6 / 7

Intrebarea saptamanii: Cand si unde se va termina criza financiara?

Dupa o saptamana de soc, cu falimente si scaderi la inceput si ca cresteri spectaculoase joi seara si vineri, situatia nu este inca foarte clara.

“Este o perioada de volatilitate excesica, nimic nu poate fi prevazut. Oricand poate veni o veste proasta de la americani care sa intoarca din nou trendul spre scaderi. Ne putem astepta oricand, in orice moment la orice fel de evolutii”, explica un broker.

Intrebarea care planeaza acum este daca aici este finalul crizei, daca masurile luate de Rezerva Federala Americana va stabiliza evolutia tumultoasa a pietelor financiare.

“Timpul ne va spune daca s-a terminat. Oricum, situatia din SUA va continua, piata lor imobiliara nu s-a stabilizat. Este foarte posibil sa mai avem vesti proaste din aceasta directie. E greu de spus cum va reactiona piata la schimbarea de atitudine a Guvernului American, dar cred ca este important ca publicul sa fie foarte bine informat de pierderile acestor gigantic ai economiei, care pana acum nu si-au facut public bilantul”, a mai spus Ciubotaru.

Nici Cristi Tudorescu, analist piete de capital nu poate da un raspuns concret privind termenul de iesire din criza. "Este clar ca aceste nivele de pret au creat pretutindeni oportunitati de exploatat. Dupa cum s-a observat deja, la nivel international marii investitori cumpara in aceasta perioada; ei au de unde alege pentru ca si companiile bune, cu lichiditati si neindatorate au scazut foarte mult. Pentru acestia este mai putin relevant momentul exact al iesirii criza, cat este faptul ca in 2 sau 3 ani acele entitati vor valora mult mai mult. Este adevarat ca nimic nu anunta acum si nu garanteaza acum ca acestea vor evolua puternic pozitiv, la fel cum nici acum 12 luni nimic nu anunta ca unele companii vor pierde jumatate din valoare", a declarat acesta, pentru Wall-Street.

Acesta a mai explicat ca, de regula, falimentele si preluarile se intampla in a doua jumatate a unei crize, cand apele se aseaza si avem o noua imagine asupra jucatorilor care raman. "Probabil ca nervozitatea pietelor va mai continua 3 sau 6 luni si vom mai avea unele surprize", a mai spus analistul.

“Evolutia in perioada imediat urmatoare este greu de previzionat si depinde de modul cum va evolua situatia sistemului financiar american, principalul factor destabilizator in aceasta perioada”, a explicat Mihail Ion.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri