Pe un termen atat de scurt, nu putem vorbi de o dezamagire

Pe un termen atat de scurt, nu putem vorbi de o dezamagireDupa 12 ani de asteptare, promisiuni si incercari, “evenimentul anului la BVB”, cum l-au numit brokerii, nu s-a bucurat de success, cel putin pe termen scurt.

Nicu Grigoras, broker la Intercapital Invest, a aprobat ca la prima vedere situatia pare negativa, mai ales ca a fost facuta o singura tranzactie. “Dezamagirea pietei provine probabil din asteptarile prea mari si pe termen mult prea scurt de la aceste instrumente financiare noi pe piata de capital autohtona”, a explicat acesta, pentru Wall-Street.

Insa, la o analiza mai amanuntita, concluzia comuna a specialistilor se indreapta asupra ideii ca este prea devreme pentru titluri de stat sa faca volume importante de tranzactionare la bursa. “Va trebui sa treaca o perioada de timp mai lunga pana cand noile instrumente financiare sa fie asimilate de piata, sa fie cunoscute tuturor participantilor mecanismele de tranzactionare si evaluare”, a mai spus brokerul.

Cristian Tudorescu, analist piete de capital, a declarat ca e devreme sa vorbim despre dezamagiri la nici o luna. “Dat fiind modul de organizare a pietei nu cred ca s-ar fi asteptat cineva sa avem o explozie a tranzactiilor”, a declarat analistul.

Desi, momentan, lichiditatea nu este semnificativa, Tudorescu sustine ca listarea titlurilor de stat este un eveniment important. “Ar fi un nonsens sa ignoram sau sa minimalizam acest lucru, mai ales ca a fost asteptat de ani buni. Pentru cresterea lichiditatii, este necesar ca brokerii sa se interpuna ca intermediari activi si sa atraga cat mai mult din piata dominata de banci. Acestea nu vor lasa de bunavoie ca tranzactiile sa migreze spre bursa", a mai spus acesta.

Lipsa market-maker-ilor descurajeaza tranzactiile

Lipsa market-maker-ilor descurajeaza tranzactiileDincolo de aceasta perioada de implementare si acomodare, Grigoras este de parere ca si lipsa market-maker-ilor isi spune cuvantul in criza de lichiditate a titlurilor de stat, prezenta lor fiind esentiala pentru crearea lichiditatii.

“Daca ne gandim la faptul ca o parte insemnata din titlurile de stat emise sunt in posesia bancilor sau a clientilor acestora, daca nu exista un interes real al acestora sa le vanda va fi foarte greu sa avem lichiditate mai ridicata”, a explicat acesta.

In mod cert, comportamentul de tranzactionare de pe piata instrumentelor cu venit fix este diferit fata de segmentul de actiuni.

“Facand un raport sumar intre volumul pietei si cel al tranzactiilor intr-un an de zile, observ ca un procent de 15-25% din totalul emisiunilor se roteste de la un cumparator la altul in 12 luni. Aceasta proportie se respecta acum atat pe piata interbancara a titlurilor de stat, cat si pe piata obligatiunilor deja listate la BVB”, ne-a mai explicat Tudorescu.

Ce va ajuta lichiditatea instrumentelor?

Ce va ajuta lichiditatea instrumentelor?Tudorescu considera un succes daca se va ajunge la traznactii prin bursa ale titlurilor de stat de 5-10 milioane de euro pe luna.

“E posibil ca proportia tranzactiilor cu titluri de stat efectuate prin bursa sa fie undeva la 5% anual din volumul emisiunilor, in conditiile in care bancile vor continua sa detina felia majora pe segmentul secundar. Pe bursa sunt listate acum emisiuni ale statului roman de 2 mld. EUR, iar in viitor probabil vom mai avea cateva emisiuni importante”, a declarat analistul.

Practic, lansarea de catre stat a unor noi emisiuni in conditiile actuale, cand rata dobanzii a crescut foarte mult, va amplifica si interesul detinatorilor de titluri de stat mai vechi sa le tranzactioneze prin intermediul bursei si este posibil ca volumul schimburilor sa creasca, crede Grigoras.

Cu exceptia noilor emisiuni, cresterea lichiditatii pe aceste instrumente depinde si de alti factori. Cei mai importanti au fost enumerati de brokerul Intercapital: “trecerea unei perioade de timp mai indelungate de la lansare, aparitia market makerilor, dezvoltarea pietei de capital autohtone prin prezenta unui numar din ce in ce mai mare de investitori sofisticati sunt cei mai importanti factori ce vor ajuta lichiditatea”, a conchis acesta.