1 / 8

Legatura intre bursa si publicul consumator este indirecta

Consumatorul - o piesa importanta in angrenajul cresterii economice din ultimii ani - traieste inca clipe de glorie la noi. “Privit de la distanta, intr-o zi de weekend, in orice hypermarket din Bucuresti, pare socant ca delirul cumparaturilor de tot felul continua nestingherit, cel putin la fel ca in trecut. Pentru Consumator , toate chinurile, framantarile si ingrijorarile crizei sunt inca departe”, a declarat, pentru Wall-Street, Alex Stoian, partener in cadrul proiectului Prognosis.ro.

Acesta sustine ca mai aproape de el este acum exemplul (similar prin inadecvarea la realitate) oferit recent de oameni politici ai zilelor noastre, “tentativa de a dinamita bugetul pe 2009, incarcandu-l cu povara unor cresteri salariale pe care nu si le mai poate permite in actualul context. Mai este nevoie de timp pentru ca iminenta si apoi materialitatea acestei crize sa fie resimtita”, a mai spus acesta.

Marius Pandele, Head of Research la Vanguard, considera ca publicul consumator ar putea fi afectat de scaderile foarte mari ale bursei daca societatile listate la BVB ar manifesta un grad mai mare de dependenta fata de finantarea prin intermediul pietei de capital.

“Intr-o astfel de situatie, companiile ar avea probleme mari de finantare, care s-ar rasfrange si asupra consumatorilor, mai devreme sau mai tarziu, mai ales ca acestia sunt si angajati ai firmelor aflate in dificultate”, a mai spus Pandele.

In acelasi timp, insa, perspectivele pentru moneda nationala nu sunt pozitive. Astfel, Ovidiu Fer, analist la Wood&Coompany, sustine ca acest lucru va atrage repercusiuni si asupra consumului, in special a bunurilor de import.

“Mai mult, cred ca expansiunea creditului de consum se va tempera. Una peste alta deci, cred ca ‘publicul consmator’ va avea de suferit. Insa asta are legatura cu problemele din economia romaneasca si nu neaparat cu scaderile de la bursa”, a explicat Ovidiu Fer.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri