5 / 10

Actiunile petroliere sub influenta pretului barilului

Actiunile companiilor din segmental petrolier, reprezentate cel mai bine de Petrom si Rompetrol, au stat sub influenta evolutiei barilului de petrol pe plan mondial.

“Actiunile SNP au fost mai stabile, compania fiind evident favorizata de aprecierea consistenta a cotatiilor petrolului din primul semestru. De la cotatii de circa 60 dolari pe baril pana la peste 126 dolari/baril la sfarsitul lui iunie a fost o evolutie care a luat oarecum prin surprindere pietele financiare si a permis companiilor cu expunere mare pe explorare si productie sa isi comercializeze produsele la preturi mult mai bune. Sectorul petrol si gaze este prin excelenta unul de refugiu in perioadele de recesiune, iar acest lucru s-a reflectat partial si in cotatiile Petrom”, a explicat Badea.

Petrom a pierdut mai putin, comparative cu Rompetrol dar si cu tendinta pietei – 31 de procente. RRC s-a depreciate de la inceputul lui 2008 cu peste 62 de procente.

In schimb, in cazul Rompetrol Rafinare, cresterea cotatiei petrolului actioneaza ca o frana in calea marjelor de rafinare si micsoreaza profiturile, ceea ce explica scaderea importanta a cursului RRC.

“In plus, RRC este vazuta ca o actiune destul de riscanta deoarece societatea a inregistrat pierderi in ultimii doi ani si are un grad de indatorare mare in moneda straina, ceea ce o expune riscului financiar. In plus, investitiile planificate nu lasa loc de prea multe sperante de profit in orizontul apropiat”, a mai explicat analista de la Vanguard.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri