Analiza tehnica da semnale negative

Analiza tehnica da semnale negativeChiar daca analiza, fie ea tehnica sau fundamentala, nu mai este primordiala in acest moment pentru majoritatea investitorilor, analistii inca urmaresc anumiti indicatori.

Astfel, Iulian Panait, presedintele KTD Invest, a declarat, pentru Wall-Street, ca in momentul de fata apeleaza doar la indicatori de trend.

"Nu sunt interesat de analize tip Elliott Wave, Gann sau Fibonnacci. Iar indicatorii de trend la care faceam referire, cel putin in prezent ofera doar indicatii negative atat pe termen scurt, cat si mediu. Ce-i drept insa aceste indicatii se pot schimba de la o zi la alta si oricand poate apare un semnal de cumparare. La momentul la care vorbim insa nu am nici un semnal de cumparare pe indici”, a explicat Panait.

Gabriel Aldea, directorul departamentului Front Office al Intercapital Invest, ne-a explicat ca, desi din punct de vedere fundamental multe companii sunt foarte atractive daca tinem cont de preturile la care se tranzactioneaza, din punct de vedere tehnic nu exista semnale ca pentru o inversare a trendului descendent al pietei.

"Scaderile masive consemnate saptamanile trecute indica o supravanzare pe majoritatea actiunilor autohtone, fiind de asteptat un rebound pentru urmatoarea perioada, cu atat mai mult cu cat la inceputul lunii noiembrie sunt asteptate rezultatele financiare pentru majoritatea emitentilor listati la BVB”, a mai spus Aldea.

Ponderea AT in deciziile investitionale este mai redusa

Ponderea AT in deciziile investitionale este mai redusaIulian Panait este de parere ca cei mai multi investitori care tranzactioneaza pe piata derivatelor apeleaza in principal la analiza tehnica.

"Cat priveste piata spot, aici tranzactiile sunt din ce in ce mai reduse ca valoare, iar ponderea analizei tehnice in luarea deciziilor este probabil mai redusa”, sustine analistul.

Florin Turcas, consultant la IFB Finwest a explicat ca pe piata din capital din Statele Unite ale Americii de cateva saptamani se joaca numai pe semnale tehnice. „La noi, nu mai sunt prezenti decat investitorii care vand...”, sustine Turcas.

O pondere insemnata dintre investitorii prezenti in piata in aceasta perioada vizeaza investitii pe termen scurt sau chiar foarte scurt. "Multi dintre acestia tin seama de semnalele date de analiza tehnica. Acest lucru nu inseamna ca toate semnalele receptionate de catre investitori care folosesc analiza tehnica sunt corecte, mai ales in perioada actuala in care volatilitatile cotatiilor sunt extreme si latura emotionala are o pondere importanta in decizia investitorilor”, crede Gabriel Aldea.

"Indicatorii tehnici sunt la maxime absolute, semnal de supra-vanzare”, a mai spus reprezentantul IFB.

In acest moment, atat semnalele venite din economia reala, cat si de pe piata de capital sunt negative. "Este insa o situatie temporara pentru ca la un moment dat, intoarcerea pietei se va face in contextul unor informatii negative ce vin din economia reala, inclusiv la nivelul indicatorilor macroeconomici. In acel moment semnalele date inclusiv de analiza tehnica vor fi pozitive”, crede Aldea.

In sens invers, intoarcerea de anul trecut a trendului pietei noastre de capital s-a produs intr-un moment in care semnalele venite din economia reala erau foarte bune.

"Trebuie sa avem in vedere ca semnalele venite din economia reala vin cu o anumita intarziere fata de cele din piata de capital”, a mai explicat acesta.

Dupa scaderile dramatice, mai exista praguri suport pe indici?

Dupa scaderile dramatice, mai exista praguri suport pe indici?Teoretic, pragurile suport exista, desi scaderile dramatice nu au mai tinut cont de niciun nivel de rezistenta. Practic insa, analiza axata pe niveluri de suport nu este relevanta in aceste momente.

"In Romania, la momentul actual, nu putem vorbi de praguri de suport. Un prag de suport este practic o zona de pret in care (din diverse motive) se acumuleaza ordine importante de cumparare. Noi nu avem acum cumparatori importanti in piata, asa ca vanzatorii pot practic impinge preturile oriunde. Asadar, parerea mea este ca o analiza axata pe niveluri de suport nu este relevanta in actuala conjunctura a BVB”, a declarat Iulian Panait.

Psihologic, pragurile tehnice pot fi la fiecare mie de puncte. "Dar mare valoare nu mai au, pentru ca redresarea nu va veni decat atunci cand vor aparea vesti mondiale favorabile. Vor avea insa relevanta pragurile anterioare atunci cand va incepe relansarea”, a explicat Florin Turcas.

Gabriel Aldea sustine ca suporturile exista pe BET-FI, ele fiind reprezentate de zone de maxim sau de minim temporare in perioade din trecut.

"Din punct de vedere tehnic, pe BET-FI avem un suport la nivelul de 9.500 puncte, iar in masura in care acesta va fi spart in jos urmatorul suport va fi la 8.700 puncte. In situatia in care trendul descendent se va prelungi o perioada mai lunga, o zona suport foarte puternica va fi la nivelul de 6.000 puncte”, a conchis acesta.

Ce este analiza tehnica?

Ce este analiza tehnica?Analiza tehnica (AT) reprezinta studiul trecutului actiunilor sau altor instrumente financiare in vederea prezicerii trendurilor urmatoare si a luarii deciziilor de investitii. Analiza tehnica se foloseste de grafice si are la baza faptul ca pretul unui instrument financiar se poate inscrie pe un trend ascendent, descendent sau lateral.

De obicei, AT este destinata participantilor la piata care isi fixeaza tinte de castig pe termen scurt-mediu, asumandu-si corespunzator un risc mai ridicat. Cei care utilizeaza acest tip de analiza speculeaza in general comportamentul operatorilor de pe piata, utilizand grafice de pret pe baza carora estimeaza cea mai probabila evolutie a pretului in viitor. Analiza tehnica se bazeaza foarte mult, in prognozarea evolutiilor pietei si a titlurilor precum si fundamentarea deciziilor de investitii, pe graficele evolutiei indicatorilor.

Analiza tehnica face abstractie de situatia financiara a companiei, fiind frecvente cazuri in care se pot obtine castiguri pe actiunea unei societati care inregistreaza pierderi.

Analiza tehnica si cea fundamentala nu trebuie privite ca excluzandu-se una pe cealalta. Spre exemplu, un investitor care prefera analiza fundamentala poate utiliza analiza tehnica pentru a-si optimiza momentul intrarii/iesirii de pe o actiune; la fel, pentru un jucator care foloseste preponderent analiza tehnica exista momente in care graficele nu indica un trend clar, situatie in care se pot utiliza criterii ajutatoare care tin de situatia financiara (perspectiva dividendelor, rezultatele financiare), determinand astfel cea mai probabila evolutie a pretului.

In AT se folosesc o serie de indicatori care arata si estimeaza evolutia generala a unui titlu sau a pietei.