Impactul psihologic al crizei determina scaderile ample ale cotatiilor

Impactul psihologic al crizei determina scaderile ample ale cotatiilorImplicatiile scaderilor puternice ale celor mai importanti indici bursieri din lume asupra pietei de capital romanesti sunt in primul rand implicatii la nivel psihologic.

“Sentimentul puternic negativ prezent pe piata americana in ultimele zile a fost amplificat pe pietele emergente, respectiv pe piata autohtona, scaderile indicilor BVB fiind foarte puternice. In ultimele sedinte de tranzactionare au fost foarte vizibili in piata vanzatori importanti care probabil au actionat sub impulsul stirilor foarte negative venite din exterior”, a declarat, pentru Wall-Street, Nicu Grigoras, broker la Intercapital Invest.

Lichiditatea bursei a fost in crestere cu peste 60% fata de sedinta precedenta, pana la 12,6 milioane de euro. Acest lucru este o dovada in plus a vanzarilor masive facute de investitorii straini. Brokerii spun ca aceasta este o alta cauza a scaderilor, alaturi de pesimisul general din piata. “Scaderile au fost cauzate probabil si de vanzarile mai masive ale unor investitori nerezidenti”, a mai spus Grigoras.

Ieri, indicele BET-C a coborat cu peste 3,5 procente, in timp ce BET-XT a scazut cu 5,17%. Indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a scazut cu 4,91%.

Panica se mentine, iar vanzarile domina ordinele din piata

Panica se mentine, iar vanzarile domina ordinele din piataIngrijorarile cu privire la instabilitatea sistemului financiar si la posibilitatea aparitiei altor falimente importante determina vanzarea, chiar si pe pierderi, a investitorilor.

“In sedinta de ieri a continuat trendul puternic descendent pe care il avem de luni, in mare parte explicatia este aceeasi, din cauza crizei care s-a propagat in toate sistemele financiare ale lumii si implicit la noi. Desi astazi bursele asiatice au mai recuperat din pierderi, si cele europene au fost pe cresteri, noi nu am urmat acest curs”, a explicat Adrian Barbulescu, analist la Prime Transaction.

La inchiderea pietei de la Bucuresti majoritatea burselor europene erau in crestere usoara, cu pana la 1%, cu exceptia Bursei din Austria care pierdea aproximativ un procent.
Actiunile BRD au incheiat sedinta in scadere cu peste 5%, dupa ce la deschidere cotatia s-a prabusit cu 9,52%, insumand tranzactii de 4 milioane lei.

“Au fost vanzari puternice in sedinta de ieri pe majoritatea emitentilor si acest lucru a dus cotatiile la niveluri foarte mari din punct de vedere al negativitatii. Cea mai mare parte a tranzactiilor s-a facut pe blue-chips-uri, in timp ce BRD si-a continaut scaderea pe un volum foarte mare”, a mai spus Barbulescu.

Chiar la inchiderea sedintei, actiunile SIF Oltenia s-au prabusit cu 9,93%, fiind cotate la 1,27 lei. Regresul a venit pe cel mai mare rulaj din piata, de 6,8 milioane lei.

Titlurile SIF Moldova a coborat cu 8,46%, pana la 1,19 lei, in vreme ce actiunile SIF Muntenia au scazut cu 5,75%. Tranzactiile cu actiuni Petrom au insumat 4,2 milioane lei, iar titlurile s-au ieftinit cu 4,12%, la cotatia de 0,349 lei.

Actiunile SIF3 s-au ieftinit cu 5,97%, pe o lichiditate de 3,89 milioane lei, in timp ce titlurile Transelectrica s-au ieftinit cu 5,56%. Cotatia titlurilor Erste Bank a urcat cu 1%, la 131,30 lei, pe un rulaj de 786.014 lei.

La finalul sedintei, schimburile cu obligatiuni totalizau 1,79 milioane euro. Astfel, obligatiunile emise de consiliul judetean Hunedoara (HUE26) au avut un rulaj de 4,86 milioane lei, dupa ce au fost transferate cinci pachete importante de actiuni, la pretul de 100,50 lei/titlu.

De asemenea, obligatiunile emise de primaria municipiului Timisoara (TIM26) au avut o lichiditate de 1,47 milioane lei, dupa schimbul unui pachet de 14.550 de bonduri, la cotatia de 100 lei/obligatiune.

Asteptarile sunt in continuare pesimiste

Asteptarile sunt in continuare pesimisteChiar daca bancile centrale intervin in incercarea de a mai tempera presiunea negativa, influenta exercitata de ultimele stiri venite din Statele Unite, dar si de pierderile din zilele trecute ale marilor burse internationale afecteaza increderea investitorilor.

Evenimentele din ultimele zile din America si Europa pun o presiune foarte puternica asupra tuturor institutiilor financiare, increderea in sistemele financiare fiind puternic afectata in ultima perioada. “In aceste conditii este posibil ca pesimismul sa domine in continuare pietele bursiere, sfarsitul perioadei de scadere parand a fi din ce in ce mai indepartat”, a mai spus Nicu Grigoras.

Nici Barbulescu nu este foarte optimist. “Cat timp situatia continua in acelasi mod, nu avem de ce sa ne facem sperante cu privire la revenirea pietei”, a declarat acesta.

Comisarul european pentru afaceri economice, Joaquin Almunia, a afirmat, ieri, ca nu stie cat va dura criza financiara internationala, stigmatizand "aviditatea" bancherilor pe care ii considera responsabili de criza. Almunia a acuzat bancile de investitii, a caror lacomie si avant in a multiplica instrumentele financiare ar fi tocmai cauzele crizei actuale.

In America, Federal Reserve, banca centrala americana a anuntat ca va injecta 180 miliarde dolari in pietele financiare, in cadrul unei actiuni comune, impreuna cu alte banci centrale. Actiunea concertata a bancilor mondiale vrea sa stopeze teama care a cuprins pietele financiare, dupa falimentul de luni al bancii de investitii americane Lehman Brothers.

In schimb, stirea ca banca britanica Lloyds TSB a cumparat Halifax Bank of Scotland (HBOS) pentru 12,2 miliarde lire sterline (22,2 miliarde dolari) a tensionat si mai mult pietele financiare, investitorii asteptandu-se la noi falimente. De asemenea, banca de investitii Morgan Stanley se confrunta cu probleme si poarta discutii cu alte banci, in vederea unei fuziuni.

La jumatatea sedintei de ieri, Bursa de la Bucuresti isi tempera scaderile, dupa anuntul de interventie al bancilor centrale, o data cu revenirea burselor externe.