parere ca, ca de multe ori, estimarile sunt mai entuziaste decat e cazul. “De exemplu, atunci cand Petrom si-a publicat in aprilie asteptarile proprii pentru rezultatele din 2008, profitul operational bugetat era cu 500 de milioane de lei (18%) mai mic decat media estimarilor analistilor chestionati de Reuters”, a explicat acesta.

Analistul nu considera rezultatele pozitive sau negative ci crede ca este mai importanta perceptia asupra lor si faptul ca in ultima perioada, cotatia SNP a crescut foarte mult, in principal pe baza estimarilor respective. “Investitorii s-au dus cu sacul de bani la pomul laudat, iar acum o parte din ei incep sa plece”, a declarat Pandele.

Amortizarea mai mare a generat un profit mai mic decat in primul trimestru

Amortizarea mai mare a generat un profit mai mic decat in primul trimestruPrincipala cauza a profitului mai mic decat in primele trei luni ale anului a fost deprecierea si amortizarea mai mare decat in primele treci luni ale anului, dar si de profitul in scadere al diviziei de extractie de gaze.

“Sa nu uitam ca discutam despre o activitate care presupune costuri fixe foarte mari si este sensibila la orice variatie a cantitatii extrase. Pentru o mie de metri cubi de gaze in minus veniturile scad direct proportional, insa cheltuielile raman asemanatoare.

In privinta amortizarii si deprecierii, este de ajuns sa ne uitam la rezultatele comparative pe cele doua trimestre. In primul trimestru al anului 2008, acestea au cumulat 240 de milioane de lei, in timp ce in cel de-al doilea trimestru au ajuns la 462 de milioane. Diferenta de 242 de milioane se regaseste in profitul mai mic din trimestrul al doilea al acestui an”, a mai explicat Pandele.

Amortizarea mai mare si cantitatile de gaze naturale in scadere extrase au fost contrabalansate de marja mai mare de profit din operatiunile petroliere, insa nu suficient din cate se pare. “Motivele pentru care cresterea in continuare a pretului carburantilor nu a avut efecte suficient de mari asupra profitului Petrom trebuiesc cautate mai adanc in alchimia afacerii”, crede seful departamentului de analiza al Vanguard.

Analistii Erste evalueaza Petrom drept “neutra”. Compania ar trebui sa beneficieze de pe urma pretului ridicat la titei si a cresterii capacitatii de productie. Pretul tinta estimate de analistii Erste este de 0,61%, comparative cu pretul curent de 0,46%.

Veniturile SNP au crescut cu 66% in S1

Veniturile SNP au crescut cu 66% in S1Cea mai mare companie din Romania, Petrom, si-a sporit veniturile cu 66,5% in primul semestru al acestui an, pana la 9,92 miliarde lei (2,7 miliarde euro), pe fondul continuarii scaderii productiei din Romania si a majorarii semnificative a celei la zacamintele din Kazahstan.

Astfel, productia totala a Petrom in Romania a fost in al doilea trimestru din 2008 de 17,69 milioane barili echivalent petrol (bep), in scadere cu 1% fata de acelasi interval din 2007.

"Productia de titei a putut fi mentinuta aproape la acelasi nivel datorita performantei imbunatatite a forajului si programului de modernizare a sondelor", a comentat compania, in raportul trimestrial. Stagnarea relativa a productiei a fost compensata de cresterea pretului intern la titei in primul trimestru cu 77% fata de al doilea trimestru din 2007, pana la 105,31 dolari/baril, ca urmare a preturilor internationale mai mari”, se mentioneaza in raportul companiei.

Petrom si-a sporit insa semnificativ productia de titei si gaz in Kazahstan in al doilea trimestru al acestui an, cu 31% fata de perioada echivalenta din 2007, pana la 509.000 bep. Fata de primul trimestru al acestui an, productia din Kazahstan a crescut cu 13%.

"Au fost puse in functiune mai multe sonde si, in paralel, au fost inregistrate cresteri ale cantitatilor de productie dupa efectuarea operatiunilor de fisurare", se precizeaza in raport.

Petrom si-a propus sa modernizeze reteaua de benzinarii, "4 statii fiind deja deschise in primul trimestru, 7 statii in T2/08, iar alte 11 statii se afla in stadiul de constructie in acest moment".

Vanzarile de gaze ale Petrom au scazut in al doilea trimestru cu 6% fata de acelasi interval din 2007, pana la 1,127 miliarde metri cubi, "ca urmare a conditiilor nefavorabile de pe piata, determinate de masurile de reglementare si de faptul ca cererea de gaz venita din partea centralelor electrice a fost mai mica in trimestrul al doilea, comparativ cu anul trecut din cauza conditiilor meteo", se mai scrie in raport.

Ce vor aduce rezultatele financiare ale celorlalti emitenti?

Ce vor aduce rezultatele financiare ale celorlalti emitenti?Amonil si Azomures sunt un exemplu bun al companiilor care au crescut in urma unor rezultate financiare bune, chiar daca Petrom a crescut mai mult in perioada premergatoare anuntarii rezultatelor, datorita estimarilor prea optimiste.

Totusi, Marius Pandele crede ca rezultatele financiare inca pot sa schimbe perceptia pietei asupra unei actiuni, cel putin pe termen scurt. “Dovada o reprezinta chiar cresterea pretului titlurilor SNP in perioada premergatoare anuntarii rezultatelor pe primul semestru, atunci cand estimarile indicau o crestere consistenta a profiturilor. O alta dovada o avem in cazurile Azomures si Amonil, care au inregistrat cresteri bazate in mare masura pe rezultate financiare mai bune si pe perspective pozitive. Diferenta este ca acum trebuie sa avem de a face cu rezultate mai spectaculoase decat pe vremuri pentru ca piata sa reactioneze”, explica acesta.

Insa, la nivelul intregii piete, analistul nu se asteapta ca rezultatele emitentilor san e poata decuple de tendintele externe si sa dea un trend ascendent.

“Pe de o parte pentru ca trendul bursier la nivel global primeaza in fata rezultatelor semestriale din Romania, oricat ar fi ele de nemaipomenite, si pe de alta parte pentru ca ma astept ca rezultatele respective sa fie intr-o nota fireasca, fara nimic iesit din comun”, a conchis acesta.