Efectele crizei se vor resimti si anul viitor

Efectele crizei se vor resimti si anul viitorFalimentul Lehman Brother, salvarea AIG si vanzarea Merrill Lynch sunt doar cateva din cele mai recente victime ale efectelor crizei subprime izbucnita in toamna anului trecut.
Saptamana trecuta a socat investitorii si specialistii din intreaga lume. Efectele au fost vizibile pe toate pietele, in special in cele emergente.

Ovidiu Fer a declarat ca este foarte greu de anticipat daca va mai da faliment vreun gigant financiar, dar spune ca nu este acesta varful crizei.

“Produsele derivative de la care se trage totul sunt mult prea raspandite si e doar un lant care nu s-a sfarsit cu falimentul Lehman Brothers sau AIG”, a explicat analistul.

Efectele vor continua sa se vada in pietele financiare din intreaga lume si nu se vor opri in acest an, sustine Fer.

“Sentimentul negativ va continua pana la finalul acestui an si va fi destul de pregnant si in 2009. Tot anul viitor va fi dominat de neincredere. Trebuie sa ne gandim ca sunt foarte multi manageri de fond sau analisti care nu au trecut niciodata printr-o criza. Lucrurile trebuie sa se astearna de la sine”, a mai spus Fer.

Bursa romaneasca este neinteresanta

Bursa romaneasca este neinteresantaAnalist la o companie ceha, Fer se ocupa de piata de capital romaneasca, mai exact de cele mai importante companii. Acesta ne-a declarat ca are foarte putini clienti activi pe BVB, in conditiile in care toti clientii lor sunt institutionali.

“BVB se vede foarte mica din Cehia. Sunt putine companii cu capitalizare mare, dar free-float foarte mic. In plus, nu exista capital local care sa sustina piata, cum sunt fondurile de pensii. Acestea, plus alte motive fac ca bursa noastra sa fie neinteresanta din punct de vedere al marimii.

Lasand criza la o parte, Fer crede ca scaderile BVB din ultimul an au fost amplificate si de contextul macroeconomic si de asteptarile analistilor din acest domeniu.

“Anul viitor este preconizat un slow-down in special in sectorul bancar, cauza fiind structura PIB-ului in Romania, in care consumul este cel mai important element”, crede analistul.

Cand ai asemenea premise, toata lumea e neincrezatoare monedei nationale, asupra structurii cresterii economice a Romaniei.

“Chiar daca aceasta este de 8-9%, cresterea vine din sectoare sezoniere si nu din industrie, lucru ce nu este foarte imbucurator”, a mai spus Fer.

Nu vom mai vedea un boom in cazul SIF-urilor

Nu vom mai vedea un boom in cazul SIF-urilorFaptul ca societatile de investitii financiare sunt printre cele mai sensibile companii nu mai este o noutate. Ele reactioneaza imediat si sunt printre cele mai afectate de scaderi sau mai “entuziaste” in cazul cresterilor.

“SIF-urile au o expunere foarte mare pe sectorul financiar, 70-80% din portofoliile lor sunt banci. Ma astept sa vad un slow down pe segmental bancar in 2009, deci nici in cazul SIF-urilor nu vom mai avea un boom”, explica Fer.

“Toate aceste lucruri, care au fost motive de crestere altadata, sunt puse acum deoparte. Nu se intampla nimic constructiv, nu mai vad acea scanteie pentru SIF-uri”.

Pe partea de real-estate toata lumea se asteapta la o incetinire, problema listarii BCR este amanata pana spre sfarsitul lui 2009, iar partea de vanzare a activelor este incetinita pentru ca se negociaza foarte greu cu actionarii minoritari”, a mai explicat analistul.

Chiar daca discounturile sunt deja mari, Fer crede ca e loc si de mai mult. “Inca mai pot sa scada, chiar daca sunt deja foarte jos. Sa nu uitam ca suntem in criza si e normal ca toata lumea sa fie afectata”, a declarat Ovidiu Fer.

Dincolo de criza, bursa romaneasca are si alte probleme

Dincolo de criza, bursa romaneasca are si alte problemeDincolo de criza, problemele pietei de capital romanesti sunt mult mai acute si profunde. Lipsa unei diversificari a instrumentelor financiare, numarul foarte mic de IPO-uri, dezinteresul din partea CNVM si a mediului politic pentru bursa sunt doar cateva dintre acestea.

“Ar trebui sa se intample foarte multe lucruri, dar nu vad o rezolvare prea curand. E greu de spus de unde ar putea veni aceasta schimbare”, spune Fer. “Si la nivel macro, toti banii care intra din investitii i-am putea directiona catre infrastructura sau alte sectoare. Se pot face multe. Dar exista o stare de supraincalzire a economiei si o temere ca s-ar putea deprecia. De aici pleaca totul, de la neincredere si sentimente negative”, a mai comentat analistul de la Wood&Company.

Daca ar fi conditii macro favorabile, in-flow-uri de capital clare catre bursa, fonduri de pensii bine reglementate ar exista o structura interna care ar permite intrari constante de bani in piata, crede acesta.

“Criza asta va cerne multe lucruri, va cerne casele de brokeraj, multe companii vor avea probleme. Criza de lichiditate va fi resimtita din plin de companiile din retail si de cele cu indatoare mare catre banci”, a mai spus Fer.

Nu exista interes fata de bursa pentru ca nu se poate fura

Nu exista interes fata de bursa pentru ca nu se poate furaDin implicatia statului in piata de capital, singurele rezultate concrete de pana acum sunt listarea Transelectrica si Transgaz si recenta listare a titlurilor de stat.

Cred ca piata asta e prea mica pentru investitorii mari. Nu exista interes pentru piata de capital, pentru ca aici nu se poate fura. E mai simplu sa furi prin autostrazi, fonduri europene, energie sau privatizari”, a declarat Ovidiu Fer. Acesta a mai spus ca nu vede un interes politic deosebit pentru piata de capital, deoarece aici lucrurile trebuie construite curat.

“Mi-as dori sa vad un imbold politic, dar nu cred ca se va intampla asta peste noapte. Sectorul politic ar putea determina listari, mi-ar placea sa vad la BVB macar jumatate din portofoliul Fondului Proprietatea, dar nu cred, pentru ca sunt prea multe tergiversari politice”, a mai spus analistul.

Am in plan sa ma intorc in tara, dar nu stiu unde ma va duce viata

Am in plan sa ma intorc in tara, dar nu stiu unde ma va duce viataInainte de a pleca in Cehia, la Wood&Company, acum un an si cateva luni, Ovidiu Fer a lucrat la compania KTD Invest, condusa de Iulian Panait.

Analistul pune aceasta ascensiune in cariera sa pe seama norocului.

“Ca in orice lucru in viata trebuie sa ai noroc. Wood a venit in Romania si a deschis un birou de corporate finance. Initial am vrut sa lucrez aici, dar am fost la Praga cateva zile, am discutat cu cei de la equity, si am ramas acolo, pentru ca asta mi-am dorit sa fac. A fost o alegere foarte buna, pentru ca in tara noastra segmentul de corporate finance e inca la inceput”, povesteste Fer.

Intoarcerea in Romania se afla in planurile sale de viitor, dar nu foarte curand si nu foarte sigur. “Nu am in plan sa raman definitiv in Cehia, dar nu pot sa stiu unde ma va duce viata. Oricum, va mai dura pana voi veni acasa”, declara analistul Wood&Company.

In departamentul de research al Wood lucreaza 8 oameni, de culturi si nationalitati diferite (americani, englezi, slovaci, polonezi si un singur ceh – head of research).

“Eu acopar piata din Romania, in afara de Petrom. Ma ocup de analiza companiilor listate, in special TEL, TGN, Alumil, SIF-urile si bancile. Cam astea sunt interesante pentru cei de acolo, momentan. Foarte curand ma voi ocupa si de piata din Bulgaria”, a mai explicat analistul.

Ca diferente, Fer sustine ca difera stilul si mediul de lucru. “In Romania stiu ca trebuie sa faci si munca de sales, sa intri in toate detaliile, la fiecare zvon. Eu nu fac asta, ci analizez indicatorii marcoeconomici ai tarii, ai sectorului si indicatorii companiei”, a conchis analistul.