2 / 7

Marti: Soc pe pietele de capital internationale

Efectele crizei declansate de pierderile gigantilor economiei Statelor Unite ale Americii au avut un impact mai mare a doua zi. “Cea mai socanta sedinta”. Asa vorbeau brokerii depsre ziua de marti a Bursei de Valori.

Efectul falimentului bancii americane Lehman Brothers a dus indicele BET la minimul ultimelor 45 de luni, dupa ce a cazut cu 7,10% in sedinta de marti, in vreme ce indicele BET-FI s-a prabusit cu 9%, pana la 4.480,68 puncte, nivel consemnat utima data in iulie 2005.

“In aceasta situatie tensionata, investitorii au manifestat o aversiune ridicata fata de risc, fapt ce s-a tradus mai ales intr-o scadere a lichiditatii. In Romania, efectul a avut o intensitate foarte ridicata, bursa de la Bucuresti inregistrand o scadere drastica a lichiditatii si printre cele mai mari deprecieri pe indici comparativ cu alte piete emergente. In acest context, indicele BET a scazut cu peste 50% de la inceputul anului, iar primele doua sedinte de la inceputul acestei saptamani s-au facut pe panica”, a declarat, pentru Wall-Street, Andreea Ciobanu, Head of Research la Intercapital Invest.


Criza de pe Wall Street s-a resimtit pe toate pietele, inclusiv pe cea din Romania, comportamentul investitorilor fiind indreptat spre vanzare, in conditii de panica.

“In conditiile in care lichiditatea pe BVB este una redusa, volatilitatea pietei locale este mai ridicata, ceea ce se manifesta prin scaderi sau cresteri mai abrupte. In aceste circumstante, cotatiile actiunilor romanesti au inregistrat printre cele mai mari scaderi din regiune. Global, sectorul financiar s-a depreciat cel mai mult, fapt ce explica si scaderea record a BRD, in linie cu alte banci din regiune care au inregistrat tot corectii de doua cifre intr-o singura zi”, a explicat Mihail Ion, presedintele Raiffeisen Asset Management.

Criza a fost vizibila in cea mai mare parte a burselor din intreaga lume. Astfel, tranzactionarea titlurilor pe principala bursa din Moscova, RTS, a fost suspendata pentru o ora, dupa ce falimentul bancii Lehman Brothers a cauzat caderea bursei moscovite cu 11%. Cu putin timp inainte, cealalta bursa din Moscova, Micex, a luat o masura similara dupa ce indicele principal a inregistrat o scadere de 16%.

Pietele internationale de capital au resimtit din plin socul falimentului bancii de investitii Lehman Brothers, bursele europene si asiatice afisand deprecieri masive, pe fondul eforturilor mai multor banci centrale de a mentine increderea investitorilor, prin injectii masive de capital.

Bursa de la New York a deschis in scadere in contextul in care pietele erau ingrijorate de posibilul faliment al asiguratorului american AIG si de decizia de politica monetara ce urma sa fie luata de banca centrala americana, Federal Reserve.

Indicele bursier Dow Jones a inregistrat o coborare de 1,20%, in timp ce indicele Nasdaq a scazut cu 1,18%.

In prima parte a sedintei de marti, indicele industrial Dow Jones a pierdut 131,08 puncte, la 10.786,43 puncte, iar indicele compozit Nasdaq a coborat cu 25,62 puncte, la 2.154,29 puncte. Indicele extins Standard & Poor's 500 a inregistrat o scadere de 1,52%, cu 18,11 puncte, la 1.174,59 puncte.

Si pietele asiatice de capital au cazut marti, dupa falimentul Lehman Brothers si preluarea Merrill Lynch de catre Bank of America, miscari ce au starnit temeri ca o criza financiara globala este iminenta.

La Tokyo, cea mai mare piata asiatica, indicele principal Nikkei 225 a coborat cu 605,04 puncte, la 11.609,72 puncte, ceea ce marcheaza un declin cu aproape 5% pana la un nivel minim al ultimilor trei ani. Indicele Topix al pietei japoneze a scazut cu 5,1% si a inchis sedinta la 1.117,57 puncte.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri