"Doua lucruri care nu se ating nu au cum sa se influenteze"

"Doua lucruri care nu se ating nu au cum sa se influenteze"Avand in vedere ca in momentul de fata piata este influentata in primul rand de contextul international, este greu de crezut ca alegerile vor avea un impact semnificativ asupra bursei, sustin specialistii consultati de Wall-Street.

Cel mult va exista o influenta marginala, data mai degraba de increderea in promisiunile electorale pe care le va face fiecare partid inainte de alegeri. Nu ma astept la surprize de proportii in ceea ce priveste rezultatul alegerilor, asa ca probabil nu vor exista nici influente asupra bursei. Toate cele trei partide mai importante care participa la alegeri vad piata de capital intr-un mod asemanator (din pacate nu prea au ochi pentru ea decat la nivel de declaratii), si este de asteptat ca lucrurile sa continue la fel ca si pana acum in privinta implicarii statului: greoi, fara tragere de inima si cu atitudinea ca se face o concesie cuiva”, a declarat Marius Pandele, Head of Research la Vanguard.

Silviu Enache, managerul firmei de brokeraj KD Capital Management, sustine ca datorita faptului ca efectele crizei actuale se simt la nivel mondial, deciziile sau orice fel de evenimente politice majore au impact macroeconomic crescut, mai ales asupra burselor.

“Sa nu uitam ca bursa este cel mai sensibil indicator al sanatatii unei economii, chiar si in Romania, Bursa a fost institutia care a dat semnalul crizei. Tot asa, daca evolutiile viitoare vor fi pozitive, ma astept ca primele semne in acest sens sa fie vizibile mai intai pe bursa”, a mai spus Enache.

“Doua lucruri care nu se ating in nici un fel nu au cum sa se influenteze unul pe celalalt. Nu as vrea sa spun vorbe mari, dar cred ca, in Romania, Bursa si, in ultima vreme, si o parte a economiei private sunt niste insule de relativa normalitate intr-un ocean de anormalitate, conectate mai mult la tarile civilizate din Vest decat la subiectele de interes locale”, a declarat Marius Pandele.

Vestile externe au un impact mai mare decat circul politic din tara

Pe de alta parte, aceste alegeri pot accentua starea de incertitudine a investititorilor din piata, cu privire la strategiile economice pe care noua guvernare le-ar putea adopta.

“Alegerile generale introduc un factor de incertitudine in perceptiile investitorilor cu privire la piata de capital, intrucat contribuie la cresterea riscurilor investitiilor. Incertitudinea cu privire la viitoarea formula de guvernare si la strategiile si politicile economice ce vor fi adoptate nu ii bucura pe investitori. Pe piata noastra de capital aceste influente nu au fost majore in trecut, insa, mai ales intr-o conjunctura negativa precum cea prezenta, alegerile vor contribui, intr-o anumita masura, la performantele negative pe piata (ma astept ca, nici anul acesta, influentele sa nu fie extrem de mari, ci cel mult moderate)”, a declarat, pentru Wall-Street, Razvan Pasol, managerul Intercapital Invest (foto).

Campania electorala nu a inclus in niciun fel categoria alegatorilor care investesc la bursa, care si-ar fi dorit sa vada, sa auda, sa citeasca cateva programe de sprijinire a pietei de capital.

“Probabil ca multi investitori pe parcursul campaniei au avut motive temeinice sa isi aminteasca zicala «tara arde si babele se piaptana». Sunt convins ca multi dintre alegatori si-ar fi dorit sa vada dezbateri concentrate pe problemele reale ale societatii, problemele economice fiind stringente pentru toata lumea”, este de parere Silviu Enache.

Au avut loc iesiri masive de capital din Romania, iar in acest moment toti investitorii asteapta ca banii iesiti sa se intoarca inapoi, pentru ca bursa sa aiba sanse sa urce din nou.

“In aceste conditii nu are de ce sa ne mire ca anunturile facute de oficialii americani sau vest-europeni misca piata cu 3-4 procente, in timp ce circul politic din propria tara trece pe langa urechile investitorilor. In perioadele in care piata era mai linistita la nivel international, sensibilitatea la stiri politice interne era si ea mult mai mare, pentru ca ele puteau fi cele care sa faca diferenta intre o tara si alta pentru fondurile de investitii cu expuneri in regiune”, crede Marius Pandele.

Criza financiara arma electorala a partidelor.

In ultima perioada, economia romaneasca in general a fost folosita ca arma electorala de toti politicienii, fara sa genereze insa si niste rezultate concrete in combaterea crizei economice in care ne afundam tot mai mult, spune Pandele.

“In dezbaterile de pana acum s-a vazut ca putini politicieni stapanesc macar la nivel minimal subtilitatile macroeconomiei, si e greu de crezut ca sunt mai multi care sa aiba habar ce inseamna bursa. Sa ne amintim ca in momentul in care se discuta in plenul Senatului, in 2005, aplicarea impozitului pe profitul din castiguri de pe piata de capital in functie de profitul intregului portofoliu si nu pe fiecare tranzactie, ministrul de Finante de atunci, Ionut Popescu, a fost infierat cu manie proletara de unii senatori, fiind acuzat ca sustine amendamentul respectiv doar pentru ca ar vrea sa plateasca mai tarziu impozitul pe propriul profit bursier. In aceste conditii, cum ar putea exista vreo influenta reciproca intre politica si bursa?”, se inteaba analistul-sef de la Vanguard.

In schimb, Silviu Enache este mult mai optimist in ce priveste masurile noilor alesi.

”Daca pana deunazi atat Guvernul, cat si Parlamentul participau la maratonul pomenilor electorale, acum atentia politicienilor care dovedesc responsabilitate s-a orientat spre generarea de masuri de protectie a economiei romanesti”, sustine acesta.

Managerul a mai remarcat ca principalul discurs al potentialilor prim-ministri s-a orientat cu precadere spre identificarea de solutii de combatere a efectelor crizei.

“Dupa alegeri, in cazul in care noul guvern va adopta un plan ambitios de redresare economica, adaptat la noile conjuncturi financiare internationale, sunt sanse mari ca piata de capital sa reactioneze pozitiv”, sustine Enache.

Scenariul unui guvern interesat de bursa este departe de realitate

Scenariul unui guvern interesat de bursa este departe de realitateIn cea mai fericita situatie la care putem spera acum, noua guvernare, oricare ar fi aceea, va manifesta un interes mai mare pentru bursa, decat cele din 1990 pana acum. Dar specialistii nu sunt foarte increzatori in aceasta ipoteza.

“Scenariul in care statul sprijina intr-o masura mai mare piata de capital este intotdeauna binevenit, insa ramane de vazut in ce masura acest lucru se va intampla incepand cu 2009”, spune Razvan Pasol.

Pandele nu vede in acest moment oameni politici care sa fie interesati de piata de capital in asemenea masura incat sa actioneze in vreun fel in sprijinul acesteia, daca ajung la guvern.

“Din afara acestuia sunt intotdeauna mai activi in sprijinul bursei, dar atunci cand ajung ministri ajung sa aiba alte prioritati. Daca un guvern liberal, care are in compozitia sa si oameni care inainte de a deveni ministri chiar au actionat in sprijinul pietei, nu a facut mare lucru in acest sens, la ce ne-am putea astepta de la partide sau politicieni care fac un motiv de mandrie din ideea proprietatii de stat sau dintr-un buget generos al asigurarilor sociale? Sincer, nu cred ca viitorul guvern va manifesta un interes mai mare asupra bursei, indiferent cine il va forma. Pentru a se intampla asa ceva, ar fi nevoie ca macar liderul unui partid politic sa fie interesat de acest subiect, ceea ce nu este cazul in prezent”, a explicat analistul.

Bursa a fost influentata mai mult de alegerile din SUA

Bursa a fost influentata mai mult de alegerile din SUAImediat dupa alegerea lui Obama ca presedinte al Statelor Unite ale Americii, pietele financiare au aratat impactul, prin confirmarea asteptarilor majoritatii si marcari de profituri.

Bursa romaneasca a fost influentata mai mult de alegerile din Statele Unite ale Americii decat va fi influentata de cele din tara noastra, sustine Marius Pandele.

“In mod teoretic, in perioade de acest fel, impactul cel mai mare asupra pretului se resimte dupa alegeri, dupa ce investitorii afla rezultatele, isi pot face o idee asupra politicii pe care o va urma viitorul guvern, si eventual pot sa anticipeze ce efecte va avea votul asupra actiunilor cotate la bursa. Iar acest impact poate duce preturile in sus sau in jos”, a explicat analistul-sef de la Vanguard.

Tot teoretic vorbind, inainte de alegeri poate exista un impact negativ asupra volumelor tranzactionate, atunci cand investitorii sunt in asteptare si sunt mai putin dispusi sa riste sa ia o pozitie in necunostinta de cauza.

“Repet insa, este vorba de ceva pur teoretic. La alegerile din Romania, mai mult ca sigur nu va exista un impact semnificativ asupra bursei”, a conchis Pandele.