Luni: Cea mai dramatica zi din istoria Wall-Street

Luni: Cea mai dramatica zi din istoria Wall-StreetSaptamana trecuta a debutat cu cea mai dramatica zi din istoria Wall-Street, care a creat turbulente impresionante pe pietele financiare din intreaga lume. Bank of America a acceptat sa cumpere banca Merrill Lynch pentru circa 50 de miliarde dolari, ca sa evite o accentuare a crizei, iar Lehman Brothers a invocat Capitolul 11 de protectie impotriva falimentului.

Falimentul reprezinta sfarsitul acestei institutii, vechi de 158 de ani, care a reusit sa treaca peste cele doua razboaie mondiale sau peste colapsul fondului de investitii Long-Term Capital Management, insa nu a putut face fata crizei creditelor.

Falimentul Lehman Brothers este de departe cel mai mare din istoria SUA, institutia detinand active totale de peste sase ori mai mari decat cele ale companiei de telecomunicatii WorldCom, care a solicitat protectie fata de creditori in 2002 si ocupa locul al doilea in ierarhie.

Pietele de capital au cazut puternic luni, ca reactie la planul Lehman Brothers de a-si suspenda operatiunile de tranzactionare.

Piata new-yorkeza a deschis in scadere semnificativa sedinta de luni, dupa ce banca de investitii Lehman Brothers s-a pus sub protectia legii falimentelor, iar Merrill Lynch a anuntat ca va fi preluata de Bank of America. Astfel, indicele Dow Jones a scazut cu 2,34%, Nasdaq, cu 2,65%, iar indicele Standard & Poor's, cu 2,95%, potrivit AFP.

Bancile centrale din intreaga lume s-au mobilizat pentru a preintampina efectele scaderii pietelor de capital si devalorizarii dolarului in raport cu alte valute.

Efectul falimentului bancii Lehman Brothers a fost resimtit si pe pietele europene. Bursa din Londra a scazut cu mai mult de 5% la jumatatea sedintei de tranzactionare, dupa anuntul Lehman Brothers.

Indicele Dax al celor 30 de actiuni-vedeta ale Bursei de la Frankfurt a pierdut mai mult de 4%, iar indicele principal al bursei pariziene, CAC 40, a coborat cu 5,60%, la 4.090,10 puncte, potrivit AFP, citat de NewsIn.


Si BVB a fost afectata de criza generala de pe pietele internationale, evoluand descendent, in ton cu toate pietele lumii. Luni, Indicele BET a scazut cu 4,24%, in timp ce BET-C a coborat cu 3,67%. Indicele BET-FI a pierdut luni 5,14%, iar indicele BET-XT a pierdut 4,28%, iar indicele BET-NG a scazut cu 4,81%.

O alta veste care a participat la criza de pe piata financiara Americana a fost deprecierea cu 52% a titlurilor American International Group, dupa ce compania a cerut bancii centrale americane (Federal Reserve) o finantare pe termen scurt de 40 miliarde dolari, pentru a evita o scadere a ratingurilor.

AIG, care a suferit pierderi in valoare de 18 miliarde dolari in ultimele trei trimestre, a trebuit sa ia rapid masuri dupa ce agentia de evaluare Standard and Poor's a anuntat, vineri, ca va micsora ratingul acordat asiguratorului.

Bancile centrale din statele afectate de aceatsa criza au inceoput inca de luni sa ia masuri pentru a stopa declinul.

Dupa deciziile de relaxare a politicii monetare ale bancilor centrale din China, Australia si Noua Zeelanda, jucatorii de pe piete sunt atenti la ce va face Federal Reserve, banca centrala americana, si Banca Centrala Europeana (BCE), spune Hurkamp.

Banca Centrala Europeana (BCE) a efectuat o injectie de capital in pietele din zona euro, de 70 miliarde euro, in incercarea de a reduce tensiunile declansate de criza bancara din Statele Unite, potrivit AFP.

BCE incearca in acest mod sa redea increderea bancilor, care sunt inca in stare de soc dupa ce banca americana de investitii Lehman Brothers s-a declarat, luni, falimentara.

Marti: Soc pe pietele de capital internationale

Marti: Soc pe pietele de capital internationaleEfectele crizei declansate de pierderile gigantilor economiei Statelor Unite ale Americii au avut un impact mai mare a doua zi. “Cea mai socanta sedinta”. Asa vorbeau brokerii depsre ziua de marti a Bursei de Valori.

Efectul falimentului bancii americane Lehman Brothers a dus indicele BET la minimul ultimelor 45 de luni, dupa ce a cazut cu 7,10% in sedinta de marti, in vreme ce indicele BET-FI s-a prabusit cu 9%, pana la 4.480,68 puncte, nivel consemnat utima data in iulie 2005.

“In aceasta situatie tensionata, investitorii au manifestat o aversiune ridicata fata de risc, fapt ce s-a tradus mai ales intr-o scadere a lichiditatii. In Romania, efectul a avut o intensitate foarte ridicata, bursa de la Bucuresti inregistrand o scadere drastica a lichiditatii si printre cele mai mari deprecieri pe indici comparativ cu alte piete emergente. In acest context, indicele BET a scazut cu peste 50% de la inceputul anului, iar primele doua sedinte de la inceputul acestei saptamani s-au facut pe panica”, a declarat, pentru Wall-Street, Andreea Ciobanu, Head of Research la Intercapital Invest.


Criza de pe Wall Street s-a resimtit pe toate pietele, inclusiv pe cea din Romania, comportamentul investitorilor fiind indreptat spre vanzare, in conditii de panica.

“In conditiile in care lichiditatea pe BVB este una redusa, volatilitatea pietei locale este mai ridicata, ceea ce se manifesta prin scaderi sau cresteri mai abrupte. In aceste circumstante, cotatiile actiunilor romanesti au inregistrat printre cele mai mari scaderi din regiune. Global, sectorul financiar s-a depreciat cel mai mult, fapt ce explica si scaderea record a BRD, in linie cu alte banci din regiune care au inregistrat tot corectii de doua cifre intr-o singura zi”, a explicat Mihail Ion, presedintele Raiffeisen Asset Management.

Criza a fost vizibila in cea mai mare parte a burselor din intreaga lume. Astfel, tranzactionarea titlurilor pe principala bursa din Moscova, RTS, a fost suspendata pentru o ora, dupa ce falimentul bancii Lehman Brothers a cauzat caderea bursei moscovite cu 11%. Cu putin timp inainte, cealalta bursa din Moscova, Micex, a luat o masura similara dupa ce indicele principal a inregistrat o scadere de 16%.

Pietele internationale de capital au resimtit din plin socul falimentului bancii de investitii Lehman Brothers, bursele europene si asiatice afisand deprecieri masive, pe fondul eforturilor mai multor banci centrale de a mentine increderea investitorilor, prin injectii masive de capital.

Bursa de la New York a deschis in scadere in contextul in care pietele erau ingrijorate de posibilul faliment al asiguratorului american AIG si de decizia de politica monetara ce urma sa fie luata de banca centrala americana, Federal Reserve.

Indicele bursier Dow Jones a inregistrat o coborare de 1,20%, in timp ce indicele Nasdaq a scazut cu 1,18%.

In prima parte a sedintei de marti, indicele industrial Dow Jones a pierdut 131,08 puncte, la 10.786,43 puncte, iar indicele compozit Nasdaq a coborat cu 25,62 puncte, la 2.154,29 puncte. Indicele extins Standard & Poor's 500 a inregistrat o scadere de 1,52%, cu 18,11 puncte, la 1.174,59 puncte.

Si pietele asiatice de capital au cazut marti, dupa falimentul Lehman Brothers si preluarea Merrill Lynch de catre Bank of America, miscari ce au starnit temeri ca o criza financiara globala este iminenta.

La Tokyo, cea mai mare piata asiatica, indicele principal Nikkei 225 a coborat cu 605,04 puncte, la 11.609,72 puncte, ceea ce marcheaza un declin cu aproape 5% pana la un nivel minim al ultimilor trei ani. Indicele Topix al pietei japoneze a scazut cu 5,1% si a inchis sedinta la 1.117,57 puncte.

Miercuri: FED rascumpara AIG, BVB scade

Miercuri: FED rascumpara AIG, BVB scadeZiua de miercuri a stat sub semnul deciziei Federal Reserve. Banca centrala Americana a aprobat o operatiune de rascumparare a asiguratorului AIG, in valoare de 85 miliarde dolari, in urma careia guvernul american va deveni actionar majoritar al grupului, cu o detinere de 80%.

Decizia, anuntata la numai doua saptamani dupa ce Trezoreria a preluat companiile ipotecare cvasi-guvernamentale Fannie Mae si Freddie Mac, este cea mai radicala interventie in sectorul privat din istoria bancii centrale si are ca scop prevenirea unei crize financiare globale.

In contextul in care compania parea ca nu va face rost de lichiditatile necesare pentru a evita falimentul, secretarul Trezoreriei, Henry Paulson Jr. si presedintele Federal Reserve, Ben Bernanke, s-au intrunit marti cu liderii Senatului si ai Camerei Reprezentantilor, pentru a explica planul de salvare.

In cazul in care AIG ar fi dat faliment si ar fi fost incapabila sa achite creantele de asigurari, investitorii institutionali din intreaga lume ar fi fost obligati imediat sa reevalueze valori mobiliare in valoare de miliarde de dolari, ceea ce ar fi dus la reducerea propriului capital si a creditelor.

Cu toate acestea, masura va declansa probabil intense dezbateri politice in timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale, pentru a stabili cine este vinovat pentru criza financiara, ce a facut necesara salvarea AIG.

Vanzarile unor pachete semnificative de actiuni au continuat in sedinta de miercuri a Bursei, remarcandu-se, de aceasta data, sectorul SIF, unde volumele mari de pe SIF Oltenia conduc la ipoteza ca un investitor strain isi lichideaza plasamentele din regiune, sustin brokerii.

Cele cinci Societati de Investitii Financiare (SIF) au scazut pe plan emotional, aceste titluri fiind in general mult mai sensibile la stiri negative. “Cel mai urmarit indicator la SIF este valoarea VUAN-ului, probabil investitorii neavand anticipatii pozitive pentru evolutia acestuia. Deprecierile din ultima perioada se vad cel mai mult acum in VUAN-ul SIF-urilor, raportul pret/vuan ramanand aproape constant in prezent, in conditiile in care cotatiile din piata au scazut. VUAN-ul SIF este calculat luand in considerare pentru companiile listate din portofoliu cotatiile pe ultimele trei luni. In plus, sa nu uitam ca toate cele cinci SIF-uri detin participatii importante in banci, a caror valoarea de piata a scazut foarte mult in ultimul an”, explica Andreea Ciobanu.


Indicele BET a scazut miercuri cu 0,39%, pana la 4.463,11 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a urcat nesemnificativ, cu 0,02%, pana la 3.375,84 puncte. Indicele BET-FI a pierdut cel mai mult - 3,37% - pana la 26.555,46 puncte.

“Deprecierile mai puternice suferite de piata de capital romaneasca au fost influentate si de o supraincalzire a bursei romanesti in perioada de dinaintea declansarii crizei financiare din SUA. In mod paradoxal, supraincalzirea a fost determinata in primul rand de cresterea volumului tranzactiilor si a interesului pentru investitiile in actiuni romanesti listate in contextul aderarii Romaniei la UE si in conditiile pastrarii constant al numarului de emitenti listati pe piata reglementata”, a mai spus analistul-sef de la Intercapital.

O alta stire importanta a zilei de miercuri a fost cea a posibilei fuziuni dintre banca britanica Lloyds TSB si HBOS Plc, cea mai mare banca ipotecara din Marea Britanie.

Informatia a devenit publica dupa ce titlurile HBOS s-au depreciat pentru a sasea zi consectiv, din cauza temerilor investitorilor privind efectul pe care criza creditelor ipotecare l-ar putea avea asupra bancii. Zvonul unei posibile preluari a dus, insa, la o revenire a cotatiei actiunilor.

Stadiul negocierilor nu a putut fi determinat, iar reprezentantii celor doua institutii au refuzat sa comenteze pe acest subiect.

Joi: Congresul American intervine in solutionarea crizei

Joi: Congresul American intervine in solutionarea crizeiJoi, Federal Reserve a luat decizia de a injecta180 miliarde dolari in pietele financiare, in cadrul unei actiuni comune, impreuna cu alte banci centrale. Actiunea concertata a bancilor mondiale vrea sa stopeze teama care a cuprins pietele financiare, dupa falimentul de luni al bancii de investitii americane Lehman Brothers.

In schimb, stirea ca banca britanica Lloyds TSB a cumparat Halifax Bank of Scotland (HBOS) pentru 12,2 miliarde lire sterline (22,2 miliarde dolari) a tensionat si mai mult pietele financiare, investitorii asteptandu-se la noi falimente. De asemenea, banca de investitii Morgan Stanley se confrunta cu probleme si poarta discutii cu alte banci, in vederea unei fuziuni.

Banca americana Morgan Stanley a demarat discutii cu Wachovia in vederea unei posibile fuziuni, iar CNBC a anuntat ca HSBC Holding si banca chineza Citic Group ar fi, de asemenea, interesate de o preluare.

Astfel, venerabila banca de pe Wall Street intregeste lista institutiilor care se vad nevoite sa caute ajutor, dupa ce falimentul Lehman Brothers si problemele AIG continua sa provoace pierderi pe pietele internationale de capital.

Evenimentul zilei de joi a fost insa cresterea uimitoare a Burselor din Statele Unite, cele mai mari cresteri din ultimii sase ani, sustinute de anuntul guvernului american cu privire la un plan mai complex pentru calmarea crizei financiare.

Zvonurile privind o solutie guvernamentala la criza de pe pietele de capital a determinat o crettere a actiunilor joi, astfel incat Wall Street a avut cea mai buna zi din ultimii tase ani.

Ca efect imediat asupra burselor americane, indicele compozit Dow Jones (DJIA) a crescut joi cu 3,86%, la 11.019,7 puncte, iar indicele reprezentativ pentru cele mai mari 500 de companii listate la Bursa in Statele Unite (S&P 500) a urcat cu 4,33%, la 1.206,51 puncte. Indicele Nasdaq a cattigat cel mai mult - 4,78% -, pana la 2.199,1 puncte.

Daca in sedinta de miercuri titlurile American International Group (AIG) s-au prabusit cu 45,33%, la finalul sedintei de joi, actiunile celui mai mare asigurator din lume bifau un castig de 31,22%.

Cel mai mare grup de asigurari din lume, American International Group (AIG) a fost salvat de la faliment de banca centrala americana, Federal Reserve (Fed), care a preluat aproape 80% din actiunile AIG, pentru un imprumut de 85 miliarde dolari.

Guvernul american si Federal Reserve, banca centrala americana, au deschis, joi noaptea, calea pentru o interventie dramatica menita sa curete creditele neperformante ce au subrezit bancile si au determinat criza creditelor.

Henry Paulson, secretarul american al trezoreriei, s-a intalnit cu Ben Bernanke, guvernatorul Federal Reserve, ca sa discute despre solutii posibile ale crizei financiare ce a aruncat in faliment, la inceputul saptamanii, a patra banca de investitii din lume, Lehman Brothers.

Administratia Bush dezvolta un plan pentru a reduce presiunea de pe pietele financiare, au declarat secretarul Trezoreriei Henry Paulson si presedintele Federal Reserve Ben Bernanke in cursul unei audieri in Congres, joi noaptea.

Reprezentantul democrat de Massachusetts Barney Frank a declarat dupa reuniunea extraordinara a Congresului ca administratia cere dreptul a de "cumpara activele nevandabile" care "otravesc" pietele. Exista un val de ingrijorare ca infiintarea unui organism care sa se ocupe de acest lucru "ar putea dura prea mult", a adaugat el.

Paulson, Bernanke si presedintele SEC, Christopher Cox, au discutat aproape 90 de minute cu peste 10 congresmeni democrati si republicani, inclusiv cu presedintele Camerei Reprezentantilor Nancy Pelosi, in biroul acesteia.

Senatorul Richard Shelby a afirmat ca reuniunea s-a concentrat pe problema "activelor nevandabile". "Asteptam propunerea pe care ne-o vor trimite Trezoreria si Rezerva Federala", a adaugat el. Shelby, senator de Alabama, este un membru important al Comisiei pentru banci a Senatului.

Si presedintele acestei comisii, Christopher Dodd, a afirmat ca Senatul va raspunde propunerii administratiei privind criza de pe Wall Street dupa ce va primi mai multe detalii, adica in weekend sau la inceputul saptamanii viitoare. Comisia pentru banci a Senatrului va convoca o audiere marti, consacrata probabil acestei propuneri, a adaugat el.

"Nu am nicio idee cum va arata. Nu va pot da cifre, volume, Este un moment foarte serios", a subliniat Dodd. "Sunt in Senat de 28 de ani si in Congres de 34. Nu a existat niciodata un moment atat de serios", a explicat el.

Vineri : Pietele lumii cresc spectaculos, pe fondul vestilor bune venite din SUA

Vineri : Pietele lumii cresc spectaculos, pe fondul vestilor bune venite din SUAZiua de vineri parea ca a spulberat toata criza declansata luni, tot pesimismult si toata neincrederea afisata pana acum. “O zi unica”, declara un broker.

Optimismul investitorilor de pe pietele de capital s-a revigorat, vineri, dupa ce investitorii au facut plasamente masive, in speranta ca guvernul american si bancile centrale principale pot sa puna capat crizei financiare mondiale.

La BVB, entuziasmul a fost maxim. Brokerii spun ca au fost reactii violente, associate cu haos, nimeni nu stia ce face si la ce sa se astepte.

Titlurile societatilor de investitii financiare s-au scumpit vineri in medie cu 14,53% la Bursa de Valori Bucuresti, aprecierea fiind limitata de blocarea tranzactiilor pe finalul sedintei, deoarece jucatorii nu au mai putut plasa ordine la preturi superioare limitei maxime de variatie.

"Practic, investitorii sunt blocati de sistemul de tranzactionare sa introduca un ordin la o cotatie care depaseste limita maxima de tranzactionare de 15%", a declarat pentru NewsIn Stere Farmache, presedintele-director general al BVB.

Lichiditatea pietei a fost de 17,6 milioane de euro, vizibil in crestere fata de sedintele anterioare.

Indicele BET a crescut puternic, cu 9,35%, pana la 4.671,68 puncte, BET-C, a urcat cu 8,60%, pana la 3.535,81 puncte. Indicele BET-FI a sarit cu 14,53%, pana la 28.089,66 puncte. Indicele BET-XT a castigat 10,06%, pana la 491,52 puncte, iar indicele BET-NG a urcat cu 11,36%, ajungand la 683,06 puncte.

“E periculos ce se intampla in zilele astea. In asemenea vremuri complicate, volatile, functioneaza mai devreme principiul “care pe care. In aceste momente, speculatorii profita cel mai mult de misacrile pietei. Marele avantaj este ca vine weekendul si lucrurile se vor mai linisti, informatiile vor ajunge mai bine si vor fi digerate”, a declarat, pentru Wall-Street, Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.

Cresterile au fost oprite doar de limita de variatie, 4 companii s-au oprit la +15%, in timp ce altele s-au apropiat foarte repede de aceasta valoare.

“Este pentru prima data cand BVB reuseste sa creasca intr-un redound tehnic al burselor externe, si pe volume foarte bune. Optimismul a fost dat de vestea ca Fed are un plan, chiar daca acesta nu a fost inca facut public”, a explicat Andrei Ciubotaru, broker la Vanguard. Acesta a mai spus ca vestile negative care ar mai putea sa apara sunt deja incluse in preturile actiunilor.

Toate pietele internationale au crescut, eforturile marilor banci centrale din lume de a alimenta cu dolari sistemul financiar infometat de capital si de a pune capat turbulentelor au continuat, vineri, dupa ce banca centrala a Japoniei a injectat inca 3.000 de miliarde de yeni (15,5 miliarde lire sterline) in pietele financiare.

Pe pietele europene, indicele FTSE 100 a urcat vineri cu 8,84%, dupa patru zile in care a suferit o cadere brutala, indicele CAC 40 a inchis in crestere cu 9,27% iar DAX - cu 5,56%.

Pietele asiatice de capital s-au revigorat si ele vineri, dupa pierderi masive inregistrate anterior, iar investitorii au facut plasamente masive, in speranta ca guvernul american si bancile centrale principale pot sa puna capat crizei financiare mondiale.

Euforia, ce a urmat unei cresteri cu 410 puncte la bursele americane dupa ce jucatorii si-au recastigat increderea, a urcat cotatia titlurilor listate pe piata din Shanghai cu 9,5% si a determinat o cumparare masiva la bursele din Hong Kong, Australia si Tokyo.

Pe piata ruseasca de capital, cele doua burse din Moscova, RTS si Micex, au reluat vineri tranzactionarea, dupa patru zile de suspendari, inregistrand cresteri masive, cu 15,5% si, respectiv 23%.

Intrebarea saptamanii: Cand si unde se va termina criza financiara?

Intrebarea saptamanii: Cand si unde se va termina criza financiara?Dupa o saptamana de soc, cu falimente si scaderi la inceput si ca cresteri spectaculoase joi seara si vineri, situatia nu este inca foarte clara.

“Este o perioada de volatilitate excesica, nimic nu poate fi prevazut. Oricand poate veni o veste proasta de la americani care sa intoarca din nou trendul spre scaderi. Ne putem astepta oricand, in orice moment la orice fel de evolutii”, explica un broker.

Intrebarea care planeaza acum este daca aici este finalul crizei, daca masurile luate de Rezerva Federala Americana va stabiliza evolutia tumultoasa a pietelor financiare.

“Timpul ne va spune daca s-a terminat. Oricum, situatia din SUA va continua, piata lor imobiliara nu s-a stabilizat. Este foarte posibil sa mai avem vesti proaste din aceasta directie. E greu de spus cum va reactiona piata la schimbarea de atitudine a Guvernului American, dar cred ca este important ca publicul sa fie foarte bine informat de pierderile acestor gigantic ai economiei, care pana acum nu si-au facut public bilantul”, a mai spus Ciubotaru.

Nici Cristi Tudorescu, analist piete de capital nu poate da un raspuns concret privind termenul de iesire din criza. "Este clar ca aceste nivele de pret au creat pretutindeni oportunitati de exploatat. Dupa cum s-a observat deja, la nivel international marii investitori cumpara in aceasta perioada; ei au de unde alege pentru ca si companiile bune, cu lichiditati si neindatorate au scazut foarte mult. Pentru acestia este mai putin relevant momentul exact al iesirii criza, cat este faptul ca in 2 sau 3 ani acele entitati vor valora mult mai mult. Este adevarat ca nimic nu anunta acum si nu garanteaza acum ca acestea vor evolua puternic pozitiv, la fel cum nici acum 12 luni nimic nu anunta ca unele companii vor pierde jumatate din valoare", a declarat acesta, pentru Wall-Street.

Acesta a mai explicat ca, de regula, falimentele si preluarile se intampla in a doua jumatate a unei crize, cand apele se aseaza si avem o noua imagine asupra jucatorilor care raman. "Probabil ca nervozitatea pietelor va mai continua 3 sau 6 luni si vom mai avea unele surprize", a mai spus analistul.

“Evolutia in perioada imediat urmatoare este greu de previzionat si depinde de modul cum va evolua situatia sistemului financiar american, principalul factor destabilizator in aceasta perioada”, a explicat Mihail Ion.