5 / 9

Falimentul Lehman Brothers primul pas din drumul spre varful crizei

15 septembrie va ramane in istoria Wall-Street-ului pentru multa vreme. Atunci, America a socat piata financiara internationala cu vestile ce au fost urmate de caderea burselor si prabusirea unor mari gigantici economici.

Bank of America a acceptat sa cumpere banca Merrill Lynch pentru circa 50 de miliarde dolari, ca sa evite o accentuare a crizei, iar Lehman Brothers a invocat Capitolul 11 de protectie impotriva falimentului.

Falimentul reprezinta sfarsitul acestei institutii, vechi de 158 de ani, care a reusit sa treaca peste cele doua razboaie mondiale sau peste colapsul fondului de investitii Long-Term Capital Management, insa nu a putut face fata crizei creditelor.

Falimentul Lehman Brothers este de departe cel mai mare din istoria SUA, institutia detinand active totale de peste sase ori mai mari decat cele ale companiei de telecomunicatii WorldCom, care a solicitat protectie fata de creditori in 2002 si ocupa locul al doilea in ierarhie.

Pietele de capital au cazut puternic, ca reactie la planul Lehman Brothers de a-si suspenda operatiunile de tranzactionare. BVB nu a fost ferita de efecte, ci din contra, avea “cea mai socanta sedinta din istoria moderna a bursei”. Scaderile au fost dramatice, pana la minimele ultimelor 45 de luni.

Si pietele internationale de capital au resimtit din plin socul falimentului bancii de investitii Lehman Brothers, bursele europene si asiatice afisand deprecieri masive, pe fondul eforturilor mai multor banci centrale de a mentine increderea investitorilor, prin injectii masive de capital, scrie presa internationala.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri