5 / 8

Bursele internationale sunt zguduite de prabusirea Lehman Brothers

Pietele internationale de capital au resimtit din plin socul falimentului bancii de investitii Lehman Brothers, bursele europene si asiatice afisand deprecieri masive, pe fondul eforturilor mai multor banci centrale de a mentine increderea investitorilor, prin injectii masive de capital, scrie presa internationala.

Pietele europene de capital au urmat evolutiei negative de pe bursele asiatice, iar investitorii urmaresc cu atentie turbulentele de pe Wall Street, potrivit editiei electronice a International Herald Tribune (IHT).

La ora inchiderii Bursei de Valori Bucuresti, bursele europene scadeau puternic. Astfel, indicele principal al pietei de la Frankfurt, DAX, scadea cu 2,72%, pana la 5.898,94 puncte, iar indicele Bursei de la Paris, CAC40, pierdea 2,73%, la 4.055,01 puncte. Indicele bursei londoneze, FTSE, cobora cel mai mult cu 3,78%, la 5.007,4 puncte.

Actiunile celei mai mari banci ipotecare din Marea Britanie, HBOS, s-au ieftinit ieri cu mai mult de 40%, iar costul asigurarii datoriei impotriva creditelor neperformante a crescut, pe fondul ingrijorarii legate de posibilitatea scumpirii finantarii si a deprecierii activelor, scrie Reuters.

Reprezentantii bancii au incercat sa ii linisteasca pe investitori, spunand ca banca este una puternica si continua sa aiba acces la pietele de finantare.
Actiunile HBOS si-au injumatatit pierderile cu 20%, la 185 pence, dupa ce s-au depreciat pana la 137,4 pence, un nivel minim nemaiatins niciodata. Titlurile HBOS cazusera cu 18% luni si, respectiv cu 75% de la inceputul anului.

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P) a coborat, de la 'AA-' la 'A+', ratingul HBOS, spunand ca va face fata mai greu conditiilor dificile din pietele financiare.
Bursa de la New York a deschis ieri in scadere in contextul in care pietele sunt ingrijorate de posibilul faliment al asiguratorului american AIG si de decizia de politica monetara ce urmeaza sa fie luata de banca centrala americana, Federal Reserve.

Indicele bursier Dow Jones a inregistrat o coborare de 1,20%, in timp ce indicele Nasdaq a scazut cu 1,18%.

In prima parte a sedintei de ieri, indicele industrial Dow Jones a pierdut 131,08 puncte, la 10.786,43 puncte, iar indicele compozit Nasdaq a coborat cu 25,62 puncte, la 2.154,29 puncte. Indicele extins Standard & Poor's 500 a inregistrat o scadere de 1,52%, cu 18,11 puncte, la 1.174,59 puncte.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri