Legatura intre bursa si publicul consumator este indirecta

Legatura intre bursa si publicul consumator este indirectaConsumatorul - o piesa importanta in angrenajul cresterii economice din ultimii ani - traieste inca clipe de glorie la noi. “Privit de la distanta, intr-o zi de weekend, in orice hypermarket din Bucuresti, pare socant ca delirul cumparaturilor de tot felul continua nestingherit, cel putin la fel ca in trecut. Pentru Consumator , toate chinurile, framantarile si ingrijorarile crizei sunt inca departe”, a declarat, pentru Wall-Street, Alex Stoian, partener in cadrul proiectului Prognosis.ro.

Acesta sustine ca mai aproape de el este acum exemplul (similar prin inadecvarea la realitate) oferit recent de oameni politici ai zilelor noastre, “tentativa de a dinamita bugetul pe 2009, incarcandu-l cu povara unor cresteri salariale pe care nu si le mai poate permite in actualul context. Mai este nevoie de timp pentru ca iminenta si apoi materialitatea acestei crize sa fie resimtita”, a mai spus acesta.

Marius Pandele, Head of Research la Vanguard, considera ca publicul consumator ar putea fi afectat de scaderile foarte mari ale bursei daca societatile listate la BVB ar manifesta un grad mai mare de dependenta fata de finantarea prin intermediul pietei de capital.

“Intr-o astfel de situatie, companiile ar avea probleme mari de finantare, care s-ar rasfrange si asupra consumatorilor, mai devreme sau mai tarziu, mai ales ca acestia sunt si angajati ai firmelor aflate in dificultate”, a mai spus Pandele.

In acelasi timp, insa, perspectivele pentru moneda nationala nu sunt pozitive. Astfel, Ovidiu Fer, analist la Wood&Coompany, sustine ca acest lucru va atrage repercusiuni si asupra consumului, in special a bunurilor de import.

“Mai mult, cred ca expansiunea creditului de consum se va tempera. Una peste alta deci, cred ca ‘publicul consmator’ va avea de suferit. Insa asta are legatura cu problemele din economia romaneasca si nu neaparat cu scaderile de la bursa”, a explicat Ovidiu Fer.

Impactul scaderilor bursei va fi redus pentru cei neimplicati

Impactul scaderilor bursei va fi redus pentru cei neimplicatiChiar daca scaderile bursei au adus piata la niveluri din anii 2003-2004 si preturile la cotatii minime istorice, specialistii sustin ca nu va exista un impact puternic la nivel general, deoarece bursa nu este o sursa importanta de finantare pentru companii si pentru economie.

“Nu vad influente directe majore asupra publicului consumator. In Romania, piata de capital nu este o sursa importanta de finantare pentru economie, iar numarul investitorilor la bursa este redus. Desigur, scaderile accentuate ale bursei sporesc incertitudinile legate de climatul financiar si economic general al tarii; punctual, anumite companii ce utilizau piata de capital pentru finantare (sau valoarea la bursa ca reper pentru finantare prin credite) pot fi afectate”, a declarat, pentru Wall-Street, Razvan Pasol (fofo), managerul Intercapital Invest.

In situatia concreta a Romaniei, putem vorbi despre un impact al scaderilor, insa unul destul de redus si mai degraba indirect.

“Dupa cum s-a putut vedea la inceputul anului, cand am asistat la o serie de IPO-uri si mai ales de manifestari ale intentiei de listare la Bursa, piata de capital devenise o varianta luata in calcul de un numar destul de mare de companii. Multe dintre acele companii, care isi faceau planuri de listare pentru a atrage banii necesari dezvoltarii, ar putea avea probleme de finantare, in conditiile in care creditele si obligatiunile au devenit, de asemenea, mult mai scumpe si mai greu de accesat. Problemele respective se vor reflecta, evident, si asupra angajatilor lor, care fac parte din publicul consumator”, a explicat Pandele.

In general insa, publicul consumator nu e afectat direct de scaderile bursiere, a mai spus acesta. “Factorul care influenteaza atat bursa, cat si publicul consumator este criza economica internationala, care in curand va deveni si locala, nu numai internationala. De fapt, a devenit deja. Este la inceput”, crede reprezentantul Vanguard.

Specialistii asteapta un declin major al pietei imobiliare

Specialistii asteapta un declin major al pietei imobiliareDaca Bursa a fost prima afectata de criza financiara mondiala, nici celelalte domenii nu vor fi ocolite, chiar daca efectele de-abia acum incep sa fie vizibile.

Analistul de la Wood, Ovidiu Fer, este de parere ca cele mai afectate segmente vor fi cel bancar, imobiliar si de retail.

Sectorul imobiliar pare ca este asteptat sa aiba un declin major, cauzat de turbulentele internationale.

“Avand in spate si o importanta componenta speculativa, pare unul dintre sectoarele candidate la categoria ‘efecte dramatice’. Este de asteptat o precipitare in a valorifica aceste resurse, pentru ca vorbim de o zona in care acum stau blocate sume uriase de bani, care pot constitui raspunsul la cererea acuta de lichiditati. Efectul acestui ‘sell-off imobiliar’ poate fi dramatic, dar, intr-un anumit sens, pozitiv”, a explicat Alex Stoian.

Destul de legat de acesta este si sectorul constructiilor (unul din motoarele cresterii noastre in ultima vreme), dar si industriile de bunuri de folosinta indelungata si serviciile conexe.

“Acestea sunt insa doar unele dintre punctele in care criza poate deveni vizibila; in realitate interdependentele dintre sectoarele economice vor face ca aceasta sa se manifeste metastatic, intinzandu-se rapid in toate directiile”, a mai spus Stoian.

Propagarea crizei va afecta intreaga economie

Propagarea crizei va afecta intreaga economieEfectele crizei nu vor inceta sa se resimta din ce in ce mai acut, iar prognozele si previziunile specialistilor nu sunt deloc optimiste.
Razvan Pasol face diferenta intre doua fenomene globale care afecteaza Romania indirect: criza financiara si o posibila incetinire economica sau chiar recesiune.

“Criza financiara afecteaza Romania prin scaderile de la bursa si reducerea surselor de finantare catre Romania, iar incetinirea economica/recesiunea duce la reducerea exporturilor companiilor romanesti si la scaderea volumului investitiilor directe in Romania, de exemplu”, a declarat managerul Intercapital.

Toate aceste fenomene, impreuna cu o serie de masuri deplasate luate de autoritati in preajma alegerilor, vor afecta economia Romaniei si in mod direct.

“Prin urmare, la fel ca toata lumea, ma astept la o scadere a cresterii economice in 2009 in tara noastra. Aceasta va afecta majoritatea sectoarelor economice, cu consecinte directe asupra cresterii si profitabilitatii companiilor, veniturilor si nivelului de trai al populatiei etc. Desi nu ma astept la un scenariu catastrofal in tara noastra, este normal sa luam in calcul faptul ca Romania nu poate ramane neafectata de contextul global”, a mai spus acesta.

La nivel macroeconomic, Marius Pandele estimeaza dezechilibre ale somajului, scaderea nivelului de trai, inflatia, cresterea deficitelor, deprecierea leului.

“Somajul si inflatia nu coexista, in mod normal, insa la noi vor avea loc bine mersi amandoua. Sa nu uitam ca a mai existat o asemenea situatie, in anii 90. Somajul va veni din sectorul privat, iar inflatia din cel de stat. Statul va sfarsi probabil prin a mari salariile bugetarilor cu 50%, ca nota de plata a viitorului partid principal de guvernamant catre alegatorii pe care ii va cumpara cu promisiunile pe care le face acum. Indiferent care va fi acel partid. Lucru care va mari simtitor inflatia”, a explicat analistul.

Acesta este de parere ca dezechilibrele economice create si de criza economica globala, si de aceste masuri populiste, vor fi decontate de sectorul privat, unde firmele vor fi nevoite sa isi restranga activitatea si sa concedieze angajati, de unde va rezulta somajul. “Mai mult, e de asteptat ca o parte din muncitorii plecati peste granite sa se intoarca si sa mareasca oferta de forta de munca, ducand la o accentuare a somajului. Pot parea previziuni apocaliptice, insa ma astept sa se adevereasca”, a conchis Pandele.

Bursa romaneasca, barometru al economiei?

Bursa romaneasca, barometru al economiei?Intr-un stat matur, piata de capital este considerata barometrul economiei. O parte din specialistii consultati de Wall-Street sustin teoria ca scaderile bursei anticipeaza evolutii negative ale economiei, pe termen mediu si lung.

“Da, in general bursa este un barometru foarte bun al economiei si anticipeaza cu evolutia economiei. Nu neaparat, insa corelarea este perfecta. Adica prabusirea din piata nu inseamna ca si economia se va prabusi”, sustine Ovidiu Fer.

Dar, per ansamlu, previziunile in cazul economiei tarii noastre sunt destul de negative.

“ Cred ca vom asista la o incetinire foarte puternica si am vazut deja previziuni de crestere economica de circa 3% pentru 2009. Moneda nationala cred ca va avea cel mai mult de suferit in urmatoarele 6-12 luni, desi pe TS este posibil ca ea sa fie sustinuta de banii trimis acasa si de un eventual suport din partea BNR”, a mai explicat analistul.

Teoria conform careia scaderile masive ale bursei anticipeaza evolutii economice mai slabe este sustinuta si de Alex Stoian.

“In mod cert, o lectie pe care ne-a dat-o bursa din Romania e legata de faptul ca ea a reactionat sincron cu celelalte burse din lume. Scaderi masive la bursa au inceput in momentul in care emitentii nostri raportau rezultate exceptionale si obiective indraznete de dezvoltare. Celor mai sceptici, bursa le-a demonstrat ca nu suntem singuri pe lume. Daca va exista o evolutie economica negativa la nivel mondial, ea nu poate ocoli Romania”, a declarat acesta.

Nici Marius Pandele nu este mai optimist in ce priveste evolutiile macro ale tarii noastre in 2009, dar nu sustine ideea ca bursa a anticipat acest lucru.
“Bursa a mai scazut cu procente mari in 2006 si 2007, dar si-a revenit singura, fara sa aiba probleme intreaga economie. Acum motivul este altul pentru scaderile bursiere, si acel motiv a provocat si criza economica ale carei inceputuri le simtim deja in Romania”, a completat analistul-sef de la Vanguard.

Cand vom vedea varful crizei financiare?

Cand vom vedea varful crizei financiare?In ce priveste anticiparea unui “varf” al crizei financiare mondiale, specialistii sunt usor reticenti si pesimisti. Sfarsitul nu se apropie, vor mai exista turbulente si scaderi pe pietele de capital.

“Mai sunt inca destul de multe foduri care trebuie sa isi lichideze pozitiile din cauza clientilor care isi cer banii inapoi. Multe dintre acestea chiar se vor inchide. Cred ca vor mai putea fi scaderi puternice pe burse cauzate de vesti negative venite in special din SUA si de inchideri de fonduri sau reduceri masive si fortate de pozitii”, a mai declarat Ovidiu Fer (foto).

Dar, in acelasi timp, analistul crede ca nu vom asista la alte falimente. “Cred ca guvernele au inteles amploarea problemelor si nu vor mai lasa nicio institutie de credit (cel putin niciuna majora) sa dea faliment”, a continuat acesta.

Nici Razvan Pasol nu este foarte optimist privind pietele de capital globale, asteptand si in 2009 vremuri dificile, inclusiv la BVB.

“In ceea ce priveste o recesiune la nivel global, este posibil sa vedem cel putin 2-3 trimestre de scadere economica, insa ramane de vazut care va fi durata exacta si ce zone/tari vor fi cel mai afectate”, a mai spus managerul.

Reprezentantul Vanguard estimeaza ca situatia va ajunge intr-un punct critic, unde se va mentine ceva timp, de acolo incepand sa se indrepte lucrurile.

“Probabil nu am ajuns inca acolo. Romania ar putea sa isi revina inainte de a ajunge intr-o situatie dezastruoasa, daca si economia mondiala isi revine pana atunci. Daca apucam sa intram intr-o perioada de recesiune economica va fi foarte greu, pentru ca va trebui sa reconstruim increderea investitorilor straini in tara noastra. Am ajunge practic in aceeasi situatie de la sfarsitul anilor 90, cand am fost la un pas de incapacitate de plata pentru ca nimeni nu mai avea incredere sa ne imprumute bani”, sustine Pandele.

Semnale alarmante continua sa vina din multe zone, lucru care conduce la perpetuarea starii de nervozitate din piata.

“In logica economica fireasca, aceste semnale nu pot fi singulare si disparate – ele se vor inmulti si accentua in perioada urmatoare, varful crizei fiind astfel departe. In momentul in care vorbim de scaderi de pana la 80-90% pe indicii din Romania, la scara istorica putem spune ca - strict din punct de vedere al statisticilor bursiere - suntem aproape de varful crizei”, a declarat Alex Stoian.

Rezultate partiale ale „Sentimentului Investitorilor si Expertilor” din luna octombrie indica faptul ca aproximativ jumatate din investitori au portofoliile „inghetate” – isi vor pastra actiunile, indiferent de cat vor mai scadea acestea, asteptand reluarea cresterilor, conform datelor furnizate de Prognosis.ro “Sunt acei investitori care au luat in piept prabusirea bursei de la Bucuresti, care s-au „imunizat” la scaderi. Vazand aceste cifre, bottomul nu pare foarte departe”, a mai spus Stoian.

Economia romaneasca nu va intra in recesiune

Criza nu este inca, tehnic vorbind, o recesiune. Intr-o acceptiune mai larga, aceasta se recunoaste printr-o perioada prelungita in care consumul si productia scad, somajul si inflatia cresc, veniturile se prabusesc. Asa cum toti acesti factori s-au sustinut si autoalimentat in imprimarea cresterii economice, tot ei se pot angrena impreuna in griparea sistemului economic, crede reprezentantul Prognosis.ro

“Mai important decat un raspuns exact la intrebarea ‘intram sau nu in recesiune?’ este cum se pregateste Romania pentru aceasta eventualitate. E o varianta care trebuie luata obligatoriu in calcul pentru ca acest scenariu, inca putin plauzibil, trebuie sa prinda viitorul guvern cu lectiile facute”, a aconshis Stoian.

Niciunul din specialistii consultati nu se asteapta la recesiune, cel putin nu anul viitor. Ovidiu Fer crede ca ar putea fi o incetinire puternica a economiei romanesti, in niciun caz o recesiune.

“Se discuta despre crestere economica de 5-6%, in nici un caz despre recesiune. In alte tari insa, recesiunea deja bate la usa. In mod normal, ar trebui ca pana in momentul in care am ajunge noi la recesiune pietele internationale sa isi revina suficient incat sa ne ajute sa evitam aceasta situatie. Va fi insa nevoie sa stim sa ne pazim de ispita de a considera ca daca avem crestere economica in continuare suntem ocoliti de orice fel de probleme. Cresterea economica pe care probabil o vom avea in 2009 va fi mai mult din inertie, si vom vedea ca si daca economia creste tot putem sa avem probleme. Recesiunea nu este o cauza pentru somaj, inflatie sau deficite macroeconomice mari, ci este o urmare a acestora, asa ca mai degraba trebuie sa evitam dezechilibrele decat sa spunem ca nu suntem in recesiune, asa ca putem sa ne simtim linistiti si sa facem abuzuri. Daca in 2009 inertia ne-ar putea duce la deal, s-ar putea ca in 2010 sau 2011 efectul ei sa se stinga si sa incepem sa alunecam”, crede Marius Pandele.