6 / 10

Sectorul chimic – Azomures, vedeta anului

Avand in vedere situatia actuala de pe piata este surprinzator faptul ca titlurile Azomures s-au apreciat in decursul acestui an. “Cresterea acestor titluri a fost sustinuta de rezultatele financiare foarte bune obtinute de societate datorita contextului international de pe piata ingrasamintelor si detinerii de stocuri achizitionate in cursul anului trecut la preturi mai reduse, ceea ce a dus la o profitabilitate foarte ridicata”, ne-a declarat Vlad Doruc, analist financiar la Vanguard.

In cazul titlurilor Amonil (AMO), rezultatele financiare in crestere nu par sa fi avut acelasi efect, maximul de curs fiind atins la sfarsitul lunii mai, dupa care titlurile s-au depreciat continuu. De la inceputul anului, Amonil a pierdut peste 54 de procente.

“In ceea ce priveste AMO trebuie sa avem in vedere si faptul ca investitorii au “taxat” problemele legate de societate, cum ar fi cele legate de aprovizionarea cu gaz metan si faptul ca aceast emitent are mai putina credibilitate decat Azomures, la inceputul anului 2007 acesta incetandu-si activitatea. Cele doua titluri s-au apreciat in prima parte a anului ca urmare a rezultatelor financiare trimestriale afisate, cresterea mentinandu-se o perioada mai lunga datorita anticiparilor favorabile legate de rezultatele semestriale. Cu toate acestea, titlurile emise de cele doua societati inregistreaza o depreciere in ultima perioada, ca urmare a fluxului constant de stiri negative de pe piata”, a mai explicat acseat.

Titlurile Azomures sunt exceptia acestor trei trimestre. In ciuda consitiilor de criza si a csaderilor generalizate, emitentul indica ieri o crestere de 124% de la inceputul acestui an.

“Industria ingrasamintelor chimice prezinta un potential ridicat in conditiile in care cerintele de fertilizare a solului la nivel mondial sunt in crestere si Romania detine un potential agricol ridicat, acesta putand fi valorificat din ce in ce mai bine o data cu absorbtia fondurilor puse la dispozitie de UE pentru acest domeniu. Totodata, nu trebuie trecut cu vederea faptul ca dependenta celor doi emitenti de subventiile acordate de guven este foarte mare si cresterea pretului gazului metan ar putea reduce profitabilitatea celor doua societati si chiar readucerea acestora pe pierderi”, a conchis analistul Vanguard.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri