9 / 10

Cea mai mare scadere: Aerostar, -95%

Cea mai mare pierdere suferita de la inceputul anlui este revendicata de Aerostar, care a pierdut peste 95%. Broker Cluj, singurul SSIF listat la BVB a pierdut peste 81 de procente in primele trei trimestre, urmat in topul pierzantilor, de SC Transilvania Constructii SA, cu o pierdere asemanatoare.

Daca investitorii nerezidenti, si mai ales cei institutionali sunt destul de prudenti, cei locali sunt destul de mult influentati de informatiile despre prabusirile bancilor din afara si recesiunea ce ameninta Europa, ceea ce infraneaza orice pornire in acest sens.

“Atitudinea de asteptare a unora dintre ei este data de amploarea crizei si de faptul ca s-ar putea sa nu fim decat la jumatatea ei in timp ce panica altora este speculata de insideri si de cele cateva fonduri care doresc sa isi mareasca participatiile in diferite companii, la preturi care pareau imposibile cu un an in urma. Alti cumparatori (si acestia sunt se pare numerosi) incearca sa speculeze putinele momente de revenire ale bursei, in speranta realizarii unor castiguri rapide. Nu in ultimul rand, free-float-ul si lichiditatea reduse au adus mari prejudicii Bursei, deoarece cand cativa investitori mari isi lichideaza pozitiile la NYSE impactul este incomparabil cu aceeasi actiune intreprinsa la o bursa unde o astfel de miscare areun impact de zeci de ori mai mare”, crede Antonela Badea.

Necula se asteapta la un final de an caracterizat de o volatilitate ridicata, cu calmare in momentul in care se va ajunge la baza sustenabila a sistemului financiar bancar, de unde sa se inceapa reconstructia.

“Datorita gravitatii crizei, piata cred ca va reactiona la rezultatele financiare ale companiilor autohtone doar in cazul in care perspectiva domeniului financiar se va arata stabila, altfel vom avea parte de aceleasi evolutii de tip casino”, a conchis brokerul Prime Transaction.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri