Cresterile recente se bazeaza pe optimismul investitorilor

Cresterile recente se bazeaza pe optimismul investitorilorIn ultimele sedinte, cele doua companii au avut evolutii in aceeasi tendinta cu piata, desi volumele si amploarea scaderilor sau cresterilor le-au situat printre favoritii sedintelor.

Astfel, din 28 octombrie, o data cu cresterile per ansamblu ale bursei, cele doua companii au inregistrat sedinte consecutive de aprecieri aproape de limita maxima admisa. Exceptie au facut sedintele din 5 si 6 noiembrie, cand AZO si AMO au suferit corectii, in ton cu tendinta pietei. Specialistii consultati de Wall-Street au explicat ca aceste aprecieri au fost sustinute de asteptarile optimiste pe care le au investitorii in legatura cu rezultatele financiare ce urmeaza a fi raportate.

„Cresterile recente ale celor doua titluri sunt date de acelasi factor care a sustinut avansul lor in luna mai - perspectivele bune privind profitabilitatea pe termen mediu. Astfel, pentru trimestrul trei asteptarile privind rezultatele raportate sunt cel putin la nivelul celor din prima jumatate a anului, avand in vedere continuarea trendului ascendent al cotatiei ureei in perioada august-septembrie”, a declarat, pentru Wall-Street, Raluca Filip, analist financiar Confident Invest.

In acelasi timp, subevaluarea relativa a celor doua companii in comparatie cu emitenti similari din Europa a facut posibila aceasta crestere, sustine Vlad Doruc, analist la Vanguard.

„Daca analizam multiplii de evaluare ai celor doua companii (PER, P/S, P/BV, EV/EBITDA si EV/Sales) se observa ca absolut toti acesti indicatori au valori subunitare, ceea ce inseamna ca aceste societati au un potential ridicat de apreciere. Spre exemplu, multiplul PER calculat pentru cei doi emitenti este cuprins intre 0.8-0.9, ceea ce reprezinta mult mai putin decat media calculata pentru ceilalti emitenti din Europa (13.9). Totodata, EV/EBITDA calculat pentru cele doua societati se situeaza la 0.76 (AMO) si 0.48 (AZO), ceea ce face aceste titluri atractive prin comparatie cu media de 3.7 obtinuta la nivel european”, a explicat Vlad Doruc.

Companiile au beneficiat de scaderea pretului ureei

Companiile au beneficiat de scaderea pretului ureeiRezultatele din 2008 ale celor doi producatori de ingrasaminte au fost de-a dreptul spectaculoase, ei beneficiind din plin de conjunctura favorabila de pe piata ingrasamintelor si a ureei.

Azomures, cel mai mare producator de ingrasaminte din tara, a afisat in primele sase luni ale anului un profit net de 132,23 milioane de lei (36 milioane de euro), dupa pierderile inregistrate in intervalul similar din 2007, pe fondul cresterii afacerilor cu 55%. In prima jumatate a anului trecut, AZO inregistrase pierderi de 6,13 milioane de lei.

Cel mai mare producator de uree din Romania, Amonil Slobozia, a obtinut in primele sase luni un profit net de 21,27 milioane de lei (5,8 milioane de euro), pe fondul cresterii de 23 de ori a veniturilor din exploatare. In primul semestru al anului trecut AMO inregistrase pierderi de 7,14 milioane de lei.

„Scaderea pretului ureei s-a accentuat de-abia in octombrie (in urma scaderilor generalizate pe toate pietele financiare, au scazut si cotatiile pe pietele de marfuri), astfel incat sunt toate sansele ca rezultatele pe trimestrul al treilea sa fie tot foarte bune. Dar asta tot nu justifica agresivitatea cu care s-a intrat la cumparare, ceea ce ma face sa cred in doua scenarii: (1) cel mai probabil, un investitor sau un grup de investitori cu forta financiara a acumulat actiuni la orice pret si (2) avand in vedere volatilitatea din trecut, a fost suficienta o revenire mai semnificativa a cursului ca sa-i antreneze pe micii investitori la cumparare, in dorinta de a „prinde piata”, ceea ce a produs un efect de bulgare de zapada. E posibila si o combinare intre cele doua”, a declarat Paul Brendea, analist la Prime Transaction.

”Legatura dintre pretul ureei si cursul bursier este una indirecta, influenta fiind manifestata prin intermediul profitabilitatii companiei, care a influentat cursul bursier din moment ce rezultatele afisate la finele primului trimestru si la jumatatea anului au fost foarte bune”, crede Vlad Doruc.

Cel mai probabil, investitorii sunt entuziasti in asteptarea unor rezultate bune pentru primele luni ale anului. Brendea sustine ca rezultatele din acest an sunt conjuncturale, fiind posibil ca aceste conditii favorabile din piata ingrasamintelor sa nu fie permanente.

„Mai mult, trebuie sa fim atenti si la pretul gazelor naturale. Evolutiile titlurilor AZO si AMO sunt atipice si tocmai de aceea greu de explicat”, a mai spus analistul Prime Transaction.

Datele emitentilor indica un potential mare de apreciere

Datele emitentilor indica un potential mare de apreciereEfectele crizei financiare se resimt din ce in ce mai puternic in majoritatea sectoarelor din economia tarii. Totusi, analistii sustin ca acesti emitenti sunt mai putin expusi riscurilor si beneficiaza de un potential mare de crestere.

„Intr-o perioada in care efectele crizei financiare asupra profitabilitatii diferitelor sectoare sunt judecate cu atentie, avantajele acestor companii sunt completate de expunerea redusa in acest sens. Desi nu absente, efectele acesteia vor fi limitate. Cererea va fi diminuata ca urmare a dificultatilor in asigurarea finantarii, insa ascensiunea in acest an a pretului ureei a fost data de cresterea suprafetelor cultivate cu cereale, situatie improbabil sa se schimbe ca urmare a crizei economice”, sustine Raluca Filip, analistul Confident Invest.

Nivelul la care se afla acum multiplii de evaluare indica un potential de apreciere urias, cursurile celor doi emitenti in general si cursul actiunilor AZO in special putand inregistra cresteri spectaculoase pana la de 2-3 ori nivelul actual pana la aparitia unei perioade de consolidare, crede Vald Doruc.

„Un aspect pe care nu trebuie sa il scapam din vedere este faptul ca investitorii care au avut expunere in ultima saptamana pe aceste titluri ar putea sa isi marcheze profiturile, ceea ce ar putea duce la o schimbare de trend. De altfel, investitorii trebuie sa ia in considerare volatilitatea ridicata a acestor titluri cand isi propun sa le achizitioneze, intelegand totodata ca riscul la care se expun este ridicat”, a mai explicat acesta.

Desi rezultatele la noua luni vor fi probabil foarte bune (mai ales in cazul Azomures), este posibil ca in ultimul trimestru rata de crestere a profitabilitatii sa se diminueze in conditiile in care pretul ingrasamintelor ar putea inregistra o corectie in perioada urmatoare.

„In aceasta situatie, marja de profit s-ar putea mentine in cazul in care preturile la materii prime (gaz metan) se vor diminua. Incepand cu luna septembrie, pretul la uree (FOB Marea Neagra) a inregistrat o corectie serioasa de la 803 USD/tona la 280 USD/tona, insa deocamdata se afla peste pretul de la inceputul anului de 256 USD/tona. Desi exista posibilitatea unor corectii ale preturilor la marfuri pana la sfarsitul anului in conditiile in care multi investitori vor iesi probabil de pe aceste piete, preferand sa detina pozitii cash pana la momentul stabilizarii pietelor, cele doua societati vor raporta probabil rezultate anuale greu de depasit si chiar de atins in anii urmatori”, a mai declarat analistul Vanguard.

Analistii asteapta rezultate bune ale emitentilor

Analistii asteapta rezultate bune ale emitentilorAtat Azomures, cat si Amonil isi vor raporta rezultatele financiare pe primele noua luni ale anului pe 14, la sfarsitul acestei saptamani. Analistii consultati de Wall-Street se asteapta la rezultate bune.

„Personal, consider ca rezultatele celor doi emitenti vor fi bune dat fiind faptul ca in acest an au beneficiat de conjunctura favorabila de pe piata internationala a ingrasamintelor”, ne-a declarat Vlad Doruc.

Si Paul Brendea se asteapta la rezultate bune, chiar daca am putea asista la o usoara incetinire a ritmului de crestere.

„Sfidand matematica, sunt 50% sanse de crestere puternica, 50% sanse de scadere, 50% sanse de stagnare. Estimarea aceasta este valabila pentru toata piata, avand in vedere starea de incertitudine de pe pietele internationale, cu atat mai mult ea este valabila la actiuni atipice ca AZO si AMO”, a explicat acesta.

In acelasi timp, conjunctura favorabila de pe piata ingrasamintelor nu va continua in mod obligatoriu si pe termen lung.

„Avansul profitului celor doi producatori de ingrasaminte pe fondul cresterii pretului de vanzare este un avantaj la acest moment, dar nu si pe termen lung cand o redimensionare a ofertei este de asteptat. Acest lucru se va reflecta probabil si in cresterea cotatiei celor doua titluri”, a conchis Raluca Filip.