1 / 5

Lipsa unor investitori de calibru s-a resimtit in amplitudinea pierderilor

Stere Farmache (foto) a declarat ca, in acest an, investitorii au fost mult mai mult influentati de factorul psihologic, de zvonuri decat de analiza fundamentala. “Asistam la un paradox: intr-o economie care creste, cu companii care obtin rezultate bune, cotatiile actiunilor scad”. Totusi, acesta crede ca valoarea medie tranzactionata la BVB in acest an o va depasi pe cea din 2006.

In 2006 valoarea totala a tranzactiilor la bursa (BVB plus Rasdaq) a fost de peste 12 milioane de euro. Pana la acest moment, valoarea medie tranzactionata la BVB este de aproape 11 milioane de euro, conform datelor transmise de BVB.

Majoritatea indicilor din regiune au avut o tendinta negativa de la inceputul anului. Farmache spune ca scaderile BET au avut o amplitutine mai mare din cauza lipsei investitorilor institutionali (fonduri de pensii, de asigurari, fonduri mutuale).

De la inceputul anului, BET a pierdut aproximativ 44 de procente. Dupa 1998, cand indicele general al pietei s-a depreciat cu 50 de procente, BET a crescut in fiecare an, cea mai mare performanta fiind atinsa in 2002, cu o crestere de 120%.

In primul semestru al anului, BVB a avut o capitalizare de peste 20 milioane de euro, Bursa din Budapesta a avut aproximativ 24 milioane de euro capitalizare, iar cea din Sloavenia - in jur de 18 milioane de euro. Capitalizarea bursei poloneze a depasit in primul semestru valoarea de 121 milioane de euro, mai arata graficele realizate de institutie.

“Lichiditatea a fost pe parcursul anului sub celelalte burse din regiune, lucru explicat de lipsa investitorilor de calibru, dar si a free-float-ului redus al actiunilor cotate. Corelarea tendintei este mai accentuata la scaderi si amplitudinea mai mare in tara noastra”, a mai spus presedintele-director general al bursei.

Astfel, in primul semestru, lichiditatea medie zilnica la BVB nu a depasit 10 milioane de euro, fiind usor mai ridicata decat cea a Bursei Slovene si mult mai scazuta decat celelalte burse din regiune, conform datelor furnizate de BVB.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri