Evolutiile par sa indice o perioada de acumulare

Evolutiile par sa indice o perioada de acumulareIn ultimele sedinte de tranzactionare, indicii au acumulat cateva procente, chiar daca ieri au existat scaderi. “Nu au fost cresteri foarte mari, insa este un climat investitional ceva mai optimist decat in urma cu cateva saptamani.

Daca ne uitam pe graficul indicelui BET pe acest an observam ca au mai existat asemenea perioade, insa de fiecare data ele au precedat scaderi de amploare sau, in cel mai fericit caz, momente de consolidare urmate de scaderi”, a declarat, pentru Wall-Street, Marius Pandele, head of research la Vanguard.

Ultima perioada de crestere a avut loc in luna mai, si a fost urmata de cea mai importanta scadere din acest an, cand indicele a coborat de la aproape 8.000 de puncte la ceva mai mult de 5.000 in mai putin de doua luni.

“Ramane sa vedem daca si dupa aceasta crestere va urma tot o corectie de amploare, sau preturile vor ramane sus si eventual vor urca in continuare. Pana acum, de fiecare data astfel de momente au generat optimism si i-au facut pe multi sa declare ca am trecut de momentul critic al pietei. De data aceasta poate chiar asa va fi”, a mai spus Pandele.

Si Adrian Barbulescu vede semne de stabilizare la Bursa de Valori Bucuresti. “Premisele sunt bune in ce priveste aceasta tendinta, dar nu trebuie sa uitam ca suntem inca foarte aproape de minimele ultimilor doi ani. Probabil faptul ca nu exista forta de a genera o miscare ascendenta, singura evolutie pe care o putem considera pozitiva este stabilizarea”, a declarat Adrian Barbulescu, analist la Prime Transaction.

Cand vom vedea stabilizari?

Cand vom vedea stabilizari?In ce priveste momentul in care vom asista la calmarea situatiei, specialistii sunt sceptici in previziuni. Este cert ca acest lucru va depinde de sentimentul general al pietei.

Cristian Tudorescu, analist piete de capital, sustine ca pentru a vorbi de o perioada de stabilizare a bursei “trebuie sa avem una sau doua reveniri pozitive de +15-20%, urmate de recaderi catre minime. Este un proces normal, in care fortele de vanzare si cumparare se reechilibreaza”, a declarat acesta.

Analistul este de acord ca sunt suficiente elemente pentru a spune ca piata nu mai scade la noi minime. “Despre cresteri notabile nu cred ca putem vorbi mai devreme de octombrie sau noiembrie. Cresterile sustinute vor reveni atunci cand sentimentul general va rebalansa catre pozitiv, iar acest lucru poate aparea in primavara anului viitor. Desigur, asta nu impiedica unii investitori sa cumpere deja de pe acum, fara a astepta vreo confirmare a revenirii”, crede Tudorescu.

Mihail Ion, presedintele Raiffeisen Asset Management, nu intrevede pe termen scurt reinstaurarea unui ritm de crestere sustinut.

“Un element care ar putea schimba semnificativ contextul, dar nu cu o probabilitate foarte mare de a fi indeplinit, ar fi o corectie masiva a pretului la petrol, care ar reduce temerile legate de inflatie si crestere si ar sprijini activele riscante, de tipul actiunilor”, explica acesta.

Stirile externe nu sunt imbucuratoare

Stirile externe nu sunt imbucuratoareMihail Ion ne-a declarat ca, in opinia sa, traversam o revenire temporara dupa scaderile accentuate din lunile trecute, pe fondul unor evolutii asemanatoare pe alte piete.

“Desi evaluarile companiilor sunt atractive, iar ritmurile de crestere ale afacerilor se mentin ridicate, tema dominanta ramane in continuare contextul international si apetitul la risc global, care nu sunt neaparat incurajatoare”, a explicat managerul RAM.

In plus, trendul economic global arata reducerea ritmului cresterii economice, “chiar posibila recesiune in a doua jumatate a anului in 2008 in SUA, in vreme ce inflatia se mentine ridicata, ceea ce solicita dobanzi inalte, care nu sunt favorabile pietei de actiuni”, a mai spus Ion.

Pe langa acestea, mai sunt si alte situatii externe care ar putea sa dea semnale pozitive spre economia europeana si, implicit, spre pietele de capital.

“Pe plan extern inca este o situatie neclara, exista un conflict in desfasurare care daca se precipita ar putea avea cosecinte serioase”, a mai spus Barbulescu.

Exista inca riscul ca bursa sa mai scada

Exista inca riscul ca bursa sa mai scadaStarea generala este inca destul de tensionata, riscurile exista si situatii neprevazute pot aparea in orice moment.

Pandele a explicat ca este importanta si atmosfera din piata, care daca va ramane destinsa este putin probabil sa mai ajungem la acele minime. “Daca insa se va repeta scenariul de dupa fiecare revenire de pana acum a BET putem asista si la asa ceva”, crede acesta.

Cresteri sustinute si prelungite am putea avea atunci cand vom avea si intrari de capital suficiente incat sa le sustina. “Cum acele intrari nu pot veni decat din strainatate, este de asteptat ca si cresterile acestea sa se intample de-abia cand in strainatate va reveni un sentiment mai optimist pentru piata de capital in general, si pentru pietele emergente in special. Cand se va intampla asta cu exactitate e greu de spus”, a conchis analistul.