1 / 5

'Problema pietei Deal pare sa fie o gluma proasta'

Deciziile privind transformarile din piata Deal au creat cele mai multe controverse in randul brokerilor. Consiliul Bursei a decis ca piata Deal sa functioneze si dupa inchiderea pietei Regular, iar valoarea minima admisa pentru efectuarea tranzactiilor negociate a fost coborata de la 700.000 lei la 200.000 lei. De asemenea, pentru tranzactiile in piata Deal se vor elimina limitele de variatie.

Aceste hotarari nu au fost bine primite de reprezentantii SSIF-urilor.

''Unele din deciziile anuntate sunt stranii si arata inca o data irelevanta pentru comunitatea pietei de capital a unora din membrii Consiliului Bursei, ridicand suspiciuni asupra modului in care se iau deciziile si pe ce temeiuri. Am inteles ca a fost un vot strans si mi s-ar parea interesant sa aud argumentatiile celor cel putin cinci membri care au votat pentru, la unele din deciziile de marti”, a declarat, pentru Wall-Street, Nicolae Ghergus, directorul general al Confident Invest.

Nici Vanguard nu sustine aceste decizii. Astfel, Andrei Ciubotaru, broker la acest SSIF, sustine ca deciziile se impotrivesc dorintei tuturor de a avea o piata echitabila si transparenta.

“Prin aceste masuri legate de piata Deal se diferentiaza doua piete, pentru aceleasi instrumente financiare. In acest fel se discrimineaza investitorii si este afectata functionarea normala a pietei”, a declarat acesta.

Despre problema pietei Deal, Nicolae Ghergus sustine ca “pare sa fie o gluma proasta sau o bataie de joc”.

"Teoria Pietei Deal in cazul sistemelor de tranzactionare tip 'order driven' este aceea ca investitorii mari, care doresc sa negocieze si sa tranzactioneze bilateral eludand cotatiile celorlalti participanti la piata, sunt 'penalizati' cu taxe mai mari impuse de BVB. Este, cu alte cuvinte, o incalcare a regulii celei mai bune executii, dar legala conform Codului BVB”, a declarat Ghergus.

Mai mult decat atat, el spune ca valoarea minima a tranzactiei Deal a fost aleasa astfel incat aceste ''intelegeri'' care evita piata Regular sa fie cat mai rare si cat mai putin relevante. Ori, in situatia in care valoarea este coborata la 200.000 de lei si se mai si reduce comisionul aferent acestor tranzactii, Deal-urile sunt incurajate si, cel mai periculos lucru, va scadea relevanta pietei Regular, cea care da preturile de referinta ale Bursei.

In ce priveste eliminarea referintei pe piata Deal, Ghergus o considera “o masura care frizeaza ilegalul si care va permite transferuri de pachete de actiuni legate de contracte paralele, si, tinand cont de aria de supraveghere a CNVM si BVB si de limita jurisdictiei acestora, in contextul in care majoritatea tranzactiilor efectuate de nerezidenti si de rezidenti in paradisuri fiscale se pot realiza pe Piata Deal, ma tem foarte tare ca BVB se poate transforma intr-o 'masina de spalat europeana', ne-a mai declarat directorul general al Confident.

In acest sens, Ghergus a mentionat ca Asociatia Brokerilor si membrii sai poarta discutii pentru convocarea unei Adunari Generale a BVB in vederea invalidarii in totalitate sau in parte a acestor Hotarari ale Consiliului BVB.

“Sper ca, in cazul in care demersul nu va fi dus la bun sfarsit, macar CNVM sa aiba o pozitie matura si sa respinga sau cel putin sa solicite revizuirea lor'', declara acesta.

Comentati deciziile BVB. Ce parere aveti despre noile hotarari ale Consiliului de Administratie a Bursei?

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri