Cresterea profitului BRD cea mai mare din istorie

BRD-Groupe Societe Generale, a doua banca de pe piata romaneasca dupa retea si active, a obtinut in primul semestru al acestui an un profit net de 515 milioane lei (140,3 milioane euro), sub asteptarile analistilor, care anticipa, in medie, o majorare cu 35% la 563 milioane lei. Totusi, avansul profitului net semestrial a fost cel mai bun din istoria institutiei.

Specialistii chestionati de Reuters anticipau o crestere a profitului BRD in medie, cu 35%, pana la cel putin 525 milioane lei si cel mult 591 milioane lei.
In prima jumatate a anului trecut, BRD SocGen inregistra un profit net de 417,19 milioane lei (circa 125,3 milioane euro).

Volumul creditelor acordate de BRD SocGen in S1 a crescut cu 40% fata de aceeasi perioada din 2007. Creditele pentru populatie au sporit cu 43%, iar cele acordate companiilor - cu 37%.

Depozitele clientelei inregistrau, la sfarsitul primului semestru, o crestere cu 41% fata de perioada similara a anului trecut. Profitul brut din exploatare a crescut cu 30% fata de primul semestru din 2007, peste 770 milioane lei (209,7 milioane euro).

"Prima jumatate a anului 2008 a fost caracterizata de conditii de piata dificile si de o concurenta in crestere. BRD s-a adaptat la acest context, desfasurand actiuni comerciale adecvate si continuand in acelasi timp implementarea proiectelor strategice legate de optimizarea instrumentelor informatice si de dezvoltarea canalelor de distributie", a declarat Patrick Gelin, presedintele – director general al BRD - Groupe Societe Generale (foto).

La BVB, cotatia bancii a pierdut ieri aproape doua procente

La BVB, cotatia bancii a pierdut ieri aproape doua procenteIn ciuda rezultatelor financiare appreciate drept foarte bune de majoritatea specialistilor, investitorii la Bursa au fost dezamagiti de faptul ca acestea au fost sub asteptari si au preferat sa vanda. Astfel, in sedinta de ieri, cotatia bancii s-a depreciat cu 1,51 procente, pe fondul unui rulaj de 1,9 milioane de lei.

Specialistii consultati de Wall-Street au explicat ca aceasta depreciere s-a datorat, in principal, dezamagirii investitorilor.

“In primul rand, asteptarile sunt cele care conteaza pentru investitori. Faptul ca acestea au fost sub asteptari, s-a resimtit in evolutia de ieri a cotatiei la bursa.

Rezultatele afisate de BRD sunt foarte bune, dar se pare ca investitorii au fost dezamagiti si, in consecinta, au vandut”, ne-a declarat Cristian Negoita, broker la Confident Invest.

Andreea Ciobanu, responsabil al departamentului de analiza al Intercapital Invest considera raportarile profitului BRD in linie cu estimarile sale. “O crestere de 23% a profitului net, in conditii de piata mult mai dificile comparativ cu anii trecuti si tinand cont de concurenta in crestere in sistemul bancar, cred ca ar trebui considerata o performanta buna”, ne-a declarat aceasta.

In trimestrul II din acest an, BRD nu a mai oferit surprize placute investitorilor asa cum s-a intamplat de exemplu in trimestrul I, cand banca a raportat o crestere a profitului net peste asteptari. “Pe termen scurt, este de asteptat ca acest lucru sa influenteze in mod negativ evolutia in piata a acestor actiuni”, a mai spus analista.

Evolutia negativa a titlurilor este doar pe termen scurt

Evolutia negativa a titlurilor este doar pe termen scurtBrokerii sunt de parere ca aceasta evolutia a bancii este doar pe termen scurt, in timp, investitorii vor constientiza valoarea profitului si vor reactiona in sens contrar.

“Cred ca aceasta evolutie este de moment, o reactie emotiva la aflarea rezultatelor. Pe termen lung, evolutia va fi influentata si de alte stiri, oamenii vor constientiza ca banca merge bine, ca rezultatele sunt foarte bune si sunt sigur ca evolutia BRD la bursa va reveni pe un trend ascenden”, a mai spus Cristian Negoita.

Andreea Ciobanu asteapta ca pana la finalul anului BRD sa se incadreze in estimarile proprii de profit net, dar, in acelasi timp, vede o incetinire a dinamicii activitatii bancare in Romania. “Ne asteptam ca aceasta sa ramana una buna in comparative cu alte tari din regiune. Cele mai importante aspecte pozitive de amintit in acest sens sunt gradul de intermediere bancara inca foarte scazut in Romania in comparatie cu alte tari din regiune si decalajul economic existent fata de alte tari din UE”, a explicat aceasta.

In ce priveste BRD, analista a mai declarat ca trebuie sa tinem cont de pozitia bancii in sector si de gradul de concentrare bancara, “cele mai mari banci dupa cota de piata acumuland cea mai mare parte din profitul inregistrat la nivel agregat in sistemul bancar romanesc”, a conchis seful departamentului de analiza al Intercapital.

Ceuca, Broker Cluj: Exista un vanzator mare de actiuni BRD

Ceuca, Broker Cluj: Exista un vanzator mare de actiuni BRDAdrian Ceuca, director adjunct la SSIF Broker Cluj ne-a explicat ca efectul rezultatelor financiare nu se vede in prima zi de tranzactionare dupa acel moment.

“Multi au cumparat inainte in ideea unor rezultate bune, mai ales ca si TLV si BCC au aratat profituri in crestere. Astazi, multi au vandut, pe ideea ‘cumpara pe zvon, vinde pe stire’”, a declara acesta.

In plus, brokerul sustine ca evolutia de ieri a bancii a fost determinata de miscarile speculatorilor dar si de prezenta unui vanzator mare pe aceste titluri.

“In ultimele luni, s-a vazut ca nu au fost tranzactii BRD cu mai putin de 100 000 de actiuni. Deci, exista un jucator mare, care vinde in continuu, indiferent de rezultate”, a mai spus Ceuca.

Activele bancii au crescut cu 40% in S1

Activele bancii au crescut cu 40% in S1Activele BRD au sporit cu 40% in semestrul I, pana la 43,15 miliarde lei (11,83 miliarde euro), pe seama cresterii similare a creditelor pana la 28,9 miliarde lei, potrivit datelor transmise, ieri, de banca.

Banca a raportat catre Bursa de Valori Bucuresti o crestere a datoriilor privind clientela cu 40,83%, de la 21,4 miliarde lei, pana la 30,19 miliarde lei.

BRD a obtinut venituri din dobanzi si comisioane de 2,18 miliarde lei in primul semestru din 2008, cu 41,8% mai mult decat in perioada similara a anului trecut, cand se cifrau la 1,54 miliarde lei. Cheltuielile cu dobanzile si comisioanele au sporit, insa, intr-un ritm mai alert, de 58,8%, de la 613,7 milioane lei la 974,3 milioane lei.

Astfel, veniturile totale inregistrate de BRD in primele sase luni din 2008 au sporit cu 87,99% la 7,2 miliarde lei, dar cheltuielilor totale au crescut intr-un ritm mai alert, de 97,6%, pana la 6,58 miliarde lei.

Rentabilitatea capitalului propriu a fost de 32,4% la sfarsitul primului semestru din 2008, in timp ce raportul cost/venituri a fost de 45,1%. Costul net al riscului a fost mentinut la un nivel foarte redus, de 103 puncte de baza, se mai arata in comunicatul bancii.

BRD SocGen avea, la sfarsitul lunii iunie 2008, peste 2,5 milioane de clienti activi din randul populatiei. Banca a emis peste 2,2 milioane de carduri si opereaza o retea de 1.360 bancomate si aproape 15.000 de aparate pentru plata cu cardul la comercianti.