7 / 10

TGN si TEL scaderi importante

Sectorul utilitatilor este reprezentat la BVB de doua comapanii de stat care s-au dovedit investitii profitabile si de incredere pentru investitori. Cu toate acestea, deprecierile Transgaz si Transelectrica au fost in ton cu piata.

“Desi actiunile din acest sector (TGN, TEL) sunt considerate “defensive stock”, evolutia cotatiilor celor doi transportatori nu par sa confirme acest lucru, deprecierile fiind in ton cu piata, mai ales in ceea ce priveste titlurile TEL. Cei doi emitenti detin pozitia de monopol natural ceea ce reprezinta o garantie in ceea ce priveste continuitatea activitatii si stabilitatea veniturilor. Totodata, tocmai pozitia de monopol aduce si riscurile de rigoare daca avem in vedere ca veniturile celor doi emitenti sunt reglementate de ANRE, marjele de profit putand inregistra fluctuatii puternice de la an la an”, a mai spus Vlad Doruc.

Transelectrica s-a depreciat cu aproximativ 56 de procente de la inceputul lui 2008, in timp ce Transgaz a pierdut 41,71%.

Analistul Vanguard a explicat ca pe termen mediu cele doua companii ar putea cunoaste o dezvoltare semnificativa in conditiile in care va fi dezvoltata o infrastructura energetica la nivelul Uniunii Europene, ceea ce ar putea duce la o crestere a veniturlior din activitatea de tranzit, acestea nefiind reglementate de catre ANRE.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri