Bursele din Bucuresti si Sofia au avut cel mai mult de suferit

Bursele din Bucuresti si Sofia au avut cel mai mult de suferitBursa de la Bucuresti si bursa bulgara au avut cel mai mult de suferit in acest context international, indicii principali ai acestor piete cunoscand deprecieri de amplitudine dubla comparativ cu pietele de capital europene vestice, in conditiile in care profiturile si cifra de afaceri ale companiilor romanesti au cunoscut cresteri importante in perioada de scaderi, ducand la o imbunatatire semnificativa a indicatorilor de evaluare, explica Andreea Ciobanu, Head of Research la Intercapital Invest (foto).

De la maximele istorice atinse pe 24 iulie 2007, indicele BET a pierdut aproape 50%, BET-C aproximativ 45%, in timp ce indicele financiar este lider la acest capitol, cu scadere de peste 66 de procente. Comparativ, indicele bursei bulgare s-a depreciat cu aproximativ 35%, din luna septembrie a anului trecut, in timp ce BUX26 al bursei din Budapesta a scazut cu peste 25%. In ce priveste bursele vestice, indicele DAX a pierdut in jur de 17 procente, iar FTSE are scaderi de aproximativ 13%. Indicele American DIJA s-a depreciat cu aproximativ 15%, desi criza financiara a avut radacinile in SUA.

“Nu as spune ca actiunile romanesti sunt cele mai ieftine din lume, ci doar ca dupa scaderile puternice din ultimul an au devenit foarte ieftine si daca am analiza lucrurile la nivel de indici ai pietelor dupa valoarea P/E, atunci titlurile romanesti au ajuns la nivele comparabile cu cele listate pe piete de capital dezvoltate, ceea ce este un lucru mai putin obisnuit. In general, actiunile pietelor emergente sunt tranzactionate la valori ai indicatorilor de evaluare mai ridicati, acest lucru fiind explicat prin potentialul mai mare de crestere al afacerilor companiilor din aceste tari”, a declarat, pentru Wall-Street, Andreea Ciobanu.

Mihail Ion a declarat ca preturile actiunilor sunt influentate de factori exogeni, respectiv apetitul la risc global. “In aceasta perioada asteptarile de crestere economica la nivel global se revizuiesc in scadere, la fel ca si ritmurile de crestere a profiturilor companiilor. In consecinta, piata de actiuni va reveni pe crestere atunci cand climatul investitional global se va imbunatati”, a explicat managerul Raiffeisen Asset Management.

De ce a fost bursa romaneasca cea mai afectata de scaderi?

De ce a fost bursa romaneasca cea mai afectata de scaderi?La scaderile atat de drastice ale BVB au contribuit si factorii interni, atat macroeconomici, cat si politici, sustin specialistii.

“Se stie ca bursa este oglinda economiei unei tari, cu toate motoarele pe care le implica - legislatie, justitie, birocratie, infrastructura si, desigur, mediu politic. Lipsa de progrese din partea Romaniei a fost sanctionata prin avertismente de catre Uniunea Europeana, avertismente adresate politicului si care, la randul lor, s-au materializat in pierderi foarte mari in mediul privat, spre exemplu piata de capital”, a declarat, pentru Wall-Street, Silviu Enache, general manager KD Capital Management.

In plus, Marius Pandele sustine ca o influenta importanta o are si specificul pietei si lipsa de adancime a acesteia.
“Emitentii de la BVB sunt, multi dintre ei, mai mult de decor pe piata de capital. Singura legatura cu bursa este data de comunicatele care apar din cand in cand si de rezultatele financiare pe care le publica. Actiunile tranzactionabile sunt putine, nu au loc imprumuturi de pe piata de capital, si asa mai departe”, crede acesta.

Partea proasta este ca in aceasta situatie sunt si multi dintre emitentii de baza listati la Bucuresti. “Sa ne gandim numai la ce tranzactii a intermediat bursa de la Budapesta in perioada in care OMV incerca sa preia MOL. La fel s-ar intampla si la noi daca ar exista vreo miza serioasa, alta decat cresterea si scaderea cotatiilor. In momentul in care au loc scaderi de amploare la nivel international devenim neatractivi pentru investitorii straini, pentru ca avem o piata mica si cu un free float nesemnificativ”, a mai spus analistul.

BVB are indicatori de evaluare asemanatori cu ai pietelor din regiune

BVB are indicatori de evaluare asemanatori cu ai pietelor din regiuneMarius Pandele, Head of Research la Vanguard, explica faptul ca nu trebuie dramatizate foarte mult aceste scaderi, pentru ca inainte de acestea bursa romaneasca avusese parte de cresteri fara precedent, ajungand la multipli de evaluare uriasi pentru orice piata de capital. “In conditiile in care toti participantii la piata si-au asumat aceasta situatie de volatilitate ridicata (sa nu uitam ca in perioada cand PER-urile de 30-40 erau la ordinea zilei au fost putini care sa recomande altceva decat cumparare), e normal sa asistam si la astfel de situatii”, a explicat analistul.

In acest moment, PER-ul mediu al companiilor cotate la BVB este intre 15 si 20. Luand in calcul 97 de emitenti de la BVB si Rasdaq, Pandele a obtinut un PER mediu de 17,34.
“In ceea ce priveste indicele BET, in momentul de fata indicatorul PER este de 12.83, luand in calcul cele mai recente raportari financiare ale emitentilor. Nu trebuie sa uitam ca BET este un indice format din numai 10 emitenti, un fapt destul de rar in randul altor burse, unde exista indici de referinta cu 15, 20, 30 sau chiar mai multi emitenti inclusi. In aceste conditii e normal sa apara si valori mai mari ale PER pentru unele companii incluse in acei indici, care sa urce media. In Ungaria, de exemplu, sunt in prezent doua companii in indicele BUX care au PER peste 30”, a declarat analistul-sef al Vanguard.


Acesta ne-a mai spus ca daca avem in vedere si alti indicatori de evaluare putem spune ca actiunile romanesti au ajuns cam la aceiasi multipli cu cele din regiune, “insa in conditiile in care piata autohtona este „mai emergenta” decat celelalte, si prin urmare ar fi normal sa avem multipli ceva mai mari. Dar de aici si pana la a spune ca suntem cei mai ieftini de pe planeta cred ca este un drum destul de lung”, a continuat Pandele.

Mai sunt strainii interesati sa investeasca la o bursa cu asemenea scaderi?

Mai sunt strainii interesati sa investeasca la o bursa cu asemenea scaderi?Dupa toate aceste date, care nu sunt deloc straine pentru investitorii nerezidenti, intrebarea este daca acestia ar mai fi interesati sa investeasca intr-o piata care a suferit asemenea scaderi, pe fondul unei crize ce nu a avut multe influente directe.

Specialistii spun ca in momentul in care pe plan international situatia se va clarifica si nu vor mai exista riscuri majore, strainii vor fi interesati sa investeasca in Romania, mai ales ca preturile actiunilor au un discount major.

“Piata din Romania va fi atrage investitori straini dupa ce acestia isi vor reface poztiile pe piete mai lichide, din pacate BVB e mai putin atractiva din puctul de vedere al lichiditatii. Chiar daca din punct de vedere fundamental preturile actiunilor de la BVB sunt atractive, valoarea acestora va fi recunoscuta dupa ce vom vedea la nivel global investitorii atrasi de pietele de actiuni”, a mai spus Mihail Ion(foto).

In conditii de turbulente pe pietele financiare ale lumii si de prognoze pentru incetinirea cresterii economice in marile economii ale lumii, apetitul pentru risc scade si deci si activitatea investitorilor institutionali nerezidenti pe piata noastra de capital.

“Exista un context nefavorabil pe plan international, insa in conditii de stabilizare a pietelor externe cu siguranta ca nivelul scazut al cotatiilor actiunilor romanesti va atrage din nou atentia jucatorilor internationali de calibru, iar bursa de valori va reveni si in atentia investitorilor de retail, dar si a companiilor care ar dori listarea”, crede Andreea Ciobanu, sefa departamentului de analiza de la Intercapital.

Managerul KD este de parere ca marii investitori institutionali ar putea fi interesati sa investeasca in piata din Romania. “Insa, pentru ca aceste reorientari ale politicilor de investitii sa se produca, trebuie ca analistii economici sa prezinte in rapoartele lor argumente temeinice de crestere. Aceasta crestere poate veni doar printr-o schimbare a strategiei de dezvoltare a Romaniei, posibila doar atunci cand ‘politicul’ isi va face temele”, a conchis acesta.