BET-FI a pierdut 83%, iar capitalizarea s-a redus la jumatate

BET-FI a pierdut 83%, iar capitalizarea s-a redus la jumatateDesi ultima sedinta de tranzactionare din acest an a parut sa sfideze tot tabloul Bursei din 2008, calculele finale indica un an foarte slab, poate cel mai slab din istoria pietei de capital. Astfel, in 2008 indicii BET si BET-C au pierdut 70 de procente, in timp ce indicele financiar, BET-FI, s-a depreciat cu peste 83%.

Pierderi au fost adancite si mai mult in ultimele trei luni, mai ales din cauza evenimentelor nefaste ce au transformat luna octombrie in cea mai dramatica. La sfarsitul lunii septembrie, BET afisa o depreciere de 55%, BET-C pierdea 50% iar BET-FI se deprecia cu 66 de procente.

Capitalizarea Bursei de Valori Bucuresti s-a injumatatit de la inceputul acestui an, ajungand la 12,4 miliarde de euro, in scadere cu peste 52 de procente comparative cu prima zi de tranzactionare din 2008.

Principala cauza a acestor deprecieri este criza financiara, ale caror efecte au fost putin amplificate si de faptul ca BVB este o piata emergenta, ale carei tranzactii au fost sustinute in special de investitorii straini.

“Daca aceasta criza nu ar fi aparut, sau daca ar fi fost de o intensitate si de o durata mai mici, banii fondurilor de investitii straine plasati in Romania ar fi ramas in mare parte aici si, cel mai important, nu ne-ar mai fi amenintat acum si pe noi criza in aproape toate sectoarele economiei. Bineinteles ca efectele crizei au fost amplificate de tot ceea ce am enumerat si mai sus (preturi mari ale actiunilor, lichiditate redusa, vulnerabilitati la nivel macroeconomic). Acestea nu au fost insa motivul principal, ci doar factori care au inrautatit situatia. Cu criza economica si fara acesti factori piata ar fi scazut cu 50%, la fel ca in Polonia, Cehia si Ungaria. Cu acesti factori si fara criza economica nu ar fi scazut deloc. De altfel, toate aceste neajunsuri existau si in 2007, fara sa impiedice cresterea preturilor actiunilor”, a declarat, pentru Wall-Street, Marius Pandele, Head of Research la Vanguard.

Gabriel Necula, director adjunct de operatiuni la Prime Transaction, ne-a explicat ca, pe langa criza, sunt si o serie de alti factori care au amplificat scaderile.

“Criza financiara mondiala este principalul motiv pentru care am asistat la o asemenea desfasurare a evenimentelor pe piata noastra. Sigur ca avem si o serie de factori interni care au cauzat deprecierile excesive cum ar fi dezvoltarea precara a pietei, lipsa de sofisticare si absenta produselor necesare pe timp de scadere, lipsa investitorilor locali care sa absoarba iesirea investitorilor straini, lipsa lichiditatii datorata emitentilor putini si prezentei nesemnificative a investitorilor institutionali autohtoni si deterioararea imaginii Romaniei ca si tara emergenta in raport cu efectele crizei economice”, a explicat acesta.

Gabriel Aldea, broker la Intercapital Invest, considera ca scaderea dramatica a cotatiilor nu trebuie pusa numai pe seama crizei financiare internationale, acesta fiind insa elementul decisiv si cu importanta cea mai mare.

"Lipsa unor investitori institutionali autohtoni puternici in masura sa echilibreze balanta intre vanzatorii si cumparatorii de actiuni sau o cultura investitionala limitata a marii majoritati a investitorilor autohtoni care se rezuma la experienta pozitiva a evolutiei bursei noastre de dupa anul 2000 sunt alte cauze care au generat evolutia puternic negativa a bursei noastre. In acelasi timp ciclul lung de crestere consemnat de indicii pietei noastre si inceput inca din 2001 este un alt element favorizant, la care se adauga si faptul ca din punct de vedere fundamental multe companii evidentiau la jumatatea anului 2007 o puternica supraevaluare de pret", ne-a declarat acesta.

Sectorul financiar a fost cel mai afectat in 2008

Sectorul financiar a fost cel mai afectat in 2008Dintre emitentii cu cele mai mari deprecieri, primul loc in top este ocupat de compania Aerostar, care a pierdut 96,5 procente in 2008, urmat indeaproape de Broker Cluj, cu o depreciere de 96,3 procente.

“Cele mai mari scaderi, atat in cea de-a doua jumatate a anului cat si in ultimul trimestru, au venit de la TMK Artrom, Compa Sibiu si Alumil Rom Industry (cea din urma legata de domeniul constructiilor si, implicit, de imobiliare). Nu trebuie uitate nici companiile de la Rasdaq, dintre care foarte multe au inregistrat scaderi de 80-90% pe parcursul anului, dupa ce in 2007 erau recomandate de toata lumea”, a mai explicat Pandele.

Vedetele Bursei din prima parte a anului s-au depreciate foarte mult in a doua jumatate, Amonil afisand o scadere anuala de 83 procente iar Azomures de 16%.

Companiile de stat Transgaz si Transelectrica au pierdut 57 de procente fiecare in acest an, RRC a scazut cu 83% iar Petrom a pierdut 64 de procente.

“Sectorul cel mai afectat este cel financiar, cel care e asociat acestei crize. Vedem SIF-urile, bancile cu evolutii greu imaginabile, dar in fond ele sunt penalizate nu numai din cauza crizei ci si de aprecierile extrordinare argumentate de sperante pe care le-au avut in anii trecuti. Sectorul imobiliar care sta la baza crizei a fost si el supus unui presiuni de vanzare foarte mare. Sectorul constructiilor si cel industrial a urmat trendul firesc al deprecierilor, iar in momentul acesta asteptarile sunt ca fiecare domeniu economic sa fie afectat intr-o proportie mai mare sau mai mica”, sustine Gabriel Necula.

Sectorul financiar a afisat deprecieri smenificative, cauzate si de lispa increderii si de criza. Astfel, Banca Transilvania a pierdut peste 70 de procente in 2008 in timp ce BRD a scazut cu 69,6%.

"Desi scaderea puternica a cotatiilor actiunilor a fost un fenomen intalnit pentru marea majoritate a emitentilor, domeniile de activitate mai expuse au fost, prin prisma caracterului crizei mondiale, cel financiar si cel al constructiilor. Din randul acestora amintesc evolutia actiunilor SSIF Broker Cluj, a celor cinci Societati de Investitii Financiare sau a celor emise de Impact", explica Aldea.

Nici pentru Societatile de investitii financiare nu a fost cel mai bun an. Dintre acestea, SIF3 a pierdut cel mai mult, 88,37% in timp ce SIF4 afiseaza o pierdere de 73%. Celelalte trei companii au pierderi ce variaza in jurul a -85%.

“Cele mai mari deprecieri au venit, in general, din partea companiilor din domeniile financiar (mai putin bancile) si imobiliar, asa cum era si de asteptat. Spre sfarsitul anului, si-au facut aparitia in topul emitentilor cu cele mai slabe performante de la Bursa si cateva companii din industrie, mai ales dintre cele care au legatura, direct sau indirect, cu productia de autovehicule si utilaje”, explica Pandele.

Perioade fatidice inceputul anului si luna octombrie

Inca din prima parte a anului, Bursa a dat semne ca nu va mai continua evolutia cu care ne obisnuisem. Multi dintre investitori aveau portofoliile construite pentru investitii pe termen mediu, pregatiti de o noua crestere anuala, fireasca in opinia a 90% din piata.

“Scaderile consistente din primele luni ale anului i-au descumpanit si i-au contrariat. Cu toate acestea, opinia generala a ramas ca piata va reveni pe plus si ca la sfarsitul anului toate acele scaderi vor ramane istorie. De atunci insa au trecut multe luni, iar rezultatul il cunoastem cu totii. Daca se poate face o comparatie, investitorii de la BVB au patit ceea ce au patit rusii la inceputul celui de-al doilea razboi mondial, cand inainte sa isi dea seama ca sunt atacati si sa ia masuri, aveau o treime din tara invadata. La noi, pana sa isi dea seama investitorii ca piata se prabuseste, aveau deja o treime din portofoliu disparut”, explica Marius Pandele.

In luna octombrie a venit si lovitura de gratie pentru optimismul care inca mai exista la unii investitori si brokeri. A noua luna a anului a venit cu prabusiri ale cotatiilor si suspendari de tranzactionare, evenimente poate imposibil de imaginat.

“Daca in timpul verii erau sperante de revenire a pietei in a doua parte a anului, octombrie a adus vesti foarte proaste din Statele Unite, scaderi bursiere extreme in Romania si nu numai si, poate cel mai rau, a confirmat venirea crizei economice in tara noastra. Dupa luna octombrie nu s-a mai gasit nimeni care sa aiba o viziune pozitiva asupra pietei pe termen de un an-doi. Nici macar cele mai optimiste voci din piata nu se mai aventureaza acum sa spuna ca pe termen mediu (sase luni-un an) cotatiile vor creste”, a mai spus Pandele.

Am avut parte de doua scaderi majore, una in primavara si cea de-a doua in toamna odata cu falimentul Lehman Brothers.

“Daca dupa prima scadere asteptarile erau totusi unele pozitive, in momentul celui mai rasunator faliment din istoria financiara, piata a anticipat o criza economica globala de dimensiuni nemaintalnite. Aici s-au pierdut sperantele, criza a ajuns pe buzele tuturor, iar bursa a primit creditul ca a prevestit din nou ceea ce urmeaza sa se petreaca in economie”, sustine Necula.

Gabriel Aldea a declarat ca cele mai cumplite momente au fost in perioada septembrie-octombrie. "Atunci am consemnat sedinte de tranzactionare suspendate atat la nivelul pietei noastre cat si a celor din regiune. Elementul declansator a fost reprezentat de in atingerea unui punct culminant al crizei financiare globale, odata cu falimentul bancii americane de investitii Lehman Brothers si problemele financiare ale gigantilor Fannie Mae si Freddy Mac sau AIG", sustine acesta.

2008 - un an de referinta pentru BVB

2008 - un an de referinta pentru BVB“Am incheiat un an de referinta pe piata de capital. Este primul crah din istoria BVB si cred ca putem vorbi si de un an de cotitura al pietei de capital. Am asistat pe rand la daramarea unor mituri, la inselarea asteptarilor, la retragerea masiva a investitorilor straini, la valori inimaginabile ale companiilor si intr-un final la disparitia sperantei. S-a observat anul acesta ca modul in care s-a dezvoltat piata de capital pana acum nu este unul sustenabil si trebuie asezate bazele unei burse care intr-adevar sa serveasca scopului ei principal si nu doar celor care vor o imbogatire rapida si usoara”, sustine Gabriel Necula.

Primele semne ale propagrii crizei financiare si in sistemtul romanesc au fost anticipate de piata de capital inca din prima zi a anului, cand asa-numitul “efect de ianuarie” nu a mai reprezentat o traditie. Maximele istorice din vara lui 2007 s-au transformat rapid in minime, portofoliile investitorilor inregistrau deprecieri considerabile iar evenimentele istorice petrecute pe plan international intrat in istorie prin intensitate si importanta.

"Evolutia companiilor de la BVB in acest an ar putea fi caracterizata succint printr-o accentuare a trendului descendent inceput la jumatatea anului 2007, presarat cu perioade de panica si cu opriri succesive ale sedintelor de tranzactionare, o scaderea graduala a lichiditatii, volatilitati extreme si o corelatia puternica la nivel emotional cu evenimentele si stirile de pe pietele externe", considera Gabriel Aldea.

Bear Stearns, Merrill Lynch, AIG, Citigroup, Goldman Sachs si Morgan Stanley sunt cele mai importante nume salvate de guvernul American pe parcursul anilor. In acelasi timp, prabusirea Lehman Brothers, gigantul financiar de pe Wall-Street a fost punctual de maxima intensitate a acestui an, considerat de multi varful crizei.

Exista cateva evenimente importante petrecute pe plan international in anul 2008 ce vor intra in istorie prin intensitatea si importanta lor.

Marius Pandele caracterizeaza evolutia bursei din 2008 ca o lectie de investitii pentru toti cei care caracterizeaza pe piata de capital romaneasca.

”Una extrem de dureroasa pentru multi dintre noi, dar care am convingerea ca ne-a invatat multe lucruri. In primul rand, ne-a invatat ca nu exista cresteri vesnice la bursa. In al doilea rand, a demonstrat tuturor ca suntem foarte conectati la fluxurile internationale de capital si ca orice dereglare in acestea ne afecteaza puternic.

Chiar daca poate parea ca evolutia din ultimele 12 luni a Bursei este un aberanta, fara legatura cu realitatea, Marius Pandele combate aceasta teorie.

“Preturile foarte mari la care ajunsesera actiunile, lichiditatea extrem de scazuta care nu le-a permis celor ce aveau nevoie urgenta sa iasa din piata sa o faca fara sa doboare preturile, caracterul puternic speculativ al pietei, lipsita aproape complet de investitori pe termen lung, fragilitatea macroeconomica a tarii, toate acestea sunt motive foarte intemeiate pentru o scadere de 70%, daca nu chiar mai mare, in conditiile in care in vestul Europei scaderea se apropie de 50%. Multi investitori au preferat sa ia in calcul argumentele pozitive, cum ar fi distanta inca mare pe care Romania, si implicit emitentii de la BVB, o mai are de recuperat fata de Europa de Vest, nevoia mare de locuinte din orasele mai importante, activele nete mai mari decat pretul de piata in cazul SIF-urilor, banii de la Uniunea Europeana care ar urma sa intre in economie, si asa mai departe. Ce nu au luat in calcul e ca pretul se formeaza ca urmare a cererii si ofertei de actiuni de la bursa, iar acestea doua sunt date de disponibilul, respectiv de nevoia de bani ale investitorilor. Dintr-o astfel de lectie insa, cred ca o mare parte a investitorilor vor iesi cu mai multa experienta, si pe viitor vor sti mai bine sa aprecieze care argumente se potrivesc si care nu intr-un anumit context de piata”, a comentat acesta.