2 / 5

Brokerii: Decizia BVB de vineri a fost una pertinenta si normala

Adi Lupsan, director adjunct la Intercapital Invest, ne-a explicat ca decizia de vineri a executivilor Bursei de a prelungi predeschiderea a fost una pertinenta.

“Daca, teoretic, sedinta ar fi inceput am fi asistat doar la cateva minute de tranzactionare, deoarece ordinele de vanzare erau foarte multe, insa nimeni nu cumpara, si s-ar fi ajuns din nou la deprecieri maxime”, conchide Lupsan.

BVB a recurs la aceasta masura pentru protejarea investitorilor, datorita faptului ca piata nu se poate desfasura in conditii normale si s-ar fi creat o panica suplimentara care nu ar face decat sa accentueze situatia, spune Gabriel Necula, director de operatiuni la Prime Transaction.

“Cred ca a fost o decizie normala si plina de speranta pentru evitarea unui crah bursier. Scopul deciziei a fost calmarea pietei si limitarea proportiilor scaderilor panicarde”, continua acesta.

Georgiana Pacesila, asset manager la Confident Invest Bucuresti, a declarat, pentru Wall Street, ca fara decizia de vineri deznodamantul ar fi fost acelasi, diferenta constand intr-un numar mai mic de tranzactii.

“Vineri s-a conturat practic o atmosfera de priveghi”, considera specialistul Confident.

Decizia BVB de a mentine piata in starea de predeschidere i se pare justificata lui Gabriel Aldea (foto), responsabil Front Office la Intercapital Invest. Pe de o parte, daca piata ar fi fost deschisa de dimineata indicii probabil ar fi ajuns instantaneu la limita maxima de tranzactionare si ar fi fost necesara suspendarea tranzactiilor, explica brokerul.

Singura intrebare care se pune, considera Gabriel Aldea, este daca nu ar fi trebuit suspendata intreaga sedinta de tranzactionare, fara a se mai face fixing-ul, ceea ce ar fi insemnat ca indicii nu ar fi suferit astfel nicio scadere vineri. In aceasta situatie, ar fi fost dezavantajati in mod evident investitorii care aveau nevoie de lichiditati si doreau sa realizeze vanzari si vineri chiar si la -15%.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri