2 / 6

Companiile solide pot beneficia de aceasta criza

Un alt tip de castigatori de pe urma acestei crize sunt companiile pe care criza le-a prins intr-o situatie financiara solida si care isi pot permite sa inghita o parte a competitiei la un pret foarte scazut si sa se pozitioneze foarte bine pentru viitor.

„ Exista deja cazul Bank of America, care a preluat Merrill Lynch dupa ce aceasta ajunsese aproape de faliment, si nu ma indoiesc ca vor mai urma cazuri similare. Am putea asista la inversari de pozitii pe diverse piete, cum este cea auto, unde intr-o perioada de recesiune nu mai au castig de cauza cei care se focuseaza pe extinderea agresiva a cotei de piata, bazata mult pe indatorare, ci jucatorii care au ca principala prioritate soliditatea financiara”, crede Pandele.

De altfel, in general companiile si investitorii pe care criza i-a prins cu datorii putine si cu rezerve importante de bani pot avea de castigat, cu conditia sa stie sa profite de oportunitatile care apar.

„Va puteti imagina ce inseamna pentru o companie sa fi strans bani intr-un IPO la jumatatea anului 2007 si sa fii ramas in expectativa in privinta utilizarii acelor bani in perioada urmatoare. In unele cazuri, o asemenea situatie ar putea-o ajuta sa isi cumpere, efectiv, o cota de piata suplimentara de 5-10%, achizitionand companii rivale aflate acum la ananghie”, a mai spus analistul.

Ca exemple concrete ale castigatorilor din aceasta criza, Marius Pandele a exemplificat ascensiunea lui Warren Buffett pe primul loc in topul celor mai bogati oameni ai planetei, dar si anuntul recentei tranzactii prin care Metro a fost cumparata de o companie mult mai putin cunoscuta.

Grupul german Metro, cu operatiuni si in Romania, a ajuns sub controlul unei afaceri de familie veche de peste 250 de ani, Haniel.

La nivel general, vor exista si beneficii de alta natura. „Probabil sustinatorii curentului antiglobalizare isi ingroasa randurile in aceste vremuri, la fel adversarii liberalismului economic de tip american. Pe termen lung insa, in conditiile in care criza se va adanci, calitatea vietii - asa cum este ea inteleasa in zilele noastre - va fi afectata”, considera Alex Stoian.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri