Listarea companiilor detinute de AVAS ar aduce un beneficiu pietei

Listarea companiilor detinute de AVAS ar aduce un beneficiu pietei“In momentul de fata, cresterea economica se bazeaza pe constructii, pe o revenire a unei parti din industrie, si, intr-o oarecare masura, pe agricultura. Bursa noastra este una prea mica, careia nu i se acorda importanta de care are nevoie si de aceea nu are un rol atat de mare in stimularea economiei din Romania”, considera Pandele.

Bursa de Valori de la Bucuresti s-ar putea bucura de un statut mai bun daca ar exista mai multi emitenti si daca ar fi mai bine promovata atat prin randul companiilor care se gandesc la finantarea prin listarea la bursa, cat si printre investitorii de toate marimile.

Analistul afirma ca in cadrul portofoliului Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) se afla companii si actiuni nelistate, care daca ar intra in circuitul pietei de capital ar aduce atat un plus de lichiditate, cat si un numar mai mare de investitori.

“Anul trecut, discutam cu fostul presedinte AVAS, domnul Orasanu, care declara ca intentioneaza sa listeze o parte din actiunile companiilor incluse in portofoliu, lucru ce nu a avut loc nici pana acum”, afirma reprezentantul Vanguard.

Parerea sa este ca titlurile companiilor din proprietatea AVAS ar trebui vandute prin bursa si chiar daca statul doreste sa poata detina controlul asupra deciziilor managementului o poate face si in alte feluri, decat sa fie unul dintre cei mai mare actionari.

Autoritatea este actionar majoritar la multe companii listate la BVB pe care doreste sa le privatizeze prin licitatii, printre care Oltchim (OLT) si Antibiotice (ATB), ceea ce ar putea influenta in sens negativ interesul investitorilor pentru aceste actiuni.

Pandele considera ca un plus de emitenti pot fi reprezentanti si de companiile detinute de Ministerul Transporturilor, in special cele de transport fluvial si maritim, chiar daca se doreste listarea doar a 5% din numarul actiunilor. “Aceste actiuni ar trebui listate indiferent de conditiile din piata, deoarece acest procentaj este prea mic pentru a fi influentat de o evaluare mai mare in cazul in care preturile titlurilor companiilor listate va fi in crestere”, ne-a declarat analistul.

Strategii de dezvoltare pe care Bursa le poate urma

Strategii de dezvoltare pe care Bursa le poate urmaCampania de publicitate de anul trecut a fost un mod de a atrage investitorii, iar strategia de promovare realizata prin road-show-urile prin care reprezentantii Bursei s-au intalnit cu companiile care doreau sa se finanteze prin listare, considera analistul Vanguard ca au avut un efect destul de bun, tinand cont de IPO-urile care au avut loc de la inceputul lui 2008.

“Bursa de Valori Bucuresti ar putea sa continue strategia promovarii in ciuda problemelor pe care le intampina piata de capital romaneasca, insa momentan cred ca s-a decis sa nu se actioneze prea vizibil”, continua Marius Pandele.

Crearea de market-makeri pe mai multe simboluri ar putea duce la cresterea lichiditatii, ceea ce reprezinta atat scopul BVB, cat si cel al CNVM, dar si al investitorilor, insa in astfel de perioade prin care bursa trece, o astfel de masura ar putea sa nu ridice marcabil valoarea tranzactiilor.

De asemena, o structura a actionariatului mai rarificata ar putea aduce beneficii atat companiilor listate, cat si Bursei. Spre exemplu, explica reprezentantul Vanguard, in cadrul Bursei de la Budapesta, cu o capitalizare sub cea a BVB si cu emitenti putini, se bucura de o lichiditate mai mare deoarece sunt companii mari, pe modelul Erste si OMV, care ofera spre tranzactionare un numar mai mare de titluri, actionarii cu detineri importante fiind mai multi.

“Daca e sa ne gandim la BRD, banca are pe langa SocGen, actionar majoritar, si SIF-urile, care detin actiuni de mai bine de 15 ani de la infiintarea lor, actiuni ce sunt blocate in portofoliul lor”, completeaza Pandele.

Piata de la Bucuresti este prea imatura pentru a creste fara sustinerea externa

Piata de la Bucuresti este prea imatura pentru a creste fara sustinerea externa“Acum un an, doi cand piata de capital incepuse sa inregistreze cresteri, atat investitorii, cat si specialistii spuneam ca avem o piata matura, insa abia acum ne putem da seama de lipsa de maturitate a lor. Aici nu ma refer neaparat la faptul ca investitorii vand cand piata scade, ci la faptul ca piata nu poate inregistra cresteri pe cont propriu, ci doar intr-o corelare atipica cu bursele internationale”, spune specialistul.

Bursa de la Bucuresti este influentata de intrarile de capital dinafara, venite din partea de fondurile de pensii si de investitii care vin sa cumpere actiuni deoarece au descoperit in Romania o piata de capital emergenta cu potential de crestere, o economie in urcare sustinuta si companii cu rezultate financiare foarte bune.

In momentul de fata, acesti investitori institutionali au iesit din piata, nu neaparat din cauza scaderilor inregistrate sau din cauza ca economia nu mai are acelasi ritm de crestere, ci pentru ca o parte din ei au probleme cu investitorii, si au expuneri pe mai multe piete, iar intotdeauna bursele emergente sunt primele parasite.

Majoritatea investitorilor mari vin din Statele Unite si din Marea Britanie, deoarece capitalul e mult mai mare si se cauta alte alternative de investitii.

In momentul in care acesti investitori vor avea destui bani pentru a cauta din nou piete mai putin dezvoltate si vor vrea sa-si asume riscuri de rigoare in cautarea unor profituri mai mari vom vedea cresteri puternice la Bucuresti, conchide Pandele.