1 / 5

Bursele din Bucuresti si Sofia au avut cel mai mult de suferit

Bursa de la Bucuresti si bursa bulgara au avut cel mai mult de suferit in acest context international, indicii principali ai acestor piete cunoscand deprecieri de amplitudine dubla comparativ cu pietele de capital europene vestice, in conditiile in care profiturile si cifra de afaceri ale companiilor romanesti au cunoscut cresteri importante in perioada de scaderi, ducand la o imbunatatire semnificativa a indicatorilor de evaluare, explica Andreea Ciobanu, Head of Research la Intercapital Invest (foto).

De la maximele istorice atinse pe 24 iulie 2007, indicele BET a pierdut aproape 50%, BET-C aproximativ 45%, in timp ce indicele financiar este lider la acest capitol, cu scadere de peste 66 de procente. Comparativ, indicele bursei bulgare s-a depreciat cu aproximativ 35%, din luna septembrie a anului trecut, in timp ce BUX26 al bursei din Budapesta a scazut cu peste 25%. In ce priveste bursele vestice, indicele DAX a pierdut in jur de 17 procente, iar FTSE are scaderi de aproximativ 13%. Indicele American DIJA s-a depreciat cu aproximativ 15%, desi criza financiara a avut radacinile in SUA.

“Nu as spune ca actiunile romanesti sunt cele mai ieftine din lume, ci doar ca dupa scaderile puternice din ultimul an au devenit foarte ieftine si daca am analiza lucrurile la nivel de indici ai pietelor dupa valoarea P/E, atunci titlurile romanesti au ajuns la nivele comparabile cu cele listate pe piete de capital dezvoltate, ceea ce este un lucru mai putin obisnuit. In general, actiunile pietelor emergente sunt tranzactionate la valori ai indicatorilor de evaluare mai ridicati, acest lucru fiind explicat prin potentialul mai mare de crestere al afacerilor companiilor din aceste tari”, a declarat, pentru Wall-Street, Andreea Ciobanu.

Mihail Ion a declarat ca preturile actiunilor sunt influentate de factori exogeni, respectiv apetitul la risc global. “In aceasta perioada asteptarile de crestere economica la nivel global se revizuiesc in scadere, la fel ca si ritmurile de crestere a profiturilor companiilor. In consecinta, piata de actiuni va reveni pe crestere atunci cand climatul investitional global se va imbunatati”, a explicat managerul Raiffeisen Asset Management.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri