5 / 6

Unele case de brokeraj din regiune evita piata romaneasca din cauza costurilor

Taxele percepute de catre institutiile pietei de capital sunt mari, in comparatie cu lichiditatea scazuta a Bursei de la Bucuresti, numarul de emitenti destul de redus si de riscul unei pietei emergente, cum este cea din Romania.

“Taxele de pe piata romaneasca de capital sunt printre cele mai mari din regiune, mai ales daca se tine cont ca dimensiunea pietei romanesti de capital este inca mica. Motivele pentru care o parte din societatile de brokeraj din regiune evita Romania si pentru care nu intra pe bursa romaneasca sunt costurile foarte ridicate”, a declarat Adi Lupsan, director adjunct Intercapital Invest.

Presedintele Broker Cluj considera ca taxele percepute de BVB sunt rezolnabile, insa taxele de tranzactionare pe piata primara cerute de catre CNVM sunt mari.

“Din punctul meu de vedere, taxele sunt rezonabile, dar normal, ar trebui sa fie reduse. Insa o noua reducere nu vom avea prea devreme, deoarece ultima reducere a avut loc in 2007 cand s-au inregistrat tranzactii mai putine”, afirma Alin Brendea, vicepresedintele Prime Transaction.

Taxa de 0,08% aplicata la valoarea tranzactiilor de cumparare de CNVM, explica reprezentantul Vanguard, are aceeasi valoare ca acum cativa ani, cand totalul tranzactiilor de pe BVB si Rasdaq, in termeni reali, era semnificativ mai mic fata de cel de acum (chiar in conditiile lichiditatii actuale scazute). Intre timp, comisionul mediu de tranzactionare perceput de brokeri a scazut constant de la nivele situate in jur de 2% pana la valori sub 1%.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri