A doua zi de luni neagra

A doua zi de luni neagraCea mai neagra zi a lunii a avut loc la inceputul acestei saptamani, cand indicele blue-chips-urilor americane a pierdut 9%, cea mai mare scadere procentuala din 19 octombrie 1987, cand bursa a pierdut 20% in Lunea Neagra, informeaza Forbes.

Toate cele 10 sectoare ale S&P 500 au inregistrat scaderi in ultima luna, cele mai mari deprecieri suferindu-le companiile producatoare de materie prima si cele de tehnologie a informatiei, cu 17%, respectiv 14%. Sectorul bancar a pierdut 5% in septembrie, iar in ultimele 52 de saptamani actiunile bancare si-au redus peste 41% din valoare.

Stirile din ultimul trimestru nu au fost unele bune, insa un sector inclus in indicele S&P a reusit sa finalizeze luna pe cresteri – cel al alimentelor de baza. Companiile din acest sector au crescut cu 4%, in timp ce firmele din domeniul sanatatii, un sector sigur pentru investitii, a stagnat in ultimele trei luni.

WaMu, cel mai mare esec bancar din SUA

WaMu, cel mai mare esec bancar din SUATrimestrul al treilea al anului a adus investitorilor o lista lunga si spectaculoasa de falimente, de incercari de salvare, esecuri si preluari.
In 11 iulie, Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) a plasat unul dintre cele mai mari asociatii de economii si imprumut din Los Angeles, IndyMac, sunt protectia sa dupa ce portofoliul ipotecar al companiei s-a depreciat semnificativ.

La inceputul lunii august IndyMac Bancorp, banca-mama, a completat procedura de faliment.

Cea mai mare banca de economii al natiunii americane, Washington Mutual (WaMu, in prescurtare, nr.), a facut acelasi lucru in septembrie.

In 25 septembrie, organul de supraveghere a bancilor a pus sub sechestru banca de economii a Washington Mutual si a plasat-o sub supravegherea FDIC. Institutia a vandut apoi marea parte a activelor, obligatiuni si datoriile garantate catre JPMorgan Chase pentru 1,9 miliarde de dolari. O zi mai tarziu holdingul Washington Mutual a intrat in faliment, ceea ce reprezinta cel mai mare esec bancar de pana acum in Statele Unite.

Dupa aceasta miscare, agentia Standard & Poor a scos actiunile WaMu din indicele sau la finalul zilei de tranzactionare de luni, inlocuindu-le cu producatorul de pompe industriale, Flowserve, inclus anterior in S&P 400.

In aceiasi zi, Federal Deposit Insurance Corporation a anuntat ca va facilita vanzarea operatiunilor bancare ale Wachovia catre Citigroup pentru 2,1 miliarde dolari si asumarea a unor datorii subordonate de 53 miliarde de dolari.

Au fost invinsi si ultimi stalpi bancari americani

Au fost invinsi si ultimi stalpi bancari americaniUltimul trimestru a adus ingenunchiat si ultimele patru banci de investitii de pe Wall Street. Lehman Brothers a cerut falimentul in 15 septembrie dupa ce initial nu a reusit sa-si gaseasca un cumparator, Merrill Lynch a acceptat sa fie preluata de Bank of America pentru a nu suferi aceiasi soarta, in 21 septembrie, Goldman Sachs si Morgan Stanley si-au schimbat statutul, de la banci de investitii la holding-uri financiare.

Schimbarea statutului le va permite ultimelor doua bancii sa-si creeze banci comerciale care le vor oferi posibilitatea de a prelua depozite, ce le vor ridica rezultatele financiare.

Actiunile Goldman Sachs au terminat luna in scadere cu 22%, iar trimestrul al treilea a dus o depreciere de 27% acestor titluri. Morgan Stanley si-a redus valoarea actiunilor cu 44% in septembrie.

Victime in ultimele trei luni au fost si Fannie Mae si Freddie Mac, preluate de catre guvernul american.

Nici cel mai mare aisgutator din SUA nu a scapat de problemele cauzate de criza creditelor. American International Group (AIG) a necesitat un ajutor financiar si o preluare de catre guvern de 80 miliarde de dolari pentru a nu intra in faliment. Aceste actiuni au incheiat cu 85% mai jos luna septembrie.

T3 a adus si invingatori

T3 a adus si invingatoriIn ciuda trendului descrescator al pietei – doar 65 din companiile incluse in S&P 500 au raportat aprecieri in septembrie si doar 178 au reusit sa incheie trimestrul in crestere – au existat actiuni care au avut performante exceptionale.

Actiunile asiguratorului MBIA s-au dublat in august dupa ce a afisat un profit net de 1,7 miliarde de dolari in al doilea trimestru si venituri operationale de 229 milioane de dolari.

Un alt invingator este producatorul de chip-uri de memorie SanDisk care a urcat circa 40% in 17 septembrie dupa ce a respins oferta de preluare de 5,8 miliarde de dolari din partea Samsung. Actiunile SanDisk au incheiat ultima luna in crestere cu 35%.

Rohm & Haas este un alt invingator al trimestrului al treilea. In data de 10 iulie, Dow Chemical a anuntat ca va cumpara rivalul Rohm & Haas pentru 18,8 miliarde dolari, inclusiv datoriile de 3,5 miliarde dolari in datorii. Titlurile Rohm Haas a incheiat septembrie in crestere cu 51%. Se asteapta ca Dow Chemical sa finalizeze preluarea la inceputul anului urmator.