Comisioanele institutiilor pietei de capital

Comisioanele institutiilor pietei de capitalBVB, CNVM si Depozitarul Central sunt institutii care se autofinanteaza, astfel ca pentru orice tranzactie efectuata pe piata de capital romaneasca se percepe un comision.

Comisionul de tranzactionare pe piata Regular a Bursei de Valori Bucuresti este de 0,13% din valoarea vanzarilor si 0,05% din valoarea cumpararilor, insa comisioanele variaza in functie de tipul ofertei de vanzare si de tipul pietei pe care se efectueaza tranzactia.

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare percepe o cota de cel mult 0,08% din valoarea tranzactiilor derulate pe piata reglementata, taxa fiind suportata doar de cumparator.

Depozitarul Central solicita pentru serviciile de compensare si decontare a tranzactiilor cu actiuni si drepturi un comision de 0,0085% din valoare vanzarilor si a cumpararilor, de minim 0,5 lei/tranzactie si maxim 50 lei/tranzactie.

Asadar, un investitor va trebui sa plateasca catre institutiile pietei de capital o cota de 0,1385% din valoarea tranzactiilor, indiferent ca este de cumparare sau de vanzare, insa intermedierea prin SSIF-uri creste aceste comisioane pana la o medie 1,5%, dar scad proportional cu cresterea sumei investite si a rulajului mediu lunar.

Aceasta diferenta dintre comisioane include atat costurile de personal al societatilor de servicii de investitii financiare, de intretinere, cat si cele de mentinere la tranzactionare, contributiile catre Fondul de Compensare a Investitorilor, dar si profitul.

Admiterea la tranzactionare costa 80.000 de euro

Admiterea la tranzactionare costa 80.000 de euroPentru admiterea la tranzactionare SSIF-urile trebuie sa plateasca 280.000 lei (80.000 euro). Astfel, 200.000 de lei sunt platiti Bursei de Valori Bucuresti, 10.000 lei catre CNVM pentru emiterea atestatului de inregistrare si 70.000 de lei pentru admiterea in sistemul Depozitarului Central.

De asemenea, la inceputul activitatii un SSIF trebuie sa plateasca o contributie initiala de 1% din valoarea capitalului initial minim prevazut de legislatia privind piata de capital, dar nu mai putin de 1.000 de euro pentru a deveni membru al Fondului de Compensare a Investitorilor.

Societatile de servicii de investitii financiare platesc anual 6.855 lei (2.000 de euro) catre Bursa de Valori Bucuresti, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare si catre Depozitarul Central.

Cele mai mari taxe sunt date catre BVB, care solicita circa 1.800 de euro pe an pentru calitatea de participant in cadrul sistemului de tranzactionare si aproape 300 de euro lunar pentru terminalele de tranzactionare. Inca 430 euro trebuie sa fie platiti catre Depozitarul Central pentru mentinere a calitatii de participant la sistemul de compensare-decontare si registru.

Plata contributiei catre Fondul de Compensare a Investitorilor afecteaza profitul SSIF-urilor

Plata contributiei catre Fondul de Compensare a Investitorilor afecteaza profitul SSIF-urilorScopul Fondul de Compensare a Investitorilor (FCI) este de a compensa investitorii in situatia incapacitatii societatilor de servicii de investitii financiare de a returna fonduri banesti si/sau instrumentele financiare datorate sau care apartin investitorilor, care au fost detinute in numele acestora, cu ocazia prestarii de servicii financiare sau de administrare a portofoliilor individuale de investitii.

Fondul compenseaza, in mod egal si nediscriminatoriu, investitorii, cu exceptia celor institutionali si profesionali, in limita unui plafon stabilit anual, prin ordin al presedintelui CNVM.

Contributia este de 1,8% din veniturile obtinute din comisioanele sau tarifele aferente tranzactiilor cu instrumente financiare si activitatile de custodie si administrare de instrumente financiare.

“Contributia catre FCI este, intr-un mod complet nefericit, o cheltuiala finala care afecteaza intermediarii, in special pe cei care fac venituri din comisioane de tranzactionare, nu din tranzactii pe house (contul house este contul propriu de tranzactionare al unei firme de brokeraj – n.r.)”, a declarat, pentru Wall Street, Mihaela Biciu, general manager la Vanguard.

Managerul explica ca este discutabil cand ar trebui folosit acest Fond de Compensare, in conditiile in care, prin lege, fondurile intermediarilor trebuie obligatoriu tinute distinct de cele ale clientilor, iar valorile mobiliare aflate in custodie la intermediar nu fac parte din patrimoniul societatii, pentru a nu fi puse in pericol de un eventual faliment.

“Aceste contributii nu ar trebui sa se constituie in cheltuieli finale pentru intermediari, ci sa ramana in activul intermediarului, trecand pe cheltuieli doar in cazul unei eventuale folosiri a banilor din fond, proportional cu suma folosita”, continua Mihaela Biciu.

Acreditarea brokerilor costa circa 1.000 lei

Acreditarea brokerilor costa circa 1.000 leiPentru a obtine o autorizare de agent de servicii de investitii financiare, persoanele interesate de aceast job trebuie sa urmeze un curs in valoare de 714 lei. Dupa terminarea cursului de 30 de ore, viitorii brokerii trebuie sa sustina un examen de doua ore supervizat de reprezentanti ai Comisiei Nationale de Valori Mobiliare.

Petru Prunea, presedinte la SSIF Broker Cluj, ne-a explicat ca pretul cursurilor pentru acreditarea brokerilor de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare ii par exorbitante, in contextul in care informatiile primite sunt pur formale.

Totusi, chiar daca un broker detine aceasta autorizare, trebuie sa sustina un examen pentru dobandirea calitatii de agent de bursa in cadrul Bursei de Valori Bucuresti sau o atestare anuala ce costa 180 lei, pentru a putea tranzactiona valori mobiliare.

Unele case de brokeraj din regiune evita piata romaneasca din cauza costurilor

Unele case de brokeraj din regiune evita piata romaneasca din cauza costurilorTaxele percepute de catre institutiile pietei de capital sunt mari, in comparatie cu lichiditatea scazuta a Bursei de la Bucuresti, numarul de emitenti destul de redus si de riscul unei pietei emergente, cum este cea din Romania.

“Taxele de pe piata romaneasca de capital sunt printre cele mai mari din regiune, mai ales daca se tine cont ca dimensiunea pietei romanesti de capital este inca mica. Motivele pentru care o parte din societatile de brokeraj din regiune evita Romania si pentru care nu intra pe bursa romaneasca sunt costurile foarte ridicate”, a declarat Adi Lupsan, director adjunct Intercapital Invest.

Presedintele Broker Cluj considera ca taxele percepute de BVB sunt rezolnabile, insa taxele de tranzactionare pe piata primara cerute de catre CNVM sunt mari.

“Din punctul meu de vedere, taxele sunt rezonabile, dar normal, ar trebui sa fie reduse. Insa o noua reducere nu vom avea prea devreme, deoarece ultima reducere a avut loc in 2007 cand s-au inregistrat tranzactii mai putine”, afirma Alin Brendea, vicepresedintele Prime Transaction.

Taxa de 0,08% aplicata la valoarea tranzactiilor de cumparare de CNVM, explica reprezentantul Vanguard, are aceeasi valoare ca acum cativa ani, cand totalul tranzactiilor de pe BVB si Rasdaq, in termeni reali, era semnificativ mai mic fata de cel de acum (chiar in conditiile lichiditatii actuale scazute). Intre timp, comisionul mediu de tranzactionare perceput de brokeri a scazut constant de la nivele situate in jur de 2% pana la valori sub 1%.