Criza financiara actuala, o parte din ciclul vietii economice

Criza financiara actuala, o parte din ciclul vietii economiceSpecialistii chestionati de Wall Street sunt de parere ca efectele create de criza financiara, pornita acum un an, pe pietele de capital internationale nu ar fi putut fi evitate.

In linii mari, criza este un mare recul al acumularii treptate de supralicitari, explica, Paul Brendea, analist financiar la Prime Transaction. “S-a supralicitat pe piata imobiliara, pe piata creditelor, pe piata de capital, comportamentul destul de agresiv al marilor grupuri financiare dublat de un cumul de factori externi nefavorabuli a permis aparitia unor corectii, a unor reglaje. Iar apoi a venit efectul de bulgare de zapada”, declara analistul Prime Transaction.

In aceste conditii, completeaza acesta, cand criza a atins toate pietele pe care se tranzactioneaza instrumente financiare, efectele ei erau extrem de greu de ocolit – chiar si transformarea detinerilor in lichiditati prezenta un risc valutar ridicat.

Florin Turcas, consultant in cadrul firmei de brokeraj IFB Finwest, afirma ca activitatile umane sunt intotdeauna periodice, ciclice, cu suisuri si coborasuri. “Cresterile abrupte ale firmelor financiare, putem fi siguri, vor fi urmate de scaderi la fel de radicale”, este de parere Turcas.

Consultantul este de parere ca tema caselor din Statele Unite ale Americii a fost doar un laitmotiv al acestei crize, dar putea fi si alti factori care ar fi putut sa o declanseze: interventii armate, problema petrolului, firmele dot.com sau crizele alimentare.

Victimele crizei apar in continuare

Victimele crizei apar in continuareBanci importante, de renume, au ajuns in pragul falimentului la un an de la inceperea turbulentelor. Printre acestea se numara companiile de creditare ipotecara Fannie Mae si Freddie Mac, care au fost preluate de catre Guvernul american, Lehman Brothers, o banca cu o istorie de 158 de ani, s-a declarat falimentara, Merrill Lynch s-a oferit spre vanzare catre Bank of America. Iar toate acestea au loc dupa sase luni de la vanzarea fortata, sprijinita de guvernul din SUA a Bear Stearns catre JPMorgan Chase & Co.

Nu se poate spune ca exact acum un an a inceput aceasta criza, ci mai exact abia in septembrie 2007 au inceput ca pierderile create de creditele neperformante sa apara in registrele contabile ale marilor institutii financiare americane. In opinia analistilor citati de Bloomberg reducerile profiturilor pe fondul crizei financiare se vor resimti cel putin pana in 2010.

Parerile specialistilor americani referitoare la o reintoarcere a trendului crescator pe pietele americane si, in contextul globalizarii, si pe celelalte bursele sunt impartite: unii considera ca vom asista la un trimestru patru de crestere sustinuta de unde va porni si un nou trend crescator, iar altii cred ca nici 2009 nu va aduce vreo schimbare.

Chiar si specialistii romani sunt in aceeasi pozitie. “Am vazut ca opinia generala este ca in 2009 se va intra in normalitate si vrea sa cred ca subscriu la aceasta opinie. Insa nu m-ar mira ca si 2009 sa se incheie pe minus”, considera analistul Prime Transaction.

Florin Turcas afirma ca am putea asista in curand la o revenire a trendul crescator pe pietele de capital. Acesta isi motiveaza afirmatia spunand ca aceasta criza nu este structurala, economia mondiala inca produce si are cerere. De asemenea, exista cercetari iar acestea deschid perspective de noi afaceri, ce pot dezvolta noi centre de crestere economica.

Nivelele atinse de indici in 2007 erau nesustenabile

Nivelele atinse de indici in 2007 erau nesustenabileIn luna august a anului trecut indicii au ajuns la nivelel maxime istorice, in timp ce in acest an au ajuns la noi minime. De la inceputul crizei, mai exact de la inceputul lunii septembrie a anul trecut, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a pierdut 46%, in timp ce BET-C, indicele compozit al pietei, a coborat cu 41%. Indicele care urmareste evolutia celor cinci societati de investitii (SIF), BET-FI, a a fost cel afectat de catre turbulentele de pe pietele internationale depreciindu-se cu 61%. SIF-urile au cele mai afectate in principal datorita ca erau cele mai tranzactionate si cele mai lichide. In ultima perioada s-a putut observa ca societatile de investitii financiare au o mare putere de crestere, dar si de scadere la fel de mare din cauza free-float-ului lor.

La companiile care erau listate, cotatiile din iulie 2007, sustine Brendea, erau aberante, nu erau corelate nici cu profiturile raportate, nici cu pozitia in piata, nici cu activul net, iar analiza tehnica avertiza deja intrarea in zone de supracumparare. “Ceea ce era foarte important era entuziasmul din piata extrem de ridicat. Doar un asemenea entuziasm ar putea mai putea aduce cotatiile din 2007 si cred ca suntem departe de asa ceva”, spune analistul Prime Transaction.

Turcas declara ca de la acelasi nivel, indicele BET a crescut la maximele istorice in trei ani, acest lucru nu va avea loc intr-un an. In momentul de fata nu sunt volume de tranzactionare si deci nici premise de crestere durabila. “Anul acesta, BET a dat semnale tehnice puternice ca a atins minime relative; de fiecare data insa, scaderea s-a oprit un pic, apoi s-a reluat”, afirma reprezentantul IFB Finwest.

O strategie de marketing buna ar putea atrage investitorii inapoi la BVB

O strategie de marketing buna ar putea atrage investitorii inapoi la BVBTeoretic, Bursa de Valori Bucuresti este o societate care asigura buna functionare a pietei de capital ca mecanism de tranzactionare, informare, decontare si nu poate interveni sub nicio forma in raportul cerere-oferta.

Paul Brendea considera bursa ar putea sa-si promoveze serviciile in randul potentialilor investitori si sa faca tot posibilul pentru atragerea de noi emitenti, dar toate acestea nu mai au valoare in fata unei crize financiare, cand investitorii nu mai tin cont de nimic.

Consultantul IFB Finwest afirma ca o conlucrare intre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), Banca Nationala a Romaniei (BNR), Ministerul Economiei si Finantelor si Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS) in luarea de masuri de marketing a fi una benefica pentru piata de capital romaneasca.

“Ca sa atragi clienti, trebuie sa le oferi macar iluzia ca e bine
sa cumpere. Scaderea comisioanelor, a taxelor, a impozitelor, gandirea
politicii monetare un pic dincolo de "sterilizare", incurajarea
municipalitatilor la emisiunea de obligatiuni in locul indatorarii bancare,
privatizarea utilitatilor, privatizarea numai pe bursa, renuntarea la falsa protectie a micilor investitori, atentia asupra restrictiilor administrative, toate acestea ar putea atrage investitorii, atat ca imagine cat si ca profitabilitate”, explica Turcas.