1 / 7

Ce inseamna sa faci investment banking pe Wall-Street

De aproape un an, Tony Romani lucreaza la Freeman&Co., LLC, o firma din industria de investment banking americana.

“Investment banking este un domeniu vast, dar nu foarte complicat. Se bazeaza pe intelegerea rolului pe care capitalul financiar il joaca in cadrul fiecarei companii si aplicarea unor solutii potrivite pentru fiecare client. Relatiile acumulate de-a lungul anilor au un rol major in investment banking. Grupul in care lucrez eu se ocupa de ‘Mergers and Acquisitions’ (n.r. - fuziuni si achizitii)”, ne-a explicat Toni A. Romani.

E un adevar general acceptat ca bancherii de investitii au rolul cel mai proeminent pe Wall Street, desi in ultimii ani firmele de private equity si fondurile de risc (hedge funds) au castigat in proeminenta, insa acestea sunt mai degraba clientii bancherilor decat partenerii lor.

”Institutia la care lucrez se ocupa in mod aproape exclusiv de fuziuni si achizitii intre institutii financiare. Iar in lumina evenimentelor de pe pietele financiare, acest lucru inseamna ca suntem direct afectati, si pozitiv, si negativ in acelasi timp. Unii dintre clientii nostri au renuntat la tranzactiile planificate pentru perioada urmatoare, altii pur si simplu nu mai exista”, explica bancherul.

Totusi, prin faptul ca firma nu e listata la bursa si nu ofera decat servicii de consiliere, inseamna ca nu e dependenta de valoarea actiunilor, de pietele de credit ori de pierderile provenite din sectorul imobiliar.

“In plus, datorita faptului ca suntem foarte specializati si recunoscuti pe segmentele pe care actionam si pentru ca suntem o firma mica prin comparatie, avem o agilitate si o structura a costurilor care ne permite sa ne miscam mult mai repede decat multi dintre competitorii nostri mai mari”, spune Romani.

Desi valoarea minima a onorariului pe care firma Freeman&Co il accepta pentru o tranzactie incheiata a fost ridicata de curand la 1 milion de dolari, Romani recunoaste ca foarte rar este implicat in tranzactii foarte mari sau de rasunet. "Cu alte cuvinte, suntem sub radar si servim practic segmentul de clienti de mijloc, atat intern - in Statele Unite, cat si in tranzactii transfrontaliere generate de biroul nostru de la Londra", adauga Toni A. Romani.

Piata de investment banking din Statele Unite este uriasa - aproximativ 7.000 de fonduri de risc, circa 2.000 de firme de private equity, 3.000 de manageri de fonduri mutuale, 500 de companii de asigurari si cateva mii de firme de brokeraj, pe langa multe altele. “Nu am inclus aici cele 6.000 de banci comerciale din Statele Unite intrucat nu servim acel segment”, a mai spus acesta.

Ce inseamna cu adevarat criza de pe Wall Street

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri