6 / 9

15-19 septembrie: 5 zile de soc

Dupa stirile dramatice si scaderile uluitoare ale burselor din intreaga lume, autoritatile americane intervin in calmarea situatiei.

Pe 17 septembrie, Banca centrala Americana a aprobat o operatiune de rascumparare a asiguratorului AIG, in valoare de 85 miliarde dolari, in urma careia guvernul american va deveni actionar majoritar al grupului, cu o detinere de 80%.

Decizia, anuntata la numai doua saptamani dupa ce Trezoreria a preluat companiile ipotecare cvasi-guvernamentale Fannie Mae si Freddie Mac, este cea mai radicala interventie in sectorul privat din istoria bancii centrale si are ca scop prevenirea unei crize financiare globale.

Ziua urmatoare, FED a luat decizia de a injecta 180 miliarde dolari in pietele financiare, in cadrul unei actiuni comune, impreuna cu alte banci centrale.

In tot acest timp, evolutia Bursei de la Bucuresti a stat sub semnul panicii, incertitudinii si volatilitatii. Scaderile au continuat, au fost atinse noi minime, iar neincrederea investitorilor autohtoni si iesirea celor straini era din ce in ce mai evidenta in vanzarile excesive si in volumele de tranzactionare.

Ziua de 19 septembrie parea ca a spulberat toata criza declansata luni, tot pesimismult si toata neincrederea afisata pana atunci. “O zi unica”, declara un broker. Trezoreria Americana a anuntat un plan de salvare a situatiei actuale, care a creat pe parcurs si mai multe controverse.

Optimismul investitorilor de pe pietele de capital s-a revigorat dupa ce investitorii au facut plasamente masive, in speranta ca guvernul american si bancile centrale principale pot sa puna capat crizei financiare mondiale.

La BVB, entuziasmul a fost maxim. Brokerii spuneau ca au fost reactii violente, asociate cu haos, nimeni nu stia ce face si la ce sa se astepte. Dupa ce, cu cateva sedinte inainte, se vorbea tot de haos, dar pe valori negative.

Indicii BVB au crescut cu 10-15 procente, iar multi emitenti au fost opriti din ascensiune doar de limita de variatie. Optimismul debordant parea sa fi lasat deoparte panica si efectele unei crize financiare fara precedent.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri