'Problema pietei Deal pare sa fie o gluma proasta'

'Problema pietei Deal pare sa fie o gluma proasta'Deciziile privind transformarile din piata Deal au creat cele mai multe controverse in randul brokerilor. Consiliul Bursei a decis ca piata Deal sa functioneze si dupa inchiderea pietei Regular, iar valoarea minima admisa pentru efectuarea tranzactiilor negociate a fost coborata de la 700.000 lei la 200.000 lei. De asemenea, pentru tranzactiile in piata Deal se vor elimina limitele de variatie.

Aceste hotarari nu au fost bine primite de reprezentantii SSIF-urilor.

''Unele din deciziile anuntate sunt stranii si arata inca o data irelevanta pentru comunitatea pietei de capital a unora din membrii Consiliului Bursei, ridicand suspiciuni asupra modului in care se iau deciziile si pe ce temeiuri. Am inteles ca a fost un vot strans si mi s-ar parea interesant sa aud argumentatiile celor cel putin cinci membri care au votat pentru, la unele din deciziile de marti”, a declarat, pentru Wall-Street, Nicolae Ghergus, directorul general al Confident Invest.

Nici Vanguard nu sustine aceste decizii. Astfel, Andrei Ciubotaru, broker la acest SSIF, sustine ca deciziile se impotrivesc dorintei tuturor de a avea o piata echitabila si transparenta.

“Prin aceste masuri legate de piata Deal se diferentiaza doua piete, pentru aceleasi instrumente financiare. In acest fel se discrimineaza investitorii si este afectata functionarea normala a pietei”, a declarat acesta.

Despre problema pietei Deal, Nicolae Ghergus sustine ca “pare sa fie o gluma proasta sau o bataie de joc”.

"Teoria Pietei Deal in cazul sistemelor de tranzactionare tip 'order driven' este aceea ca investitorii mari, care doresc sa negocieze si sa tranzactioneze bilateral eludand cotatiile celorlalti participanti la piata, sunt 'penalizati' cu taxe mai mari impuse de BVB. Este, cu alte cuvinte, o incalcare a regulii celei mai bune executii, dar legala conform Codului BVB”, a declarat Ghergus.

Mai mult decat atat, el spune ca valoarea minima a tranzactiei Deal a fost aleasa astfel incat aceste ''intelegeri'' care evita piata Regular sa fie cat mai rare si cat mai putin relevante. Ori, in situatia in care valoarea este coborata la 200.000 de lei si se mai si reduce comisionul aferent acestor tranzactii, Deal-urile sunt incurajate si, cel mai periculos lucru, va scadea relevanta pietei Regular, cea care da preturile de referinta ale Bursei.

In ce priveste eliminarea referintei pe piata Deal, Ghergus o considera “o masura care frizeaza ilegalul si care va permite transferuri de pachete de actiuni legate de contracte paralele, si, tinand cont de aria de supraveghere a CNVM si BVB si de limita jurisdictiei acestora, in contextul in care majoritatea tranzactiilor efectuate de nerezidenti si de rezidenti in paradisuri fiscale se pot realiza pe Piata Deal, ma tem foarte tare ca BVB se poate transforma intr-o 'masina de spalat europeana', ne-a mai declarat directorul general al Confident.

In acest sens, Ghergus a mentionat ca Asociatia Brokerilor si membrii sai poarta discutii pentru convocarea unei Adunari Generale a BVB in vederea invalidarii in totalitate sau in parte a acestor Hotarari ale Consiliului BVB.

“Sper ca, in cazul in care demersul nu va fi dus la bun sfarsit, macar CNVM sa aiba o pozitie matura si sa respinga sau cel putin sa solicite revizuirea lor'', declara acesta.

Comentati deciziile BVB. Ce parere aveti despre noile hotarari ale Consiliului de Administratie a Bursei?

Tranzactiile mari se vor muta pe piata Deal

Tranzactiile mari se vor muta pe piata DealIn ce priveste masurile cu privire la piata Deal, Razvan Pasol, directorul general al Intercapital Invest (foto), sustine doar o parte dintre acestea.

“Sunt de acord cu principiul eliminarii limitei de variatie a pretului pentru tranzactiile Deal; o asemenea masura va incuraja tranzactiile mari ale clientilor institutionali”, a declarat Pasol, pentru Wall-Street.

Insa, managerul nu este de acord cu reducerea limitei minime de tranzactie pe acest segment de la 700.000 la 200 000 lei.

“O asemenea masura va duce la mutarea unei parti semnificative din tranzactiile de pe piata Regular pe piata Deal, cu efecte asupra eficientei pietei. In contextul eliminarii limitei de variatie a pretului pe piata Deal, valoarea minima a unei tranzactii ar trebui sa creasca, nu sa scada”, a mai explicat Pasol.

In schimb, Bogdan Mortu, broker la KD Capital Management, considera importante deciziile privind eliminarea limitei de variatie si reducerea sumei pentru care o tranzactie poate fi incadrata ca fiind una Deal.

“Practic, se urmareste traslatarea tranzactiilor mari de pe REGULAR pe DEAL, atenuand astfel efectul vanzarilor masive asupra preturilor din piata. Din pacate, aceasta masura nu este coroborata imediat cu masura de reducerea a comisioanelor percepute pietei DEAL, acesta fiind un punct de discutie pentru AGA Extraordinara a BVB din 26 noiembrie”, a explicat brokerul.

Extinderea limitei de variatie in situatii exceptionale, ambigua

Potrivit modificarilor operate, codul BVB prevede largirea limitei maxime de variatie, in situatii exceptionale, pana la +/- 40%, care se va face gradual, in trei etape. Astfel, in conditii deosebite de functionare a pietei, in perioada de predeschidere a pietei, se poate mari limita de variatie pana la +/- 25%. In conditiile in care nu exista un pret potential de deschidere, limitele de variatie se pot extinde la +/- 35%, si, ulterior, pana la +/- 40% fata de pretul de referinta.

Specialistii consultati de Wall-Street sustin ca "situatiile exceptionale" nu sunt clar enumerate si ca aceasta masura nu se potriveste cu ideea de piata transparenta si echilibrata.

Astfel, reprezentantul Vanguard, Andrei Ciubotaru, nu considera normale aceste decizii, firma facand deja o adresa catre CNVM, prin care isi exprima dezacordul.

“In ce priveste extinderea limitei de variatie, bursa nu are cum sa stie daca se poate forma alt pret la -25%. Orice ordin care depaseste limita de tranzactionare este anulat definitiv si se intoarce la intermediar. Acele situatii exceptionale vor fi la discretia Consiliului Bursei, ceea ce nu este normal. Trebuie sa existe o limita foarte clara: ori este o limita de tranzactionare, ori nu este deloc”, a declarat Ciubotaru.

Nicolae Ghergus, directorul Confident Invest, nu s-a aratat foarte incantat de aceste decizii.

“Cat priveste largirea tunelului de variatie pana la valori de 40%, am senzatia ca e o decizie luata de oameni picati in piata romaneasca de cativa ani, timp in care am avut o bruma de lichiditate, ori de oameni carora li s-a facut dor de tranzactiile ‘avion’ de dinainte de 2000, in care nu existau limite pe pietele romanesti si in care majoritatea investitorilor erau spectatori, ridicand picioarele sau lasand capul jos pentru a se feri de intraday-urile ce treceau prin ''tuneluri'' mai mari chiar si de 100% din valoarea pretului”, ne-a declarat acesta.

“Principiile sunt simple si le aplica toate pietele emergente, lipsite de lichiditate. Rusia a suspendat acum doua saptamani cel putin trei zile la rand sedintele de tranzactionare si nu am auzit sa-si schimbe regulile. In fapt, regula tunelului de +/-15% a fost gandita si mai mult, a functionat multi ani, si pentru cresteri si pentru scaderi. Nu vreau sa vad din nou piata romaneasca ajungand la nivelul din '98 sau daca ne indreptam intr-acolo, mai bine sa scoatem direct serverul din priza sau sa 'inghetam' preturile, ca in Pakistan”, a continuat Nicolae Ghergus.

Nici Razvan Pasol nu este clarificat in legatura cu situatiile exceptionale si cu modul in care se va aplica aceasta masura.

“Mi-as fi dorit ca toate masurile adoptate recent de Consiliul BVB sa fi fost discutate in piata inainte de adoptarea lor”, sustine managerul Intercapital Invest.

Care sunt singurele masuri salutare

Care sunt singurele masuri salutareTot in sedinta de marti, consiliul Bursei a modificat nivelul de alerta pentru scaderea valorii indicelui BET de la -10%, la -8%. O alta masura adoptata de BVB vizavi de indicele BET este calcularea acestuia doar pe baza simbolurilor din componenta acestuia care sunt disponibile la tranzactionare.

Consiliul BVB a mai hotarat eliminarea limitei de variatie pentru actiunile listate la categoria internationala, pentru corelarea cu fluctuatiile inregistrate pe piata originara, cat si pentru instrumentele financiare pentru care se estimeaza un impact semnificativ al modificarilor de ordin legislativ, fiscal, sau al altor decizii adoptate de autoritati.

“Este vorba despre niste masuri tehnice care se pare ca au ca scop stabilizarea situatiei la bursa. Consideram ca acestea ar trebui sa fie sustinute si cu alte tipuri de masuri, care sa atraga interesul investitorilor spre piata romaneasca de capital. Ar fi oportuna deschiderea unor sesiuni de consultari intre factorii de decizie ai pietei de capital, pe aceasta tema a indetificarii de solutii pentru redresarea bursei”, a declarat, pentru Wall-Street, Silviu Enache, managerul KD Capital Management (foto).

In ce priveste modificarea nivelul de alerta pentru scaderea valorii indicelui BET de la -10% la -8%, Pasol o considera o masura rezonabila.

“Masura este rezonabila, tinand cont de situatiile recente de pe piata de capital locala si de pe pietele internationale”, a declarat acesta.

De asemenea, si eliminarea limitei de variatie pentru actiunile de la categoria international este o decizie binevenita, in opinia sa. “Aceasta este normala. Nu se poate ca un emitent listat la Viena sa scada cu 20%, iar la Bucuresti scaderea sa fie limitata la 15%”, a conchis Razvan Pasol.

Si Silviu Enache considera decizia drept binevenita, in cederea corelarii cu celelalte piete externe.

“Ca sa fiu obiectiv, trebuie sa mentionez ca scaderea limitei de alerta la 8%, excluderea din compozitia indicelui a actiunilor netranzactionate si aplicarea aceleiasi limite de variatie la scoietatile listate prin pass-porting ca pe piata principala pe care sunt tranzactionate, sunt masuri salutare, desi nu erau stringente”, a mai spus Nicolae Ghergus, directorul Confident.