Pretul petrolului si criza financiara globala

Pretul petrolului si criza financiara globalaAnalistii internationali care prognozau ca petrolul va ajunge in cursul acestui an la pretul de 200 de dolari sunt de parere acum ca “aurul negru” poate ajunge si la 50 dolari/baril in 2008 in contextul unei recesiuni globale.

Perioada in care pretul petrolului a atins nivelul maxim in cursul anului trecut a coincis si cu perioada in care majoritatea pietelor de capital au atins noi maxime. De atunci, aurul negru a pierdut circa 45% din pret, in timp ce deprecierile inregistrate de pietele de capital internationale ajung si la 75%, cum este in cazul Bursei de Valori Bucuresti.

“Probabil ca rezultatele pe ultimul trimestru vor fi afectate de scaderea agresiva a pretului petrolului, insa pentru trimestrul al treilea rezultatele pot sa fie bune”, ne-a declarat Paul Brendea (foto), analist financiar la Prime Transaction.

Conoco Philips a raportat pentru T3 2008 un profit cu 41% mai mare decat in perioada similara din 2007, din divizia de extragere si prelucrare, tocmai ca urmare a cresterii explozive a pretului in vara acestui an. Insa Conoco nu este singura companie internationala. Prin invingatorii crizei se numara OMV, Shell si Chevron.

“Evident, scaderile foarte puternice din ultima luna vot afecta rezultatele din al patrulea trimestru, insa ramane de vazut in ce masura”, continua el.

Dubla lovitura pentru companiile energetice listate la BVB?

Dubla lovitura pentru companiile energetice listate la BVB?Se poate spune ca societatile din sectorul energetic listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au primit o dubla lovitura, atat din zona crizei financiare si a deprecierilor provocate pe pietele de capital, cat si din partea scaderii pretului petrolului.

Daniela Turcas, analist financiar la IFB Finwest, este de parere ca efectele evolutiilor nefavorabile din pietele financiare internationale se reflecta intr-o buna masura si asupra tendintelor recente ale cotatiei petrolului si implict asupra companiilor din sectorul energetic.

“Pe langa reducerea costului petrolului si scaderile de la BVB, mai exista si volatilitatea de pe piata valutara si accesul mai greoi la finantare, care afecteaza companiile din sectorul energetic. Ultimele doua lovituri sunt valabile pentru toate sectoarele economice”, continua Brendea.

In cazul companiilor cu un grad mare de indatorare si mai ales cu o dependenta ridicata fata de datoriile financiare, criza creditelor si scadere pretului la petrol sunt intr-adevar lovituri, considera Marius Pandele, head of research la Vanguard.

“Datorii mari are Rompetrol Rafinare, insa scaderea pretului petrolului o avantajeaza, deci nu se poate pune problema unei lovituri duble. Petrom, pe de alta parte, e dezavantajata de scadere cotatiei petrolului, dar are un grad foarte redus de indatorare si este foarte putin dependenta de credite bancare”, explica Pandele.

El afirma ca in privinta companiilor ce presteaza servicii in domeniul energetic, foraj, constructie si intretinere a instalatiilor, acestea probabil nu vor fi influentate de scaderea pretului petrolului decat in cazul in care acestea ii va aduce pe clienti in situatia de a nu mai putea aloca bani pentru investitii. “Iar acest lucru s-ar putea intampla de-abia peste un an-doi, daca lucrurile continua in aceeasi directie”, spune analistul Vanguard.

Pandele concluzioneaza ca nu se poate spune ca actiunile energetice au primit o dubla lovitura din partea crizei financiare si din partea reducerii costului la petrol, insa numai din cauza particularitatilor fiecareia.

Petrom, cea mai afectata de scaderea pretului aurului negru

Singura companie listata la BVB care are activitati in domeniul extractiei de petrol este Petrom (SNP). Evident, ea este cea mai afectata, explica Pandele, fapt care se va vedea probabil in rezultatele financiare pe ultimul trimestru al anului.

Asa cum in prima jumatate a lui 2008 cresterea pretului la petrol a adus companiei un profit-record se 1,66 miliarde lei (457 mil. euro), scaderea costului va duce la o diminuare importanta a rezultatelor financiare.

“Nu trebuie insa sa uitam ca este vorba de o companie care nu doar extrage petrol, ci si il prelucreaza si il vinde, asa ca rezultatele scaderii pretului nu vor fi atat de spectaculoase precum scadere costului la petrol in sine”, explica specialistul Vanguard.

In afara de SNP, scadere cotatiei “aurului negru” va avea influenta, cel mai probabil, si asupra altor doua companii, Conpet (COTE), care transporta petrol prin reteaua sa de conducte, si Transgaz (TGN).

Un efect indirect asupra Trangaz creat de pretul petrolului este scaderea cotatilor gazelor naturale, dar consecintele urmeaza sa se resimta in ceva timp.

“Tinand cont de faptul ca avem de a face cu o activitate reglementata, iar modificarea tarifelor e decisa de ANRE, exista chiar posibilitatea ca Trangaz sa nu fie influentata deloc, sau chiar sa fie influentata in sens pozitiv, macar pe termen scurt, daca pretul gazelor va scadea – avand ca rezultat o majorare a consumului, iar tarifele de transport raman aceleasi”, subliniaza reprezentantul Vanguard.

Rompetrol Rafinare (RRC) nu numai ca nu a fost dezavantajata de scaderea pretului petrolui, dar chiar a primit o nesperata gura de oxigen cu aceasta ocazie, declara Pandele. Pretul materiei prime a scazut cu aproape jumatate, in timp ce pretul produselor finite a avut o scadere mai redusa, de unde rezulta un profit la care putini se asteptau.

Pe termen scurt, vanzarile companiilor nu vor fi afectate semnificativ

Pe termen scurt, vanzarile companiilor nu vor fi afectate semnificativ“Preturile la pompa nu sunt corelate in aval in raport cu trendul ascendent al cotatiei petrolului. Este unul din motivele pentru care, pe termen scurt, consideram ca nu vor fi afectate semnificativ veniturile din vanzari ale acestor companii”, declara Daniela Turcas.

Din punctul de vedere al prognozele manageriale ale rezultatelor nete ale companiilor din sector versus rezultatele comunicate la nivelul primului semestru al anului, ea crede ca bugetele pentru anul acesta au sanse mari sa fie realizate si chiar depasite.

“Este greu de spus, atat in cazul Petrom, cat si in cazul Rompetrol Rafinare, daca scaderea pretului petrolului va duce la scaderea vanzarilor sau ea va fi compensata de cresterea cererii”, opineaza Marius Pandele.

Scaderea cotatiei petrolului, un efect pozitiv al crizei financiare

Scaderea cotatiei petrolului, un efect pozitiv al crizei financiareIntr-un ton optimist, scaderile recente ale pretului petrolului contureaza perspectiva “reasezarii in matca” si refacerea pe termen lung, pe alte nivele, a macroechilibrelor. “In aceasta viziune am putea incadra tendinta ca fiind un efect pozitiv al crizei financiare”, spune Turcas.

Este dificil de estimat in ce masura vom asista la o stabilizare pe termen scurt a aurului negru in marja de 50-60 dolari/baril. “Insa vedem un an 2009 in continuare afectat de criza”, conchide specialista IFB Finwest.

“Nu stiu daca exista exista efecte secundare pozitive intr-o criza financiara. Evident, sunt oameni care castiga sau domenii care beneficiaza de efectele crizei. Dar cred ca acestea sunt doar stari temporare, intr-un final toata lumea resimte efectele negative”, explica Paul Brendea.

Scaderea petrului petrolului este un efect indirect al crizei financiare, afirma Pandele. Petrolul este resursa prima care sta la baza economiei actuale si orice contractare a economiei duce la o scadere a pretului acestuia.

“Este greu de spus daca este neaparat un efect secundar pozitiv, economia Romaniei este ajutata, deocamdata, de acest fapt, pentru ca diminueaza rata inflatiei”, declara Marius Pandele.

Cat timp economiile mari ale lumii se indreapta catre recesiune, pretul petrolului mai are potential de scadere, considera el. “Sa nu uitam ca in urma cu cativa ani pretul era de 20 de dolari pe baril, in conditii macroeconomice mult mai bune decat in prezent, si cu o cerere de petrol in crestere. Recesiunea economica inseamna si scaderea cererii de petrol, iar pretul nu mai poate fi facut de vanzatori, ci de cumparatori”, afirma analistul Vanguard.