Brokerii: Piata de capital romaneasca nu va fi afectata pe termen scurt

Brokerii: Piata de capital romaneasca nu va fi afectata pe termen scurtAgentia de rating Fitch a coborat ratingurile Romaniei pentru credite pe termen lung in valuta, de la “BBB” la “BB+”, si pentru credite pe termen lung in lei, de la “BBB+”’ la “BBB-“.

Scaderea ratingului reflecta ingrijorarile analistilor agentiei de evaluare financiara cu privire la cadrul de politica macroeconomica a Romaniei si abilitatea tarii de a evita o criza economica si financiara "severa", explica Fitch.

Specialistii consultati de Wall Street sunt de parere ca in preturile scazute ale actiuni erau incluse si astfel de evenimente si ca cea de-a doua retrogadare nu a avut niciun efect in sedinta bursiera de ieri.

La finalul lunii octombrie cand S&P a anuntat retrogradarea Romaniei, indicii bursieri au inchis ziua de tranzactionare cu pierderi importante. Indicele societatilor de investitii (SIF), BET-FI si cel al companiilor energetice, BET-NG, au suferit atunci cele mai mari deprecieri, de 9,81%, respectiv 10,95%.

In schimb, ieri, euforia de cumparare a investitorilor nu a fost atinsa de vestile venite din partea agentiei Fitch,indicii incheiind ziua cu cresteri importante.

Piata de capital nu va fi afectata de cea de-a doua retrogadare a ratinguluid e tara si de catre Fitch, ne-a declarat Andrei Ciubotaru, broker la Vanguard.

“In teorie, piata de capital ar fi trebuit sa se comporte la fel ca in cazul celeilate decizii de retrogradare, dar investitorii au reactionat neutru, cresterile evoluand in aceleasi conditii ca si cele anterioare”, explica Marcel Murgoci, direct de operatiuni la EstInvest.

El considera ca avand in vedere faptul ca in regiune exista tari cu indicatori economici mai slabi decat cei ai Romaniei, iar ratingul acestora nu a fost schimbat, analistii nu mai au aceiasi incredere in aceste reevaluari ale agentiilor.

Gabriel Aldea, responsabil Front Office la Intercapital, este de parere ca desi pe termen scurt efectul a fost insesizabil, pe termen mediu reducerea de rating se poate concretiza printr-o reducere a intrarilor de capital strain, inclusiv la BVB.

“Reducerea ratingului de tara de catre Fitch este in linie cu modificarea de rating a S&P, iar indiscutabil aceste decizii vor avea impact in special asupra investitorilor straini, care considera ratingul un reper investitional important”, continua el.

Cotatiile TGN si TEL, neafectate de ratingurile agentiilor

Cotatiile TGN si TEL, neafectate de ratingurile agentiilorDupa reducerea ratingului de tara de catre S&P , cele mai importante companii au suferit o “soarta” asemanatoare. Printre cele listate la bursa de la Bucuresti se afla Transelectrica (TEL), Trangaz (TGN) si Rompetrol Rafinare, parte a The Rompetrol Group – retrogradata de catre Fitch.

In ziua in care Fitch a decis coborarea perspectivei rating-ului pentru Rompetrol Group, actiunile RRC au suferit o pierdere de 14,71%, sugerand o ingrijorare a investitorilor care tranzactioneaza aceste titluri, in conditiile in care compania are nevoie permanenta de credite pentru a-si continua activitatea.

Titlurile Transgaz si Transelectrica au avut o evolutie contrara in ziua reducerii perspectivelor de catre S&P, inregistrand cresteri de 3,06%, respectiv 9,71%.

Ciubotaru afirma ca se asteapta ca Fitch sa ia decizii asemanatoare in cazul TGN si TEL, ceea ce nu va afecta investitorii romani insa companiile vor putea contracta mai greu finantare straina.

“Avand in vedere scaderile masive din lunile septembrie si octombrie, putem considera ca informatiile cu privire la scaderea ratingului pentru cele trei companii erau intr-o anumita masura incluse in cotatiile din piata”, explica Aldea. Practic, iesirile nete de capital strain din luna precedenta au tinut seama, probabil, si de posibilitatea modificatii ratingurilor, declara el.

Strict referitor la companii, reducerea ratingului va afecta posibilitatea acestora de a accesa finantari la costuri reduce, cu efect asupra rezultatelor financiare pentru perioada urmatoare. “Privind in perspectiva, o inrautatire a rezultatelor financiare va avea impact atat asupra investitorilor autohtoni cat si a acelora straini”, considera reprezentantul Intercapital.

Murgoci este mai optimist spunand ca problemele create de ratingurile oferite de agentii companiilor americane care au anuntat pierderi record in cursul anului trecut au slabit increderea investitorilor institutionali in recomandarile acestora.

Indicii bursieri isi continua aprecierile importante

Indicii bursieri isi continua aprecierile importanteIndicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a crescut cu 6,13%, in timp ce indicele compozit, BET-C, a urcat cu 6,27.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare, a castigat 14,25%, investitorii realizand circa 40% din lichiditatea pietei reglementate pe simbolurile SIF-urilor.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 7,80, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a crescut cu 8,28.

Lichiditatea totala de la BVB s-a ridicat la valoarea de 41,8 milioane lei (11,1 milioane euro), din care segmentul Rasdaq a atras circa 3,44 milioane euro.

“In acest moment nu avem semnalele unei inversari de trend, ci mai degraba a unui rebound foarte puternic al pietei dupa scaderile masive din lunile anterioare. De asemenea, nu putem vorbi de o stabilizare a pietei in situatia mentinerii unei volatilitati foarte mari a cotatiilor”, continua Gabriel Aldea.

Actiunile Petrom (SNP) au atras cea mai mare lichiditate de 3,54 milioane lei (0,91 milioane euro), iar pretul lor a crescut cu 8,46%, in timp ce titlurile SIF4 - Muntenia s-au apreciat cu 13,28% in urma unor schimburi de 3,35 milioane lei.

Actiunile BRD SocGen (BRD) au crescut cu 9,25%, la pretul de 9,45 lei, pe o lichiditate de 3,08 milioane lei, in vreme ce tranzactiile cu actiuni SIF2 - Moldova au insumat 2,65 milioane lei, iar titlurile s-au apreciat cu 14,40%, pana la 0,715 lei.

Pretul titlurilor SIF3 - Transilvania a urcat cu 14,92%, ajungand la 0,362 lei, pe fondul unor schimburi de 2,49 milioane lei, iar actiunile SIF5 - Oltenia au atras o lichiditate de 2,38 milioane lei si s-au apreciat cu 14,38%, pana la 0,835 lei.

Schimburile cu actiuni SIF1 – Banat Crisana au totalizat 1,42 milioane lei, iar titlurile s-au apreciat cu 14,75%, pana la 0,70 lei, in timp ce Rompetrol Rafinare (RRC) a crescut cu 10,20%, la pretul de 0,027 lei, pe o lichiditate de 943.500 lei.

Reintoarcerea de trend nu va avea loc prea curand

Reintoarcerea de trend nu va avea loc prea curand“Ne apropriem de un pret la care piata il considera ca fiind echilibrat. Probabil ca va mai fi un pas pana la intoarcerea de trend datorita profitabilitatii emitentilor, dar acest lucru nu va avea loc de maine”, declara Murgoci.

El se mai asteapta la cateva zile cu corectii tehnice, dar sustine ca Bursa de indreapta spre o perioada de stabilitate.

Confirmarea unui posibil trend de crestere ar trebui s-o avem in prima parte a anului viitor, considera Aldea, in masura in care stirile negative din zona economiei reale nu se vor mai regasi si intr-o scadere a cotatiilor bursiere.

“Prezenta in piata intr-o masura semnificativa a speculatorilor lasa loc in primul rand unor volatilitati mari a cotatiilor. Pe termen foarte scurt acestia vor fi tentati sa marcheze o parte din profiturile inregistrate in ultima perioada. In masura in care acestia nu vor gasi o contrapondere importanta la cumparare este posibil sa asistam la miscari in sens invers celei de astazi (ieri, n.r.)”, apreciaza el.

Totusi, directia principala de evolutia a pietei in perioada urmatoare va depinde intr-o masura semnificativ, explica Aldea, de miscarile pietelor externe si de informatiile concrete cu privire la impactul recesiunii globale asupra principalelor economii ale lumii.

“Ma astept sa existe o analiza serioasa a rezultatelor companiilor straine in ultimul trimestru, investitorii concentrandu-se pe rezultatele din primul trimestru al urmatorului an, si am putea asista la miscari bruste care vor afecta si piata de capital romaneasca. Totusi stabilirea unui nou minim fata de cel atins in octombrie este foarte putin probabil”, apreciaza Andrei Ciubotaru.

El considera ca pe termen scurt perioada de cresteri va continua, dar aprecierile nu isi vor pastra din intensitatea ultimelor zile.